Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10-oji jubiliejinė meno mugė „ArtVilnius“: nuo pasaulinio lygio žvaigždžių iki socialiai jautraus meno

Didžiausios Rytų Europos regione meno mugės „ArtVilnius‘19“ lankytojai galės susipažinti su daugiau nei 300 autorių, pamatyti tūkstančius meno kūrinių, iš kurių patikusius bus galima įsigyti. Iš viso „ArtVilnius“ siūlo aplankyti net 65 meno galerijas, kurių 11 – svečiai iš Prancūzijos, pristatantys ypatingą kūrinių įvairovę. 
Meno mugė „Art Vilnius'19“
Meno mugė „Art Vilnius'19“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Socialiai jautrus menas ir užsienio žvaigždės

Pirmą kartą į Lietuvą atvykusi „#FocusFrance“ programos ir parodos „On the Edge“ kuratorė Aurélie Faure teigia: „Man labai malonu dalyvauti jubiliejinėje „ArtVilnius“ mugėje, į kurią kviečiau mėgstančias priimti iššūkius, istorinį pagrindą turinčias bei jaunuosius autorius remiančias Prancūzijos meno galerijas. Savo darbu norėjau ne tik tarpkultūrinio dialogo, bet ir iškelti svarbias socialines, politines, ekologines problemas pasaulyje, kuriuo visi dalinamės. Mes visi esame moderniosios eros pakraštyje.“

Pagrindine šių metų viešnia tapusi Prancūzija, iš kurios atvyksta net 11 meno galerijų, atveš ir pasaulinio garso žvaigždės, garsaus šveicarų kilmės prancūzų architekto Le Corbusier kūrinį. Jį bus galima pamatyti Erico Mouchet galerijoje.

Meno mugės laureatai

Šiais metais vertinimo komisijoje buvo menotyrininkai Virginijus Kinčinaitis, dr. Raminta Jurėnaitė, „Lewben Group“ ir „Lewben Art Foundation“ valdybų pirmininkas Vilius Kavaliauskas, MO muziejaus kuratorė Ugnė Paberžytė, Estijos šiuolaikinio meno plėtros centro, KAI meno centro ir šiuolaikinio meno bienalės „Tallinn Photomonth“ projektų vadovė Kadri Laas.

Laureatus paskelbęs komisijos pirmininkas V.Kinčinaitis džiaugėsi meno mugės „ArtVilnius“ indeliu į kultūrinį gyvenimą: „Vilniuje kyla ne tik nauji ofisai, bet ir muziejai, turintys privačių kolekcijų.“

Anot menotyrininko, 7 geriausios galerijos pasižymi ypatinga fotografijos ir skulptūros įvairove. Labiausiai įvertintos Prancūzijos galerijos Bubenberg, Galerie Eric Mouchet, Galerie Thomas Bernard|Cortex Athletico, Estijos „Kovo“ galerija, Latvijos „Māksla XO“ ir Lietuvos „The Rooster“ bei TITANIKO.VDA parodų salės ekspozicijos.

Nardžiusi tarp meno kūrinių įvairovės komisija sutarė, kad geriausiais menininkais tapo Émilie Brout ir Maxime Marion, atstovaujantys Pranzūcijos galeriją 22,48 m2.

„Ši ryški ir lengva, jaudinanti ir erzinanti mūsų optinius nervus bei pilna dramatizmo skulptūros ir tekstilės instaliacija pasižymi ypatinga ir trapia, efemeriška estetika“, – teigia V.Kinčinaitis.

Geriausia „ArtVilnius‘19“ instaliacija tampa „#FocusFrance“ parodos „On the Edge“ menininkės Elsa‘os Philippe kūrinys. Pirmininko žodžiais, tai „kosmopolitiškas ir šiuolaikiškas kūrinys, kuriame ekranas siūlo šiuolaikinio pasaulio interpretaciją, ant kurios uždėtas ir individualus asmens santykis.“

Laura Sabaliauskaitė išrinkta geriausia jaunąją menininke (iki 35 metų). Jos darbą galima išvysti TITANIKO. VDA parodų salėje.

„Menininkės darbai ekraniniai, projekciniai, asmeniškai, pagrįsti gilia fantasmagorija ir mitologija. Tai puikiai estetiškai išreikšta jauno žmogaus drama“, – išryškina menotyrininkas.

Krikščioniška ikonografija nuo XVIII a. iki šių dienų

„Lewben Group“ ir „Lewben Art Foundation“ direktorė Indrė Tubinienė kviečia į parodą „In Art We Trust“, kurią kuravo Lietuvos išeivijos dailės fondo vadovė Ugnė Bužinskaitė, meno konsultantė Francesca Ferrarini, kolekcininkas V.Kavaliauskas, menotyrininkas V.Kinčinaitis, Bažnytinio paveldo muziejaus vadovė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė. Paroda pristato krikščiniškos ikonografijos kūrinius nuo XVIII a. iki šių dienų.

„Šių metų parodos spektras platus, jame galima pamatyti dialogą tarp užsienio ir lietuvių autorių. Ekspoziciją birželio 2-ą dieną taip pat lydės diskusija, kurioje dalyvaus Andrius Zakarauskas bei moderuos menotyrininkė Laima Kreivytė,“ – teigė I.Tubinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas