Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„4 ašys” – keturių kartų žvilgsnis į skulptūrą

2024 m. rugsėjo 6 d., penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose galerija AV17 pristato „4 ašis“ - grupinę parodą, skirtą skulptūriniam objektui, vienai svarbiausių šiuolaikinio meno kūrybos formų, rašoma „Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras“ pranešime spaudai.
Dainius Trumpis „Oda ir Dulkės“ parodos fragmentas 2024
Dainius Trumpis „Oda ir Dulkės“ parodos fragmentas 2024 / AV17 galerijos nuotr.

Skirtingų kartų žymūs Lietuvos skulptoriai - Vladas Urbanavičius, Rimantas Milkintas, Rafal Piesliak ir Dainius Trumpis – skirtingomis technikomis ir naujais išraiškos būdais supažindina su šiuolaikinės skulptūros galimybių įvairove. Paroda veiks iki lapkričio 10 d.

Visų autorių kūryba apima platų temų lauką: nuo sociokultūrinio, politinio šiandienos konteksto iki universalių egzistencinių temų bei formalių aspektų, susijusių su kūrinio formos ir tūrių konstravimo problemomis.

AV17 galerijos nuotr./Rafal Piesliak „Atraižos“ 2024
AV17 galerijos nuotr./Rafal Piesliak „Atraižos“ 2024

Gyvasis klasikas Vladas Urbanavičius pristato abstrakčias skulptūras, (iš)bandydamas dydžio ir konstrukcijos galimybių ribas. Kūriniams panaudotas laiko paveiktas, senas industrinis plienas, suteikia išskirtinumo ir dažnai inspiruoja visai netechniškas, konceptualias struktūras. Jose išryškėja skulptoriui būdingas dėmesys naudojamoms medžiagoms, subtili formos pajauta ir plastinė klausa.

Rimantas Milkintas konceptualiose skulptūrose perteikia visuomenės aktualijas, nuolatinius pasikeitimus, įtampą, nerimą ir kitas patiriamas emocijas. Deformuodamas iš pažiūros nepaveikiamas medžiagas, sukuriant naujas reikšmines struktūras, menininkas analizuoja ne tik technologines galimybes, bet ir universalias visuomenės problemas.

AV17 galerijos nuotr./Vladas Urbanavičius „Plieno junginiai“ 2022
AV17 galerijos nuotr./Vladas Urbanavičius „Plieno junginiai“ 2022

Rafal Piesliak jungia įvairius surinktus daiktus, keisdamas jų funkciją ir suteikdamas kitą reikšmę. Sukurtos formos padeda iš naujo patirti objektus, iškilusius iš praeities, ir su tuo susijusius kolektyvinės atminties kontekstus. Eksperimentuodamas jis jungia šviesos šaltinius su skirtingomis medžiagomis ir formomis, taip išryškindamas jų medžiagiškumo savybes ir keisdamas pačios erdvės atmosferą.

AV17 galerijos nuotr./Rimantas Milkintas „Susiję“ 2021
AV17 galerijos nuotr./Rimantas Milkintas „Susiję“ 2021

Dainiaus Trumpio kūrinius inspiravo asmeninė patirtis ir kultūrinės atminties apmąstymai. Autorių domina tiek fizinės, tiek psichologinės reakcijos į formą ir medžiagos savybes. Jungdamas ready-made ir industrines medžiagas, blizgantį cinkuotą metalą, menininkas išgauna naujas metafizines vertes. Skulptūros, horeljefai, instaliacijos, dėl savo netikėtų ir itin estetiškai jautrių sprendimų, užburia ir įtrauka žiūrovą į savo kuriamą parodos pasaulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas