Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatralai surengė piketą prie teismo durų, siekdami atkreipti dėmesį į pabėgėlį Z. Ahmadi  

Šiandien Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) rodomo spektaklio „Dreamland“ kūrybinė komanda bei ją palaikantieji surengė piketą prie Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo. Šiuo piketu siekiama atkreipti dėmesį į spektaklyje vaidinančio afganistaniečio Zabi Ahmadi situaciją Lietuvoje: jam jau pustrečių metų atsisakoma suteikti prieglobstį mūsų šalyje.
Teatralų protestas
Teatralų piketas / Mohammad Osman Yaqubi nuotr.

Spektaklio „Dreamland“ kūrybinė komanda, išsamiai susipažinusi su Z. Ahmadi istorija, abejoja, ar pagrįstai Lietuva atsisako priglausti pabėgėlį, su kuriuo Afganistane grasina susidoroti talibų kovotojai.

Vakar spektaklio „Dreamland“ (rež. Mantas Jančiauskas) kūrybinė komanda išplatino atvirą laišką Lietuvos Prezidentei, Ministrui Pirmininkui ir Vidaus reikalų ministrui su prašymu padėti Z. Ahmadi gauti prieglobstį Lietuvoje. Laiškas taip pat persiųstas Migracijos departamento direktorei Evelinai Gudzinskaitei. Spektaklio kūrybinę grupę nustebino šiandien viešai žiniasklaidoje išsakyti Migracijos departamento vadovės teiginiai, kuriais ji siūlo Z. Ahmadi istoriją vertinti kritiškai.

Pikete dalyvavęs spektaklio „Dreamland“ režisierius Mantas Jančiauskas sakė: „Zabi yra pirmiausia žmogus, atvykęs į Lietuvą, žmogus, kurio likimas ilgą laiką pakibęs ore. Ar Lietuvos teismai bei Migracijos departamento valdininkai gali objektyviai spręsti, kiek reali grėsmė kyla Zabi gyvybei deportacijos atveju – šito aš nežinau. Bet tikrai žinau, kad galima žmogui padėti, suteikti šansą. Zabi neprašo Lietuvos pilietybės, jis tiesiog prašo vienintelio dalyko – prieglobsčio mūsų šalyje“.

Dabar spektaklyje „Dreamland“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vaidinantis Zabi Ahmadi anksčiau Afganistane užsiėmė prekyba, turėjo dvi parduotuves. Afganistano Bagramo karinėje bazėje jis bendradarbiavo su NATO pajėgomis, tiekdamas joms prekes. Tokį bendradarbiavimą talibų kovotojai traktavo kaip tėvynės ir islamo išdavystę. Dėl to Zabi sulaukė grasinimų iš talibano, nusprendė bėgti ir galiausiai atsidūrė Lietuvoje, kur paprašė prieglobsčio. Jo prieglobsčio prašymas ir visi su tuo susiję skundai buvo atmesti.

Vieno iš spektaklio dramaturgų Rimanto Ribačiausko manymu, šiandien BNS publikuotas Migracijos departamento direktorės E. Gudzinskaitės komentaras, kuriame teigiama, kad Z. Ahmadi prieglobsčio suteikimui nėra pagrindo, nes esą skirtingų apklausų metu pateikti parodymai nesutapo, o jo pateiktų įrodymų autentiškumas kelia abejonių, tiktai atspindi biurokratišką požiūrį į pabėgėlių problemas Lietuvoje.

„Asmeniškai teko matyti kai kurių Zabi Ahmadi bylų Lietuvoje dokumentus. Juose nėra jokio vienprasmiško aplinkybių vertinimo, kurį dabar pateikia Migracijos departamento vadovė. Jau artimiausiu metu ketiname kreiptis pagalbos į teisininkus, kad šie pateiktų išsamius argumentus dėl Z. Ahmadi situacijos bei parodytų ir kitą, Migracijos departamento iki šiol neatspindimą ar galbūt nutylimą šio reikalo pusę“, – kalbėjo R. Ribačiauskas.

Pikete prie Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo šiandien dalyvavo ir Afganistano Islamo Respublikos pilietis Mohammad Osman Yaqubi, sėkmingai gavęs Lietuvoje prieglobstį. Šis vyras anksčiau Afganistane dirbo vertėju ir bendravo su NATO pajėgomis.

„Kalbant bendrai, saugumo situacija Afganistane yra labai bloga, ypatingai žmonėms, dirbusiems su NATO ir ISAF pajėgomis. Zabi dirbo su NATO , jam grasino talibanas, taigi, jo gyvybė yra pavojuje“, – situaciją komentavo prieglobstį Lietuvoje turintis M. Yaqubi.

Žinomas Rusijos opozicionierius Vsevolodas Černozubas, taip pat vaidinantis spektaklyje „Dreamland“, atkreipia dėmesį, kad kaip tik dabar Norvegijoje organizuojama didžiulė ir vieša „Amnesty International“ kampanija, nukreipta prieš pabėgėlių iš Afganistano deportaciją. „Aktyvistai klausinėja žmonių gatvėse: „Ar laikote Afganistaną saugia šalimi?“. Visi atsako, kad ne, taip tikrai nėra. Daugumos Europos šalių užsienio reikalų ministerijos įspėja piliečius, kad kelionės į Afganistaną – pavojingos. Lietuvoje kažkodėl apie tai kalbama labai nedaug“, – kalbėjo rusų opozicionierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant