Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Scenos menas jauniesiems žiūrovams – sugrįžta žiūrovų pamėgti ir nauji spektakliai

Išskirtinai jaunajai auditorijai kuriantis teatras „No Shoes“ įsibėgėjo bei spektakliais džiugina jau ketvirtąjį sezoną. Keliaudami po šalies ugdymo bei kultūros įstaigas scenos meno profesionalų duetas Ieva Jackevičiūtė ir Raimondas Klezys pristato aukščiausių įvertinimo sulaukusius kūrinius bei žada premjeras.
Scena iš spektaklio „Pasistengiau“
Scena iš spektaklio „Pasistengiau“ / G.Žaltauskaitės nuotr. / Teatras „No Shoes“
Temos: 2 Teatras Kultūra

2024 metais abu teatro įkūrėjai varžėsi kaip auksinių scenos kryžių nominantai spektaklio vaikams ir jaunimui kategorijoje. Režisierė Ieva Jackevičiūtė įvertinta už spektaklį „Pasistengiau“, kuris kviečia 10-14 metų paauglius į disleksijos ir jaunystės aktualijų tyrinėjimus trijų mokyklos draugų istorijoje. O dramaturgas ir atlikėjas Raimondas Klezys už spektaklį „Avinai“ (režisierius Justas Tertelis) tapo laureatu. Žiūrovus nuo 14 metų įtraukiantis veiksmas rutuliojamas autobiografiniais faktais paremtoje monopjesėje. Čia aktualizuojamos identiteto bei vertybių paieškos ir ryšys su artimaisiais.

Tuo tarpu šį sezoną planuojamos net kelios premjeros. Pirmoji jų – skirta mažiesiems 1-5 metų žiūrovams – ką tik išvydo scenos menų padangę. Tarptautiniame šokio festivalyje „Aura“ pristatytas šokio spektaklis „Paukščiai“ (režisierė I. Jackevičiūtė, prodiuseris Kauno šokio teatras „Aura“). Čia galima išgirsti ir pamatyti sausumos bei vandens paukščius, įlipti į inkilą, tvenkinyje sužvejoti žuvį, pamatyti savo atvaizdą jame. Spektaklio kūrybinė komanda planuoja aplankyti ir Molėtų, Zarasų, Pasvalio, Biržų žiūrovus.

2024-2025 metais numatoma sukurti naujus pasirodymus ir kitoms amžiaus grupėms. Dar vienas I.Jackevičiūtės režisuotas šokio spektaklis „Kuris kurį“ bus orientuotas į naujienų itin laukiančius pradinių klasių žiūrovus. Konkurencija ir sportas čia atsidurs sandūroje su menu.

Režisierius J.Tertelis drauge su kūrybine komanda įkvėpimo spektakliui „Beveik laimingas“ semiasi Jurgio Kunčio romano „Tūla“. O nerti į bene subtiliausią meilės temą jaunimą kvies spektaklio – paskaitos formate. Partnerystėje su Nacionaliniu M.K.Čiurlionio dailės muziejumi numatoma paminėti 150-ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines – kuriama didžio kūrėjo šių dienų interpretacija. Teatro spektaklis jauniausiems svečiuosis ir kitame muziejuje – Vilniuje, muziejuje MO, kur ekspozicijos lankytojų jau nuo lapkričio mėnesio lauks spektaklis „Upė“ (0-3 m.).

„Džiaugiamės, kultūros ministerijos suteiktu profesionalaus teatro statusu. Tai mums – kaip ir šių metų pradžioje pelnytas auksinių scenos kryžių apdovanojimas – ilgai lauktas ir svarbus įvertinimas“, – atskleidžia teatro direktorius Raimondas Klezys. Kūrėjas pabrėžia, kad sezone numatoma ne tik daugybė premjerų, festivalių ir išvykų, tačiau išlieka svarbi ir kokybė. „Norisi išlaikyti gerą formą, o žiūrovams suteikti tik geriausias patirtis“, – teigia jis. Tuo tarpu Ieva Jackevičiūtė džiaugiasi įtekstinusi savo meninę praktiką bei šią vasarą apsigynusi meno daktarės laipsnį. Ji aktyviai dalinasi savo kūrybinėmis patirtimis ir kviečia visus besidominčius kūryba jauniausiai auditorijai, susipažinti su jos meno projekto tyrimo atradimais.

Aktyvią kūrybinę veiklą „No Shoes“ teatro duetas papildo stažuotėmis į tarptautinius vaikų ir jaunimo teatrų festivalius. Pastarasis aplankytas – „Subotica“, vyko Serbijoje. Kūrybinė komanda mielai atvyksta į mokyklas, remiantis „Kultūros paso“ programa, bei nuolat laukia spektakliuose „Menų spaustuvės“ erdvėse. Tuo tarpu Lietuvoje vysto Tūkstantmečio mokyklų projektus, tęsia edukacinį projektą „Kiemas+“ regionuose bei pasirodys tarptautiniame festivalyje „Com•moon•a“, festivaliuose „Sparse“, „Platforma“.

Nors sezonas dar neįpusėjo – sunku suskaičiuoti jau įgyvendintas gastroles. Pasitinkant rudenį įgyvendintas Lietuvos kultūros tarybos finansuotas spektaklių sklaidos Aukštaitijos regione projektas, kurio metu spektakliai parodyti net 14 kartų. Teatro kūryba taip pat sklido festivaliuose „Ežeras turi ausis”, „Teatrodromas, „Baltic small”, „Naujas aplankas (2)“ ir Leipalingio festivalyje.

Teatro įkūrėja bei režisierė I. Jackevičiūtė netrukus stažuosis teatro vaikams festivalyje „Baboro“ bei jame vyksiančiose kūrybinėse dirbtuvėse „Babelis“. Airijoje susitiks jaunajai auditorijai kuriantys scenos menų profesionalai – atvykę iš skirtingų pasaulio šalių jie dalinsis patirtimi, bei tyrinės kūrybinės raiškos ir spektaklių sklaidos galimybes. Šio proceso tąsa numatoma Vilniuje, festivalyje „Kitoks“, kurio metu bus rodomas ir spektaklis „Gaja Mara“ (režisierė I.Jackevičiūtė, prodiuseris Kauno kamerinis teatras). Vėliau nėščiosioms ir kūdikiams skirtas pasirodymas džiugins Klaipėdos, Panevėžio ir Alytaus žiūrovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas