Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gaisro nuniokota Paryžiaus katedra duris atvers 2024 metais

2019 metais gaisro nuniokotos Paryžiaus Dievo Motinos katedros durys bus atvertos 2024-ųjų pabaigoje, praėjus mažiau nei šešeriems metams po nelaimės, praneša „france24“.
Liepsnos pasiglemžė Paryžiaus Dievo Motinos katedrą/„Scanpix“ nuotr.
Liepsnos pasiglemžė Paryžiaus Dievo Motinos katedrą / „Scanpix“ nuotr.

Dar šiais metais virš katedros pradės pamažu kilti per gaisrą sugriuvęs katedros bokštas. Tai bus stiprus atgimimo ženklas, sakė prezidento specialusis patikėtinis rekonstrukcijai Jeanas-Louis Georgelinas.

„Smailės sugrįžimas į Paryžiaus dangų, mano nuomone, bus simbolis, kad mes laimėjome mūšį dėl Paryžiaus katedros“, – teigė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paryžiaus katedra 2020 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paryžiaus katedra 2020 metais

Kaip anksčiau rašė 15min, 2019 metais visas pasaulis sulaikęs kvapą stebėjo, kaip liepsnos laižo 850 metų senumo katedros sienas, praryja stogą ir pasiglemžia smailę. Ne vienas stebintysis braukė ašaras, o televizijos tiesioginiame eteryje rodė, kaip ugniagesiai mėgina išgelbėti ką tik gali. Prancūzijos prokurorų teigimu, gaisrą tikriausiai sukėlė neužgesinta cigaretės nuorūka arba netvarkinga elektros sistema.

Architektai, inžinieriai, archeologai, mokslininkai, meno istorikai kruopščiai analizavo, kokia žala padaryta legendiniam pastatui ir kaip įmanoma ją atitaisyti. Buvo vykdomi kai kurie darbai, tačiau visus veiksmus sustabdė koronaviruso pandemija.

Paryžiaus Dievo Motinos katedra – tai tarsi keli šimtmečiai Prancūzijos istorijos, įamžintos pastato akmenyse. Gotikinė katedra simbolizuoja, koks svarbus ekonominis ir dvasinis centras Paryžius buvo XII a. Pastate esantys randai po Prancūzijos revoliucijos taip pat primena apie katedros ryšius su monarchija – dėl kurių ji kadaise vos nebuvo nugriauta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas