Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dubingiuose atidarytos penkios fotografijų parodos, pasakojančios miestelio istoriją

Fotogalerija „Dubingiai kaip atviras muziejus“ - menotyrininkės dr. Aurelijos Rusteikienės sumanymas ir dovana miestelio gyventojams bei svečiams „Dubingiai – mažoji Lietuvos kultūros sostinė” proga.
Fotografijų paroda Dubingiuose
Fotografijų paroda Dubingiuose / Organizatorių nuotr.

Galeriją sudaro penkios fotografijų parodos, eksponuojamos ant kadais veikusių, dabar apleistų miestelio pastatų fasadų: senosios Dubingių bažnyčios, buvusios mokyklos, tarpukariu veikusio Pasienio policijos posto, sovietmečiu statytos maisto ir ūkinių prekių parduotuvės bei buvusio Pieno supirkimo punkto.

Pasak parodų sumanytojos ir kuratorės A.Rusteikienės: „Parodų tikslas – istorinės atminties gaivinimas. Šios fotogalerijos yra tarsi Dubingių atminties muziejus, kultūrinis-istorinis žemėlapis, kviečiantis pažinti Dubingius.“ Parodos veiks iki metų pabaigos. Galerijoje eksponuojami žinomų fotomenininkų darbai ir istorinės nuotraukos iš valstybinių bei privačių archyvų.

„Švietimo ir kultūros židinys Dubingiuose: nepamiršta mokyklos istorija“

Tai retrospektyvinis vaizdo ir žodžio pasakojimas, juosiantis senosios Dubingių mokyklos – tuometinio švietimo, kultūros ir pilietinio ugdymo židinio – pastatą. Paroda žiūrovus supažindina su kadais mokykloje vykusiu aktyviu gyvenimu, istorijos mokytojos Lionginos Giedrytės įsteigtu kraštotyros muziejumi, mokinių veiklomis, šventėmis, joje dirbusiais pedagogais bei jų indėliu į šio krašto žmonių savimonės, patriotiškumo ir tautiškumo ugdymą.

22 stenduose yra pristatoma ne tik mokyklos, kraštotyros muziejaus istorija, bet ir vietinės tautosakos fragmentai, pirmūnų, mokinių, baigusių aukštąsias mokyklas, mokytojų portretų galerija, kai kurie miesteliui svarbūs momentai: skaudūs pokario įvykiai, 1938 m. ant piliakalnio pagal inžinieriaus Povilo Jurėno projektą pastatyto vasarnamio likimas.

Mokykla šiame pastate veikė nuo 1860 m. iki 1966 m., šiuo metu jis priklauso Vilniaus universitetui ir visiškai baigia nykti. Šia paroda viliamasi atkreipti visuomenės bei sprendimų priėmėjų dėmesį į kritinės būklės kultūros paveldo objektą, tikintis realių žingsnių, padėsiančių prikelti pastatą naujam gyvenimui. Šios parodos rėmėjas – Molėtų rajono savivaldybė.

„Dubingių krašto kronika: dubingėnai“. Fotografas – Jonas Giedrys

Parodos vieta primena, kad prie Dubingių 1918–1938 m. būta demarkacinės linijos, mat ji eksponuojama ant trobos, kurioje tarpukaryje buvo įsikūręs Pasienio policijos postas ir biblioteka. Ekspozicijoje – vietinio fotografo Jono Giedrio nuotraukos, darytos nuo 1957 metų. Jas iš laiko užmaršties netikėtai išgelbėti pavyko Dubingių bažnyčios mecenatei A.Rusteikienei. Statant naująją Dubingių bažnyčią Aurelija ieškojo senosios, sudegusios bažnyčios nuotraukų ir taip susipažino su vieninteliu vietiniu fotografu mėgėju Jonu Giedriu.

J.Giedrys ilgus metus fiksavo Dubingių ir dubingėnų kasdienybę bei šventes, darbą ir poilsį, bendruomenės ir šeimų gyvenimą. Iš fotografo archyvo A.Rusteikienė suskaitmenino arti 600 nuotraukų ir 2017 m. surengė to paties pavadinimo parodą Asvejos regioninio parko lankytojų centre.

Kaip sako A.Rusteikienė: „Miestelėnai ramiai pro šią ekspoziciją nepraeina – būriuojasi, ieško pažįstamų veidų, prisimena išėjusius Anapilin ar išvykusius laimės ieškoti į svečias šalis. Tačiau ši ekspozicija ne mažiau įdomi bei vertinga Dubingių svečiams. Tai unikalus gyvas vaizdo pasakojimas apie sovietmečio gyvenimo ypatumus, buitį, darbus, pasilinksminimus ir šventes.“

„Prabilęs laikas“. Fotomenininkas – Edis Jurčys (JAV-Lietuva).

Praeinančius pro sovietmečiu statytą, tik neseniai nustojusią veikti maisto ir ūkinių prekių parduotuvėlę, tikrai sustabdys įdėmiai žvelgiančios Dubingių senolių akys. Tai žinomo Amerikoje gyvenančio ir kuriančio fotomenininko Edžio Jurčio darbai. 2021 m. fotografas viešėjo Dubingiuose, savo namų duris jam maloniai atvėrė miestelio senbuviai, taip gimė nedidelė, bet iškalbinga portretų galerija.

Idėja suskubti užfiksuoti ne tik senolių atvaizdus, bet ir buitį, gyvenimo istorijas, prisiminimus apie miestelyje vykusius įvykius gimė rašytojai Elvyrai Kučinskaitei – ji keletą metų klausėsi senųjų dubingiškių pasakojimų ir juos fiksavo.

„Taip gimsta sūriai“. Fotografė – Asta Sabonytė

Ši paroda – apie Dubingiuose iki šiol tęsiamas pienininkystės tradicijas. Mat miestelyje gyvena sūrininkės Elena Petrauskienė ir jos dukra Renata Sakovskaja, tebepuoselėjančios šią nelengvą meistrystę. O jos akimirkas – savo darbuose užfiksavo fotografė Asta Sabonytė. Na ir, žinoma, paroda ne atsitiktinai eksponuojama ant statinio, kuriame atkūrus Nepriklausomybę buvo įsteigtas Pieno supirkimo punktas.

Apie šį sumanymą A.Rusteikienė pasakoja: „2015 m. Dubingiuose surengiau menininkų plenerą. Viena iš jo sudedamųjų dalių buvo fotopleneras, kurį organizavo žinomas fotografas Vidmantas Balkūnas. Jis pakvietė būrį jaunų fotografų, tarp jų ir Astą Sabonytę. Jos sukurtas ciklas apie Dubingių sūrininkes „Kaip gimsta sūriai“ tais pačiais metais buvo paviešintas žiniasklaidoje. Šios nuotraukos ir tada, ir dabar, atlaikiusios laiko išbandymą, man pasirodė labai autentiškos, gyvos, itin tinkančios „Galerijai po atviru dangumi“. A. Sabonytė mielai sutiko neatlygintinai šį ciklą eksponuoti.“

„Senosios Dubingių bažnyčios vaizdai“

Senosios Dubingių bažnytėlės sienas puošia menotyrininkės, dr. Skirmantės Smilingytės-Žeimienės sukauptų istorinių fotografijų paroda ir dr. A.Rusteikienės parengti informaciniai stendai. Abi menotyrininkės yra išsamiai tyrinėjusios Dubingių bažnyčios istoriją.

Dar 2018 m. Dubingių karčemoje S.Smilingytė-Žeimienė buvo surengusi parodą „Dubingių miestelis ir bažnyčia. Vaizdai iš praeities“. Dalis fotografijų ir vėl atgyja šioje ekspozicijoje, o autentiška senosios bažnytėlės erdvė suteikia joms didelio įtaigumo.

„Ikonografinės medžiagos apie šią vietovę ir jos bažnyčią nėra gausu, ieškojau jos nacionaliniuose Lietuvos muziejuose ir archyvuose, bibliotekų rankraštynuose“ – sakė S. Smilingytė-Žeimienė. Daugiausiai atvaizdų mokslininkei surinkti pavyko iš XX a. 3–7 dešimtmečių. Dalis jų 1950 m. užfiksuota architekto Antano Rupeikos, kelių 7 dešimtmečio fotografijų autorius – jau minėtas dubingiškis Jonas Giedrys, dalies fotografijų autorystės išsiaiškinti nepavyko.

Greta šios parodos eksponuojami A.Rusteikienės parengti informaciniai stendai – estetiškas vaizdo ir žodžio pasakojimas apie Dubingių bažnyčios raidą iki šių dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas