Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Makarevičiaus tapybos paroda: per stoties rajono Portalą keliaujantys personažai ir praeities šešėliai

Spalio 13 d. (sekmadienį), 15 val., Vilniaus meno erdvė „GODÒ galerija“ pristato tapytojo Andriaus Makarevičiaus personalinę parodą „Portalas“, kurioje autorius pristatys savo naujausią darbų seriją, rašoma „GODÒ galerija“ pranešime spaudai.
Andrius Makarevičius
Andrius Makarevičius / Organizatorių nuotr.
Temos: 3 Vilnius Tapyba Paroda

„Portalas“ – tai nuo 2017 metų plėtojamo ciklo apie stoties rajoną tęsinys; naujoje tapybos serijoje įvykiai vyksta Vilniaus stoties rajone ir anapus realybės. Per portalą ne tik keliauja lyrinis herojus, bet ir jį patį aplanko praeities šešėliai, personažai, įžymių žmonių hologramos. Kaip sako A.Makarevičius, portalas gali atkurti vaizdinius, garsus, sapnus ir Tikrąją Tiesą.

„Žvelgdamas į tave matau kitą pasaulį, o žiūrėdamas į pasaulį matau tave...“ – su tokia mintimi pagiringas stoties rajono gyventojas suprato, kad į ką bežiūrėtų, prisimins tą... Vilniaus stoties PORTALĄ.

Organizatorių nuotr./Andrius Makarevičius
Organizatorių nuotr./Andrius Makarevičius

Portalas yra dar viena transporto priemonė. Yra traukiniai, autobusai ir yra PORTALAS. Juo atkeliauja prisiminimai, daiktai, žmonės, kurių niekada gyvenime nematei, bet atpažįsti. Jis pakeičia pažįstamas gatves į jų klonus, kurie atrodo lygiai taip pat, tik kažkas vis tiek kitaip. Atrodo, šia gatve ėjai daugybę kartų, bet vis tiek sugebėjai pasiklysti.

Portalas sugeba atsukti laiką: ir štai, vėl kaip prieš 20 metų – madingi platūs džinsai ir marškinėliai ant džemperio. Iš tėvų jaunystės į madą grįžo ūsai. Sukinėdamas laiką portalas iškraipo faktus ir tiesas, jos tampa naujomis tiesomis.

Portalas įtraukia vidun: jame sėdėdamas stoties rajono gyventojas įtariu žvilgsniu stebi praeivius, kurie kartoja savo maršrutą pagal algoritmą. Girdi pravažiuojančių automobilių muziką pro pravertus langus, kol garsai susimaišo ar išryškėja tai vienas, tai kitas, kol galiausiai sudužę dingsta už kadro. Kartojasi scenos iš filmų, teatro, TikTok‘o. Galima nujausti, kad kažkur šalia yra viso ko režisierius. Bet transliacijos trukdžiai viską nuneša į kitą portalo pusę.

Organizatorių nuotr./Andrius Makarevičius
Organizatorių nuotr./Andrius Makarevičius

Paroda vyks iki spalio 30 d., lankymas nemokamas.

Andrius Makarevičius – jaunosios kartos tapytojas, kurio kūrybai būdinga ekspresija ir gaivališkumas. Tirštais dažų sluoksniais ir laisvais potėpiais autorius drobėse reflektuoja kasdienės aplinkos aktualijas, kuria ryškius ir ironiškus siužetus. Kūrybos epicentre – žmogus ir jo santykis su savimi bei savo aplinka, darbuose gausu savianalizės elementų. A.Makarevičius tapo tai, kas įvairiomis fantasmagoriškomis formomis vyksta gyvenime arba gimsta jo fantazijos plotmėje. Darbuose atsirandantys įvairūs veikėjai sąveikauja tarpusavyje, komunikuoja: dailininkas nestokoja humoro, ironijos, nevengia atvirumo, bohemiškos aplinkos replikų ir realybės sutirštinimo.

Šių metų spalio pradžioje vykusioje šiuolaikinėje meno mugėje ArtVilnius‘24 „GODÒ galerijos“ pristatyta A.Makarevičiaus solo ekspozicija pelnė komisijos apdovanojimą „TOP 7 GALERIJA“.

2005 m. autorius baigė Vilniaus pedagoginį universitetą ir įgijo dailės specialybės bakalaurą. Nuo 2017 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2024 m. – LDS tapytojų sekcijos pirmininkas. 2019 m. kartu su Inga Mrazauskaite įkūrė judėjimą „SinThesis Gang“.

A.Makarevičius yra surengęs per 30 personalinių parodų ir dalyvavęs daugiau kaip 40 grupinių parodų. Autoriui dukart (2019, 2022 m.) skirta individuali Lietuvos kultūros tarybos stipendija.

Menininko kūriniai sulaukė pripažinimo įvairiose šalyse: Lietuvoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Danijoje ir Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas