Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus mažojo teatro sezono pradžia: spektakliai Lukiškių kalėjimo komplekse bei Chodkevičių rūmų kieme

Vilniaus mažasis teatras naują sezoną pradeda neįprastu metu, neįprastose vietose ir skelbia renginių ciklą „Atsiverti“, rašoma pranešime žiniasklaidai. Jau rugpjūčio pabaigoje žiūrovai galės apsilankyti Lukiškių kalėjimo komplekse ir pamatyti režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklius „Marti“ ir „Savižudis“, taip pat – spektaklio „Čia nebus mirties“, kurio premjera numatoma spalį, fragmentus ir instaliacijas. Ekstravagantiškas G. Tuminaitės spektaklis „Fantazijus“ pakvies į dar vieną erdvę – Chodkevičių rūmų kiemą.
Spektaklis „Fantazijus“
Spektaklis „Fantazijus“ / L.Vansevičienės nuotr.

Spektakliai Lukiškių kalėjimo komplekse

30-metį švenčiančio Vilniaus mažojo teatro sezonas prasidės anksčiau nei įprastai – vasaros renginiais ir spektaklių rodymais sostinės erdvėse. Buvusio Lukiškių kalėjimo-izoliatoriaus kieme rugpjūčio 20 d. bus rodomas G. Tuminaitės spektaklis „Marti“, rugpjūčio 21 d. – spektaklis „Savižudis“.

Į neįprastą kalėjimo erdvę ir dar visiškai autentiškas jos prieigas spektaklių lankytojai galės patekti kone paskutinį kartą, o pasirinkta sostinės vieta ir Vilniaus mažojo teatro spektakliai siejasi labiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Pagal visiems žinomą Žemaitės apysaką „Marti“ pastatytas spektaklis toli gražu neprimena nuobodaus ir stereotipais apaugusio kūrinio. Į Vingių namus atvykusi Katrė patenka į tikrą košmarą, kurį spektaklio žiūrovai prilygina siaubo filmui. Lukiškių kalėjimo atmosfera ir vizualumas šiam spektakliui suteiks neįprastos įtaigos, o scenografo Vytauto Narbuto sukurta nacionalinio stadiono – kaip dar vieno stagnacijos simbolio – aplinka tarp Lukiškių kalėjimo sienų intriguoja.

L.Vansevičienės nuotr./Spektaklis „Marti“
L.Vansevičienės nuotr./Spektaklis „Marti“

Spektaklio „Savižudis“ pjesę rusų autorius Nikolajus Erdmanas parašė 3-ajame XX a. dešimtmetyje – permainų, socialinį gyvenimą pavertusių absurdo teatru, laikais. Režisierės Gabrielės Tuminaitės teigimu, laiko kapsulę primenantis Lukiškių kalėjimo kompleksas N. Erdmano dvasiai tinka ir struktūra, ir atmosfera. Spektaklis pasakoja apie sovietiniame komunaliniame bute su žmona ir uošve gyvenantį Semioną Podsekalnikovą, susiginčijantį dėl kepeninės dešros ir nusprendžiantį nusižudyti.

Ir „Marti“, ir „Savižudis“, anot G. Tuminaitės, nuotaikomis prisitaiko prie Lukiškių kalėjimo komplekso architektūros: „Mums svarbu, kad viskas derėtų – išeiname iš tradicinės juodos teatro dėžutės, atsiveriame ir savo spektaklius įkurdinsime Lukiškių kalėjimo erdvėse bei Chodkevičių rūmų kieme.“

D.Matvejevo nuotr./Spektaklis „Savižudis“
D.Matvejevo nuotr./Spektaklis „Savižudis“

Žavingasis „Fantazijus“ žavingame Chodkevičių rūmų kieme

Vilniaus mažasis teatras jungiasi prie Vilniaus festivalių organizuojamo ciklo „Vasaros sezonas 2020“ ir kviečia į G. Tuminaitės spektaklį „Fantazijus“ pagal ekstravagantišką XIX a. Alfredo de Musset pjesę. „Fantazijus“ paties autoriaus pavadintas blogai pasibaigiančia komedija, arba drama su laiminga pabaiga. Tai – pasaka, kurios herojai persirenginėja, keičiasi vaidmenimis, nuolat patenka į komiškų nesusipratimų situacijas.

Rugpjūčio 26 d. Chodkevičių rūmų kieme rodomo spektaklio „Fantazijus“ ritmą ir dvasią kurs gyvai atliekama grupės „Kabloonak“ muzika. Šiais metais „Kabloonak“ pelnė Metų alternatyvios muzikos grupės apdovanojimą „MAMA“ apdovanuojimuose. Albumo „Am I“ dainas aranžavo kompozitorius Giedrius Puskunigis. Žiūrovai išvys ir choreografo Raido Petrausko „Vogue“ šokio stiliaus elementus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas