Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

A.Bondarev fotografijų parodoje – „namavimo“ praktikos ir analoginis žvilgsnis į žmogų

Trečiadienį, birželio 12 d., šiuolaikinio meno galerijoje „Drifts“, įsikūrusioje T.Vrublevskio g. 6-2, Vilniuje, atveriama jaunosios kartos fotografės ir poetės Alexandros Bondarev paroda „Namaujant“, rašoma pranešime spaudai.
Alexandra Bondarev
Alexandra Bondarev / Asmeninio albumo nuotr.

Tai – pirmoji menininkės personalinė paroda Lietuvoje, kurioje pristatoma analoginių fotografijų ir poetinių etiudų serija bei videokūrinys. Šioje serijoje skleidžiasi autentiškas žvilgsnis į Žmogų ir menininkės sugalvotos sąvokos – namavimo – praktika kaip buvimo su savimi ir Kitu santykis.

„Pastarąjį dešimtmetį daug keliavau, iš esmės neturėjau pastovių fizinių namų. Ilgiau nusėdusi Sakartvele, klajodama po Maroką, pradėjau (pa)stebėti, kas man atstoja namus ir to ieškoti – namauti. „Namus“ plačiąja prasme suvokiu kaip erdvę (nebūtinai ketursienę), kurioje jaučiamės ir galime būti savimi – per įvairius įpročius bei ritualus, o svarbiausia – kitų autentiškų žmonių pagalba“, – apie namavimo praktiką pasakoja parodos autorė A.Bondarev.

Parodoje pristatomos fotografijos ir tekstai – tokio namavimo padarinys. Iškabintos tarsi kasdieniai iš kelioninės kuprinės išsliuogę drabužiai, šios fotografijos sutelktos į žmogų – nuogą, tikrą ir dėl to savą, paradoksaliai ir visuomet savitą, ir atskleidžiantį universalias vertybes, belaikes tiesas. Čia išnyksta skirtis tarp kelyje sutiktų vaikų, senolių, kalniečių ar gatvės prekeivių ir artimiausių fotografės draugų, bičiulių bei šeimos narių. Taip suniveliuojant globalumą ir lokalumą individuali savastis ir priklausymas bendruomenei nebenuneigia vienas kito, o veikia kaip dvi to paties vienakrypčio bilieto pusės. Šis bilietas, tuo tarpu, veda namo – į save ryšyje su Kitu.

„Kelyje pradėjus namauti, lyg atsitiktinai man ant kaklo pakibo analoginis fotoaparatas: ėmiausi fiksuoti autentiškus ar kitaip man namiškiais tampančius žmones bei situacijas. Lygiagrečiai ir pats fotografavimas, fiksuojamo gyvenimo išjautimas bei aprašymas ne tik šviesa, bet ir žodžiais, tapo namus atstojančiu ritualu“, – tęsia kūrėja.

Alexandros Bondarev nuotr./Mažieji suaugusieji. Tetuanas, Marokas, 2022
Alexandros Bondarev nuotr./Mažieji suaugusieji. Tetuanas, Marokas, 2022

Humanistinės antropologijos ir spontaniškos dokumentikos principais grįstus kadrus lydi tekstai – iš kelyje-namuose ištikusių patirčių gimę poetiniai etiudai ir pristatomus vaizdus kontekstualizuojančios istorijos.

Parodos veikimo metu bus organizuojami susitikimai su menininke A. Bondarev. Pirmoji ekskursija su autore įvyks birželio 15 d., 14 val. Informaciją apie kitus susitikimus rasite galerijos „Drifts“ socialiniuose tinkluose.

A.Bondarev – jaunosios kartos menininkė, kurianti analoginės fotografijos, dokumentinio videomeno ir poezijos srityse. 2016 m. baigė lituanistiką ir ispanistiką Vilniaus universitete. Pastarąjį dešimtmetį gyvenusi septyniose valstybėse ir nuolatos keliaujanti po skirtingus žemynus, nuo 2023 m. kūrėja daugiau laiko leidžia gimtajame Vilniuje.

Lietuvos meno lauke gerai žinoma kaip kultūros tekstų vertėja ir redaktorė, nuo 2022 m. A.Bondarev ėmė plačiau dalintis asmenine kūryba. 2023 m. jos darbai pirmąsyk pristatyti Tbilisio galerijoje „Fotografia“ trijų fotografų parodoje „Based in Tbilisi“, vėliau – šiuolaikinio meno mugėje-parodoje „Komisas“ „Tech Zity“ Vilniuje ir Vilniaus „Fotografijos savaitgalyje“. 2022 m. jos poetinė kūryba publikuota Sarajevo kultūros žurnale „Punkura“, o paskesniais metais pristatyta meno ir edukacijos centre Rupert bei MO muziejuje Vilniuje kaip projekto „Meilės chrestomatija“ dalis.

Paroda šiuolaikinio meno galerijoje „Drifts“ veiks iki 2024 m. birželio 28 d. Galerija įsikūrusi Vilniuje, T. Vrublevskio g. 6-2, darbo laikas III–V: 12–18 val., VI: 12–16 val. Lankymas nemokamas.

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius