Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 Vilniaus galerijų savaitgalio renginiai, kurių verta nepraleisti

Ketvirtus metus organizuojamas Vilniaus galerijų savaitgalis rugsėjo 5–8 dienomis kviečia į 25 šiuolaikinį meną pristatančias erdves. Į kurias jų verta atkreipti dėmesį? 15min pristato renginių rekomendacijas.
Vilniaus galerijų savaitgalio akimirka
Vilniaus galerijų savaitgalio akimirka / Lauryno Skeisgielos nuotr.

Paroda „Kas tas Werneris?“

„Kas tas Werneris?“ yra grupinė paroda, atsigręžianti į pasižymėjusius mąstytojus, amatininkus ar gyvenimo partnerius, kurie ilgą laiką bendradarbiavo su žymiais menininkais, tačiau nesulaukė tokio paties pripažinimo.

Eriko Frydenborgo dėžė Normano Laicho darbui
Eriko Frydenborgo dėžė Normano Laicho darbui

Kaip teigiama anotacijoje, parodos pavadinimas norodo į 1981-aisiais metais sukurtą Martino Kippenbergerio kūrinių seriją „Lieber Maler, Male Mir“ (liet. „Mielas tapytojau, tapyk mane“). Menininkas pasamdė profesionalų afišų tapytoją, vardu Werneris, nutapyti keletą didelio formato portretų, kuriuose vaizduojamas Kippenbergeris. Nors Kippenbergeris pripažino Wernerio indėlį į šį projektą, tačiau apie patį Wernerį lig šiol nežinome nieko, tik jo pirmąjį vardą.

Kur?

Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 6 d., 18 val. – parodos atidarymas

Rugsėjo 7 d., 12–20 val., 18 val. – ekskursija po parodą su kuratore Yana Foqué

Rugsėjo 8 d., 12–20 val.

Paroda „Baimė ryja sielą

Parodos pavadinimas, nurodantis į Rainerio Wernerio Fassbinderio 1974 m. sukurtą filmą, iškart leidžia spėti, jog kino ir popkultūros intertekstų ekspozicijoje rasis ir daugiau. Apie tai užsimenama ir parodos anotacijoje, kurioje rasime ir „Bafi, vampyrų žudikę“, ir „Gremlinus“, ir „Nosferatu. Siaubo simfoniją“.

„Lig šiol nepristatytame Justino Vilučio darbų cikle plėtojami blogio, transformacijos ir svetimumo vaizdiniai, brėžiamos paralelės tarp chaoso ir groteskiškumo, hiperrealumo bei abstraktumo. Taip projektas tampa būdu tyrinėti abjekto būseną ir pirmaprades emocijas – sienas, skiriančias mus nuo išorinės realybės griuvimo. Pasitelkiant skirtingas fotografijos technikas bei įvaizdžius, darbuose prieš žiūrovo akis išplaukia yrantys jūros gyviai, antropomorfiniai peizažai bei neatpažįstami kūnai“, – teigiama parodos pristatyme.

Kur?

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Prospekto galerijoje (Gedimino pr. 43)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 6 d., 18 val. – parodos atidarymas

Rugsėjo 7 d., 12–18 val.

Paroda „Dokumentinis tikslumas

„Tapytojas pirmiausia turi susimąstyti, kas yra svarbiausia vaizduose. Gyvendama „Instagram“ ir informacinio perviršio laikais jaučiu poreikį supaprastinti šiuolaikinės vaizdinio kompleksiškumą ir įvairovę. Vizualus pasaulis toks perpildytas, toks nestabilus ir nenuspėjamas. Mano paveikslai turi atspindėti šią būklę“, – sako menininkė Gabrielė Adomaitytė.

Gabrielė Adomaitytė, A Slight Shift in the Angle
Gabrielė Adomaitytė, A Slight Shift in the Angle

Jos tapyboje pasitelkiamos nuotraukos, kserokopijos ir kitokios spaudinių formos, o kai kuriuose darbuose baltas rėmas aplink vaizdą leidžia suprasti, jog tai, ką matome, tėra iškarpa iš beribio vaizdų pasaulio. Parodoje „Dokumentinis tikslumas“ tapydama ir pertapydama vaizdus G.Adomaitytė kalba apie vaizdų pasaulio daugialypumą.

Kur?

Galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 5 d., 18 val. – parodos atidarymas

Rugsėjo 6 d., 12–18 val.

Rugsėjo 7 d., 12–16 val., 13 val. – ekskursija po parodą su autore

Diskusija „Vilniaus galerijų ekosistema: naujokai, senbuviai, autsaideriai“

Kaip keičiasi Vilniaus galerinis laukas, kai jame išdygsta naujas muziejus? Kas nutiks, kai Šiuolaikinio meno centras užsidarys rekonstrukcijai? Kokį vaidmenį šioje meno organizmų bendrijoje atlieka mažos galerijos, projektų erdvės ir menininkų centrai? Kodėl vienos galerijų rūšis gyvuoja, o kitos išnyksta ar mutuoja?

Diskusijoje apie tai, nuo ko priklauso Vilniaus galerinės ekosistemos stabilumas, diskutuos menotyrininkė Skaidra Trilupaitytė, Šiuolaikinio meno centro kuratorė Virginija Januškevičiūtė, MO muziejaus kuratorė Miglė Survilaitė, Lietuvos tarpdisciplininio meno sąjungus pirmininkė, kuratorė Danutė Gambickaitė ir menininkas Žilvinas Landzbergas. Diskusiją moderuos kultūros žurnalistė Jogintė Bučinskaitė.

Kur?

Šiuolaikinio meno centro skaitykloje (Vokiečių g. 2)

Kada?

Rugsėjo 5 d., 19 val.

Linos Lapelytės performansas „Taip. Tikrai!“

Kompozitorė, garso ir performanso menininkė Lina Lapelytė, kurios drauge su Rugile Barzdžiukaite ir Vaiva Grainyte Venecijos meno bienalėje pristatytas kūrinys „Saulė ir jūra“ buvo apdovanotas „Auksiniu liūtu“, Lentvario geležinkelių depe pristato performansą „Taip. Tikrai!“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lina Lapelytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lina Lapelytė

Kaip teigia organizatoriai, kūrinio pasakojimas formuojamas pasitelkiant įvairias pop dainas, tačiau menininkė perkonstruoja jų tekstus ir gestus, perkuria jų ritmą, palikdama tik įvaizdžių pėdsakus. Gyvai atliekamas pasirodymas – tai žaismingas bandymas kurti intriguojančią melodiją, suformuotą skirtingų kontekstų bei vietos.

Kur?

Lentvario lokomotyvų depe (Geležinkelio g. 15, Lentvaryje)

Kada?

Rugsėjo 8 d., 16 val.

Vilniaus galerijų savaitgalio renginių lankymas yra nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas