Sportas gyvai

Oskaro Koršunovo teatras skelbia dramaturgijos konkursą „Dramos teritorija“

„Šiuolaikiniam lietuviškam teatrui būtina šiuolaikinė lietuviška dramaturgija. Tai būtina sąlyga, bet deja, šiandien tai ir didžiausia teatro problema. Todėl bandydami prisidėti prie jos sprendimo skelbiame šį konkursą su dideliu paskatinamuoju prizu, įsteigtu privačių rėmėjų lėšomis – 6000 eur premija pirmos vietos laimėtojui, 1500 eur – antros, 500 eur – trečios“, – apie OKT/Vilniaus miesto teatro skelbiamo dramaturgijos konkurso idėją pasakoja režisierius, meno vadovas Oskaras Koršunovas, rašoma pranešime spaudai.
Oskaro Koršunovo teatro 25-mečiui skirta konferencija-renginys
Oskaro Koršunovo teatro 25-mečiui skirta konferencija-renginys / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

OKT/Vilniaus miesto teatras, rengdamas „Dramos teritoriją“, nori paskatinti rašyti tiek pradedančius, tiek žinomus dramaturgus, tiek ne dramaturgus. Galbūt kažkada gerą pjesę parašęs dramaturgas šiandien neberašo arba rašo į šiuolaikinį „stalčių“ – kompiuterio aplanką, galbūt netgi apsaugotą slaptažodžiu? Gal pradedantis rašytojas tiesiog nedrįsta paleisti savo draminio „kūdikio“ į pasaulį? O gal savo įprastą gyvenimą gyvenantis žmogus X iš tiesų yra dramaturgas, tačiau jis to dar nežino?

Konkurso organizatoriai tiki, jog „Dramos teritorija“ įkvėps neberašančius vėl rašyti, nedrįstančius pasirodyti viešai – išdrįsti, o norinčius pabandyti parašyti pjesę – tiesiog imti ir tai padaryti. Kitaip tariant, įkelti koją į „Dramos teritoriją“. Vieniems tai gali tapti sugrįžimu, kitiems – atradimu.

Norintys dalyvauti konkurse, iki 2024 m. lapkričio 30 d. turi siųsti iki šiol niekur nepublikuotas ir nepristatytas pjeses elektroniniu paštu aurimas@okt.lt .

Prašome siųsti du PDF failus – vieną be autoriaus vardo ir pavardės (jis bus pateiktas komisijai, taip išlaikant objektyvumą), kitą – su autoriaus vardu ir pavarde. Pageidautina (bet neprivaloma) pateikti trumpą pjesę pristatančią anotaciją.

Autoritetinga ir profesionali komisija, kurią sudarys ne tik teatro pasaulio žmonės (nariai bus paskelbti kiek vėliau) išrinks tris prizininkus, kuriems bus įteiktos privačių rėmėjų įsteigtos premijos: 1 vieta – 6000 eur, 2 vieta – 1500 eur, 3 vieta – 500 eur. Jei nebus ryškaus nugalėtojo, komisija pasilieka sau teisę keisti proporcijas tarp pirmos, antros ir trečios vietos premijų sumų.

„Šiuolaikiniam lietuviškam teatrui būtina šiuolaikinė lietuviška dramaturgija. Tai būtina sąlyga, bet deja, šiandien tai ir didžiausia teatro problema. Parašytos knygos iš karto atsiranda knygynuose, o parašytos pjesės taip lengvai neatsiranda teatro scenoje – čia mechanizmas daug sudėtingesnis. Jos atranda savo formą tik tada, kai patenka į teatro repertuarą, o tam reikia nutiesti kelią tarp žodžio ir scenos. Taip, šiandien įvairiais būdais bandoma tiesti tą kelią, yra keletas kitų dramaturgijos konkursų ir festivalių, tačiau matome, jog tas kelias kažkur nutrūksta. Tad pasitelkę „Dramos teritoriją“ mėginsime kurti nenutrūkstamą kelią tarp dramaturgo žodžio ir teatro scenos. Galiausiai, skirtingai negu knygos, pjesės „parduodamos“ tik tada, kai atsiduria scenoje, todėl manome, jog piniginis prizas yra itin svarbus paskatinimas. Ateityje stengsimės jį dar padidinti“, – pasakoja O.Koršunovas.

Konkurso nugalėtojas ir prizininkai bus paskelbti 2025 m. vasario mėnesį. OKT/Vilniaus miesto teatras planuoja statyti vieną iš konkurse dalyvausiančių pjesių. Taip pat OKT/Vilniaus miesto teatras skatins ir kitus teatrus imtis konkursui pristatytų pjesių ir leisti joms išvysti scenos šviesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius