Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stasys Eidrigevičius: Ar įmanoma apsaugoti grūdus no kandžių?

Lodzės unikalių knygų leidykla Correspondance des Arts 1988 m. išleido Czesławo Miłoszo eilėraščių knygą su mano iliustracijomis. Štai keletas to leidinio ypatumų: visas 100 egzempliorių tiražas sunumeruotas, verčiant į kairę – Czesławo Miłoszo parašas ir jo poezija, verčiant į dešinę – vertėjo Karlo Dedecijaus parašas ir Miłoszo eilės vokiečių kalba, verčiant į viršų – mano parašai ant kiekvieno iš devynių grafikos atspaudų.
Stasys Eidrigevičius su savo kūriniu ir jo padirbiniu
Stasys Eidrigevičius su savo kūriniu ir jo padirbiniu / Kultūros barai

Klastotės prieskonis

Maketas išradingas, sunkiai žodžiais nusakomas. Mat išėmus knygą iš dėklo, ji atsiverčia į rytus, į vakarus, o mano kūriniai – į šiaurę. Kitaip tariant, čia trys knygos vienoje... Taip detaliai nupasakojęs tą įspūdingą leidinį, pereinu prie ne itin malonių dalykų.

Grafines plokštes sukūriau, ofortą derindamas su akvatinta. Kai atspaudus darau pats, šalia parašo priduriu tris raideles edA – atspausta autoriaus.

Bet knygai reikėjo 900 atspaudų – tokiam kiekiui leidykla pasamdė meistrą. Plokšteles įteikiau jam. Kai tvarkingai viską atliko, aš ant tų atspaudų pasirašiau, o tada leidykla knygą įrišo.

Šio pasakojimo kulminacija ta, kad į vieną galeriją kažkas staiga atnešė kelis tų iliustracijų atspaudus. Kai manęs paklausė, ar čia originalai, juos apžiūrėjęs, gerokai nustebau – grafikos atspaudas tikras, bet parašas suklastotas! Pasirodo, tas meistras atspausdino gerokai daugiau egzempliorių negu reikėjo knygai, o padirbęs mano parašą, nutarė šiek tiek pasipinigauti.

Bandžiau išsiaiškinti, kiek tų nelegalių atspaudų paleista į apyvartą, bet nepavyko, tik sužinojau, kad apsukruolis jau iškeliavęs į geresnį pasaulį…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas