Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie tą „Vieną kartą...“: Jolantos Kyzikaitės paroda galerijoje „Meno niša“

„Vieną kartą“ kartojasi vis kitoje pasakoje, ir šis pasikartojimas paslepia visą esmę – tas vienas kartas yra konkretaus asmens gyvenimas. Spalio 29 dieną, antradienį, 18 val., Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ atidaroma menininkės Jolantos Kyzikaitės 13-oji asmeninė tapybos ir piešinių paroda „Vieną kartą...“, rašoma pranešime spaudai.
Menininkė Jolanta Kyzikaitė
Menininkė Jolanta Kyzikaitė / Gedimino Kartano / Panevėžio miesto dailės galerijos archyvo nuotr.

Kaip teigia J.Kyzikaitė, fraze „Vieną kartą gyveno bobutė ir diedukas, turėjo jie vištelę ir gaidelį…“ prasideda daugelis pasakų. Tačiau frazė „vieną kartą“ yra daug svarbesnė, tai nuoroda į laikinumą – tą vieną kartą, kai jie gyveno.

„Vieną kartą“ kartojasi vis kitoje pasakoje ar vėl ir vėl klausantis tos pačios pasakos, ir šis pasikartojimas paslepia visą esmę – tas vienas kartas yra konkretaus asmens gyvenimas. Mes linkę slapstytis už bendrybių ir taip nusiasmeninti bei paslėpti savo laikinumą. Noriu grįžti prie pasakos esmės – to vieno karto“, – apie parodos idėją pasakoja J.Kyzikaitė.

Kaip teigia galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė, ši Jolantos paroda buvo ypač laukiama: „J.Kyzikaitės paroda būtent galerijos erdvėse paskutinį kartą vyko 2020-aisiais, kitais metais Vilniaus Rotušėje pristatėme jos parodą „Maskaradas“, kuri perkeliavo įvairius Lietuvos miestus, taip pat menininkės kūrybą intensyviai rodome užsienio meno mugėse. O dabar džiaugiamės, kad Jolantos darbai po ilgos pertraukos vėl grįžta į „Meno nišos“ erdves.“

J.Kyzikaitės tapyba gal iš pirmo žvilgsnio yra kiek pagražinta, žaisminga ir iliustratyvi (kartais gal net primena pasakos iliustracijas), bet per tokią formą menininkė gali atskleisti ir labai niūrias šios dienos aktualijas. Žiniasklaidos kanaluose rodomi vaizdai ilgainiui tampa nebepaveikūs, nuolatinis socialinių problemų, tragedijų, karo vaizdavimas ir kartojimas praranda „vieno karto“ paveikumą. Todėl norint išlaikyti fokusą reikia daug naujų „vienų kartų“.

„Paveikslas įvyko „vieną kartą“ – jis nekartojamas, tačiau žiūrovai išsineša „vieną kartą“ kiekvienas asmeniškai. Pasakos principu noriu sekti savas istorijas, kurios kuriamos reaguojant į įvykius, aplinką, visuomenės problemas. Kodėl pasaka? Kas, jei ne tapyba, yra arčiausiai pasakos“, – pasakojo J.Kyzikaitė.

Tapytoja J.Kyzikaitė yra meno daktarė, jos kūryba pristatyta daugiau nei 100 bendrų parodų Lietuvoje ir užsienyje. 2010 m. J.Kyzikaitė tapo I vietos laureate konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“. Galerija „Meno niša“ su J.Kyzikaite dirba jau beveik 15 metų – per šį laiką tapytoja buvo pristatyta meno mugėse Budapešte, Kelne, Berlyne, Paryžiuje, Briuselyje, Vienoje, Bazelyje, taip pat daugybę kartų menininkė rodyta ir meno mugėje „ArtVilnius“. J.Kyzikaitės kūrinių yra įsigijęs MO muziejus, „Noewe foundation“, „Walter Bischoff“ galerija Vokietijoje ir privatūs kolekcionieriai.

Pasak menotyrininkės Sonatos Baliuckaitės, J.Kyzikatės kūrybos nesumaišysi su niekuo, jos individualus stilius susiformavo dar studijų pradžioje. Didelis formatas, grafiškas piešinys, stilizuotos žmonių figūros, kaukės. „Menininkė dirba ciklais, analizuojant kiekvieną jos paveikslų seriją, atrodytų, kad ji paliečia socialines, politines to meto aktualijas. Tačiau grįžęs dešimtmečiu atgal pamatai, kad tai tiesiog bendražmogiškos ir amžinos aktualijos, tuo metu svarbios pačiai kūrėjai, kaip ir kiekvienam jautriai į aplinką reaguojančiam žmogui“, – teigė menotyrininkė ir galerijos kuratorė S.Baliuckaitė.

J.Kyzikaitės paroda „Vieną kartą...“ galerijoje „Meno niša“ veiks nuo spalio 29 iki lapkričio 16 dienos. Parodos atidarymas – spalio 29 d., 18 val. Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento