Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Rumšas ir Dalia Michelevičiūtė pristato dramos klasikos skaitymus LNDT

Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriai Vytautas Rumšas ir Dalia Michelevičiūtė kviečia žiūrovus į naują skaitymų ciklą, kuriame pristatys savo atrinktus, mylimus ir aktualumo neprarandančius dramos kūrinius. Skaitymai vyks savaitgaliais LNDT Mažojoje salėje. Pirmasis skaitymas rengiamas lapkričio 24 d., rašoma teatro pranešime spaudai.
Vytautas Rumšas ir Dalia Michelevičiūtė
Vytautas Rumšas ir Dalia Michelevičiūtė / M.Požerskytės nuotr.

Ciklą sumanę aktoriai sako pasiilgę artimo santykio su žiūrovu ir daugiasluoksnės dramaturgijos, tad siekia, kad dramos klasikos skaitymuose svarbiausiais elementais taptų aktoriaus balsas, emocija ir žiūrovo vaizduotė.

„Šie skaitymai yra kaip amžinas skaidrus šaltinio vanduo, kuriuo norisi gaivintis sunkiais laikais. Parinkome pjeses, kurios mus asmeniškai jaudina, manome, kad jos vertos ir žiūrovų laiko bei dėmesio“, – sako aktorius Vytautas Rumšas

Skaitymuose dalyvaus Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriai. Pirmasis kūrinys, kuris bus pristatytas žiūrovams – vėlyvosios Friedricho Schillerio kūrybos drama „Marija Stiuart“.

„Tai dramos klasikos šedevras, menine forma atskleidžiantis asmens moralinių pasirinkimų įtaką istorijai, meilės, valdžios, atsakomybės ir laisvės amžinas dilemas“, – sako aktorė Dalia Michelevičiūtė, prieš dvidešimt metų sukūrusi pagrindinį Marijos Stiuart vaidmenį Jono Vaitkaus režisuotame spektaklyje pagal to paties pavadinimo kūrinį.

Škotijos karalienės Marijos Stiuart asmenybė daugeliu atžvilgių domina menininkus ir plačiąją visuomenę. Tai ne tik didinga valdovė, bet ir audringo bei tragiško likimo moteris. Daug metų praleidusi Prancūzijoje Marija Stiuart grįžta į Škotiją, ten įsimyli ir yra nuteisiama. Schillerio dramoje pateikiamas jos kalinimo Anglijoje etapas. Oficialiai ji kalinama už savo vyro Darnlėjaus nužudymą, bet iš tikrųjų dėl pretenzijos į Anglijos sostą, kurį valdė karalienė Elžbieta I. Kol Marijos pusseserė Elžbieta dvejoja pasirašyti jos mirties nuosprendį, Marija tikisi išgyventi ir vis prašo pasimatymo. Po daugybės prašymų Marija pagaliau įgyja galimybę susitikti su savo pussesere karaliene Elžbieta (nors tai iš tikrųjų niekada neįvyko), tačiau šis susitikimas baigiasi įnirtingu ginču...

Dramą „Marija Stiuart“ iš vokiečių kalbos išvertė Vytautas Bložė. Ją lapkričio 24 d. 16 val. LNDT Mažojoje salėje skaitys aktoriai Diana Anevičiūtė, Povilas Budrys, Adrija Čepaitė, Rimantas Bagdzevičius, Dalia Michelevičiūtė, Ramutis Rimeikis, Vytautas Rumšas, Arūnas Vozbutas, Algirdas Dainavičius, Šarūnas Rapolas Meliešius. Pjesės skaitymo metu žiūrovai galės išvysti Vaitkaus spektakliui dailininkės Dalios Mataitienės kurtus kostiumus, išgirs kompozitoriaus Algirdo Martinaičio muziką.

Kitas „Skaitymai: dramos klasika“ renginys numatytas 2025 m. sausio pabaigoje – bus skaitoma Justino Marcinkevičiaus drama „Mažvydas“ – paskutinė draminės trilogijos dalis. Vasarį planuojama publikai pristatyti garsaus švedų režisieriaus ir dramaturgo Ingmaro Bergmano kūrinį „Sarabanda“. Tai jo pjesės „Scenos iš vedybinio gyvenimo“, pagal kurią LNDT yra rodomas V. Rumšo režisuotas spektaklis, tęsinys. O kovą žiūrovai bus kviečiami į XX a. prancūzų dramaturgo, absurdo dramų autoriaus Jeano Anouilho kūrinio „Antigonė“ skaitymą.

„Kaip šiandien skambės Marija Stiuart? Kaip skambės Mažvydas? Ką apie dabartį mums atskleis nemirtinga klasika? Džiaugiamės Vytauto ir Dalios iniciatyva rengti būtent šių pjesių skaitymus. Jos pasirinktos neatsitiktinai. Artimos ir teatrui, ir aktoriams. Klasikinė, siužetinė dramaturgija yra bene svarbiausias teatrinės kūrybos šaltinis. Ji randa būdų kaip aktualizuotis netikėčiausiais būdais dar kartą įrodydama savo vertę. Neabejojame, kad taip bus ir dabar“, – sako LNDT meno vadovai.

Visų skaitymų kaina yra simbolinė, jau galima įsigyti bilietus į pirmąjį renginį, vyksiantį lapkričio 24 d.

Daugiau informacijos apie „Skaitymai: dramos klasika“ ciklą – LNDT interneto svetainėje www.teatras.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito