Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rankų šešėlių teatro premjera visai šeimai – apie drąsą, kuri gimsta juokiantis

Spalio 27 dieną „Budrugana Lietuva“ teatre įvyks ilgai laukta spektaklio „Būū“ premjera. Šis žaismingas ir įtraukus reginys skirtas 5-10 metų vaikams ir jų tėvams. Režisieriaus Žilvino Beniušio sukurtas spektaklis kvies į neįprastą nuotykių ir baimės kupiną kelionę, kurioje rankų šešėlių teatro technika susipina su šmaikščiais klounados elementais.
„Budrugana Lietuva“ premjera „Būū“
„Budrugana Lietuva“ premjera „Būū“ / „Budrugana Lietuva“ nuotr.

Spektaklio kūrybinė komanda, turinti ilgametę pedagoginę ir aktorinę patirtį dirbant su vaikais, užtikrina, jog apie gąsdinančias temas, būtų kalbama su lengvumu ir susirinkusios publikos pajautimu.

Liaudies pasakos – raktas į vaikų vidinę ramybę ir drąsos ugdymą

Šiurpi komedija „Būū“ sukurta pagal seną lenkų liaudies pasaką „Apie kalvį, nugalėjusį velnią ir mirtį“. Režisierius Žilvinas Beniušis pabrėžia, kad šis pasirinkimas nėra atsitiktinis.

„Pasak psichologų, senosios baisiosios pasakos padeda vaikams švelniausiu būdu išgyventi pasąmonėje slypintį nerimą ir baimes, bei padeda taikiai spręsti vidinius konfliktus“, – sako režisierius.

Jis taip pat priduria, kad klounados ir šešėlių teatro derinys leidžia su sudėtingomis baimėmis susidoroti lengviau: „Humoras yra vienas gynybinių mechanizmų, padedantis dorotis su stresinėmis būsenomis. Į baisų dalyką pažvelgus iš kito kampo ir iš jo pasijuokus, galima įveikti baimę ir įgauti daugiau drąsos.“

Pasak psichologų, senosios baisiosios pasakos padeda vaikams švelniausiu būdu išgyventi pasąmonėje slypintį nerimą ir baimes.

Susidūrimas su baime – per kompiuterinių žaidimų prizmę

Šiuolaikinėje spektaklio interpretacijoje pagrindinis veikėjas Martynas – kompiuterinių žaidimų entuziastas, kurį velnias Šiurpius, pasitelkęs savo pagalbininkes Gubę ir Bubę, bando išgąsdinti, ir pavergti jo sielą.

Pagrindinis herojus nuolat leidžia laiką kompiuterinių žaidimų pasaulyje, kol vieną dieną, iš ekrano išlenda šiurpieji personažai.

„Nenoriu kalbėti apie žaidimus kaip apie tai, ko reiktų vengti, nes jie tapo neatsiejama vaikų gyvenimo dalimi,– sako režisierius. – Tačiau norime parodyti, kad būtent tikras ryšys ir bendravimas padeda įveikti iškilusius pavojus.

„Budrugana Lietuva“ nuotr./Žilvinas Beniušis
„Budrugana Lietuva“ nuotr./Žilvinas Beniušis

Tyrimai rodo, kad vaikų praleidžiančių didelę dalį dienos prie ekranų emocinė sveikata žymiai silpnesnė. Spektakliu nepamokslaujama, tačiau rodoma, kad būtent bendravimas ir kuriamas tikras ryšys tarp draugų labiausiai gali padėti įveikti iškilusius pavojus.“

Unikali rankų šešėlių teatro ir klounados kombinacija

Režisierius Žilvinas Beniušis pabrėžia, kad šešėlių teatras ir klounada šiame spektaklyje puikiai papildo vienas kitą, bei kartu puikiai ugdo vaikų menines kompetencijas: „Šiame spektaklyje žanrai vienas kitą papildo ir kuria įsimintiną patirtį, kurioje bus papasakota ne tik linksma bei prasminga istorija, bet ir ugdysis vaikų vaizduotė bei gebėjimas kritiškai mąstyti.

Šių žanrų skirtingumas ir kaita spektaklio metu į įvairias baisias situacijas vers žiūrovus pažvelgti iš skirtingų formų bei kampų.“

Spektaklio premjeros vyks: spalio 27 d., lapkričio 9 d., gruodžio 7 d. 14 val. meno erdvėse VILEIŠIO18.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento