Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išleisti autentiški sūnaus pasakojimai apie žymųjį išeivijos skulptorių Antaną Mončį

2021-aisiais minėjome iškilaus lietuvių skulptoriaus modernisto Antano Mončio (1921–1993) gimimo šimtmetį. Leidykla „Aukso žuvys“ šią sukaktį pažymi išleisdama A.Mončio sūnaus, gimusio ir gyvenančio Paryžiuje, Jean-Christophe’o Mončio knygą „Mano Tėvas Antas. 100 prisiminimų apie Antaną Mončį“. Tai autentiškas ir intymus liudijimas, kuriame menininko gyvenimo fragmentai atsiskleidžia sūnaus – vaiko, paauglio ir jau suaugusio žmogaus akimis.
Jean-Christophe’o Mončio knyga „Mano Tėvas Antas. 100 prisiminimų apie Antaną Mončį“
Jean-Christophe’o Mončio knyga „Mano Tėvas Antas. 100 prisiminimų apie Antaną Mončį“

Sūnaus pasakojimai suteikia galimybę pažvelgti į kasdienį genialaus skulptoriaus gyvenimą Paryžiuje: pamatyti, pajusti, kaip gimdavo jo kūriniai, pažvelgti į niekada niekur nepublikuotus, šeimos archyvuose saugomus piešinius ir fotografijas. Čia susipina įvairios istorijos, aptariamas garsių išeivijos dailininkų bei intelektualų ratas, suskamba A.Mončio mintys apie įtraukiantį kūrybos procesą, jo filosofija ir ilgesys Lietuvai. Knyga atsiveria tarsi pasivaikščiojimas laiku – XX a. antroje pusėje – ten, kur kūrė, keliavo ir gyveno Tėvas Antas ir jo sūnus Krikas.

Sūnaus pasakojimai suteikia galimybę pažvelgti į kasdienį genialaus skulptoriaus gyvenimą Paryžiuje.

Įdomaus likimo menininko kelias prasideda 1944-aisiais, pasitraukus į Vakarus. Čia jis paskatintas Vytauto ir Aleksandros Kašubų studijuoja skulptūrą Freiburgo Dailės ir amatų mokykloje, vėliau tęsia studijas Paryžiuje skulptoriaus Ossipo Zadkine’o studijoje, veda garsaus Prancūzijos tarpukario skulptoriaus Jano Martelio dukterį, po truputį įsitvirtina ir, palankiai susiklosčius likimui, tęsia darbus iki pat mirties.

Jean-Christophe Mončys
Jean-Christophe Mončys

A.Mončio kūriniai buvo eksponuojami įvairiuose pasaulio galerijose šalia įžymiausių modernistų Antoine’o Pevsnerio, Jeano Arpo, Henri Laurens’o, Henry Moore’o, Maxo Ernsto, Alexanderio Calderio ir kitų. Jis bendradarbiavo su Marcu Chagallu ir Prancūzijos avangardinio meno žvaigždėmis broliais dvyniais Marteliais.

Prisiminimai parašyti prancūzų kalba – šia kalba Antanas Mončys bendravo su savo sūnumi Jean-Christophe’u, o knyga išleista net trimis kalbomis – prancūzų, lietuvių ir anglų. Į kitas kalbas knyga buvo išversta puikių vertėjų – Dianos Bučiūtės ir Rimos Puniškos.

A.Mončio kūriniai buvo eksponuojami įvairiuose pasaulio galerijose šalia įžymiausių modernistų.

Pagal knygos dailininkės Sigutės Chlebinskaitės idėją knygoje atsirado net Antano Mončio skulptūrų galerija, kurią galima išėmus iš knygos eksponuoti bet kurioje namų vietoje.

„Kai apsilankiau Antano Mončio muziejuje Palangoje ir pamačiau vieną skulptoriaus darbą „Begalinė procesija“, supratau, kaip turi atrodyti ši knyga. Knygos skaitytojai taps esminių ryšių grandinės – begalinės procesijos dalimi. Tai skulptoriaus Antano Mončio minties išpildymas ir tąsa Begalinėje Kūrinijoje“ – mintimis dalijosi knygos dailininkė.

Knyga bus pristatoma Vilniaus knygų mugėje šį šeštadienį, vasario 26 d. 18 val. Mindaugo Kluso moderuojamoje diskusijoje dalyvaus iš Paryžiaus atvykęs knygos autorius, Antano Mončio sūnus, aktorius ir režisierius, Jean-Christophe’as Mončys, redaktorė Caroline Paliulis ir projekto koordinatorė Dovilė Kėdikaitė.

Antano Mončio jubiliejinius metus taip pat palydi iki šių metų kovo pabaigos Vytauto Kasiulio muziejuje veikianti teminė Antano Mončio paroda „Veidai ir dvasios“ ir Jean-Christophe’o Mončio knygos „Mano Tėvas Antas“ instaliacija. Prancūzų kultūros institute Vilniuje kovo pradžioje bus atidaryta nedidelė knygos ekspozicija, kuri veiks iki balandžio mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas