Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Algis Kriščiūnas pristatė didžiausią savo karjeros kūrinį

Netikėta lokacija – Kauno rajonas, Noreikiškės. Žinomas dailininkas, menininkas Algis Kriščiūnas. Ir šių dviejų dalių simbiozėje gimęs paveikslas, paženklintas epitetu „didžiausias“. Taip galima apibūdinti šiandien besiplečiančioje Noreikiškių gyvenvietėje pristatytą, 150 kv.m. pieštinį kūrinį, rašoma pranešime.
Noa vandens siurblys. Algio Kriščiūno piešinys
Noa vandens siurblys. Algio Kriščiūno piešinys / Algio Kriščiūno piešinys

Paveiksle milžine – pseudo akvariumas, jame plaukiojanti moteris su akvalangu, auksinės žuvelės. „Piešinio siužetas: nardančios merginos su skafandru ir auksinės žuvelės kontaktas, mergina žuvelę liečia ranka, tarsi žmogaus kontaktas su jo norais. Tai yra kontaktas su savimi, savęs atradimas. Mergina jaučiasi gerai, nekasdienėje aplinkoje. Paveiksle daug simbolių, kuriuos galima iššifruoti ir kuriuos kiekvienas iššifruos pagal save“ – trumpai naują kūrinį pristatė A.Kriščiūnas.

Idėja gimė iš būtinybės bei aplinkos – 011 NT agentūros plėtojamame NOA projekte stūkso didžiulė, sena vandens siurblinė, kuriai paslėpti geriausiai tiko Algio Kriščiūno akvariumo, atsispindinčio čia pat vilnijančiam vandens telkiny. Pasak menininko, jam iškart patiko mintis nebenaudojamos vandens siurblinės vamzdžius uždengti gigantišku piešiniu: „Didelis, fainas plotas menininkui, meninei saviraiškai. Pirma mintis pamačius tvenkinį ir stačiakampį pastatą: tai turi būti akvariumas.“

Nors virš šimto kvadratinių metrų užimantis piešinys yra didžiausias A.Kriščiūno darbų kolekcijoje, tačiau tam reikšmės menininkas nesuteikia. „Man gerokai svarbiau, kad būtų įdomu. Niekada nebijau imtis naujovių, naujoje sferoje visada įdomu. Kuo labiau tave įspraudžia į kažkokius rėmus, ateina daug daugiau kūrybinių sprendimų.

Nė vieno darbo nedarau, kad jis būtų didžiausias ar taptų kažkokiu rekordu, ne. Žmonės, kurie čia gyvens, jau trečią dieną pamirš, kad jis didžiausias. Jiems svarbu, kad būtų gražus vaizdas pro langą ar vaikščiojant gatve. Jokio skirtumo jis didžiausias ar mažiausias, svarbiausia, kad miela žiūrėti į jį, kad blausi siurblinė iš bjauraus ančiuko virstų objektu, prie kurio norėtųsi darytis selfius. Norėjosi, jog tai būtų traukos objektas, tarsi savaime kviečiantis „einam, prie akvariumo nusifotkinsim.“

Dar vienas svarbus gigantiško paveikslo akcentas – simboliškumas. „Akvariumas siejasi su vandeniu, su žuvimis, jis bus žiemą ir vasarą, visad išliks žalias, gyvas objektas. Net tada, kai užsnings, žalios pieštos žolės, spalvotos žuvelės įneš šilumos, gyvybingumo. Taip pat akvariumas asocijuojasi su namų židiniu, namų jaukumu. Žinau daug žmonių, kurie namuose vietoje židinio statosi akvariumą ir žiemos vakarais žiūri ne į ugnį, o į plaukiojančias žuvis. Tai tampa savotiška meditacija, nusiraminimu, akvariumas tampa visą šeimą apjungiančiu objektu“ – pasakojo menininkas.

Auksinė žuvelė gali tapti visos naujai besikuriančios gyvenvietės simboliu, pildančiu ir aplink besibursiančių naujakurių norus. Ar bent jau įspūdingu traukos simboliu Noreikiškėse, prie kurio norėsis pasidaryti selfį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas