Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galerijoje „Meno niša“ – net šešių Latvijos jaunosios kartos menininkų paroda

Kokią paskutinę pasaką prisimenate skaitę ir ar ten buvo personažas, kuriam bijojote simpatizuoti? Gegužės 29 d., 18 val., Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ atidaroma šešių jaunųjų menininkų iš Rygos – Aleksandro Brežės, Janio Dzirnieko, Karlinos Mežeckos, Ievos Putninos, Zylės Ziemelės ir Lygos Sprundės – paroda „Paskutinė pasaka“ lankytojus sugrąžins į vaikystės laikus, rašoma „Meno niša“ pranešime spaudai.
Karlina Mežecka parodos darbas
Karlina Mežecka parodos darbas / Organizatorių nuotr.

Parodoje „Paskutinė pasaka“ (angl. „Last Tale“) visas dėmesys skiriamas pasakos fenomenui ir šio žanro apraiškoms dabartiniame mene. Kaip teigia parodos kuratoriai, „LOOK!“ galerijos programų vadovas Raivis Alksnis ir nepriklausoma kuratorė Elina Sprogė, menininkai Aleksandras Brežė, Janis Dzirniekas, Karlina Mežecka, Ieva Putnina, Zylė Ziemelė ir Lyga Sprundė buvo pakviesti sukurti pasakojimą, kuris lankytoją sugrąžintų į vaikystės laikus.

Parodos ekspozicija pabrėš, kaip naudinga nepamiršti dažnai banalios įžvalgos, kad norint pasiekti spindinčią pilį reikia pereiti tamsų ir baisų mišką ir kad gėris visada laimi.

Pasak parodos kuratorių, parodoje bus siekiama išsiaiškinti, kaip gebėjimas įsivaizduoti fantastiškus įvykius ir bendrauti personažais bei simboliais gali būti pasitelkiamas kaip priemonė paaiškinti šiandienos reiškinius ir didinti empatiją.

Baltijos regiono pasakos pasižymi tam tikru bendru identitetu – tiek pasakojimo, tiek iliustravimo manieros požiūriu. Pasaulinės sumaišties fone šis žanras gali būti vienas iš paskutinių prieglobsčių, kuriame dar galima rasti labai reikalingų paguodos aspektų. Esame linkę pamiršti, kad pasakos gali būti prieglobstis ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Jos primena mums, kaip svarbu įsivaizduoti esant „kito kailyje“, užjausti ir tikėti, kad už gerumą visada bus atlyginta.

Paroda „Paskutinė pasaka“ organizuojama tęsiant ilgametį „Meno nišos“ bendradarbiavimą su Rygos šiuolaikinio meno galerija „LOOK!“. 2022 metais galerijoje „Meno niša“ buvo pristatyta „LOOK!“ menininko Jānis Šneiders paroda „Smėlio knyga“. O Rygos galerijoje jau keletą kartų buvo sėkmingai pristatyta „Meno nišos“ atstovaujamo menininko Jurgio Tarabildos kūryba.

„Vienas iš svarbių Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ tikslų – tarptautinis bendradarbiavimas, ypač tarp Baltijos šalių galerijų ir menininkų. Galerijoje esame surengę ne vieną kaimyninių šalių menininkų parodą, čia įvyko ir latvio Andrio Vitolinio paroda, pristatyta išskirtino braižo latvio J.Šneiders kūryba, o dabar vienoje vietoje mūsų lankytojai susipažins net su šešiais pripažinimą pelniusiais jaunaisiais latvių menininkais“, – teigė galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė.

Plačiau apie menininkus

Menininkas Aleksandras Brežė savo kūryboje gilinasi į kovą už individualumą priverstinio konformizmo sąlygomis. Abstrakčiomis erdvinėmis instaliacijomis jis tyrinėja rašytinių įstatymų, religinių vertybių ir griežtos institucinės kontrolės realybių susidūrimą. Janis Dzirniekas kuria skulptūras, instaliacijas ir sieninius objektus.

Jo meninė praktika apima medžiagų ir procesų tyrimus, menininką domina smarkiai technologizuoti procesai, suplanuotas senėjimas, sintetinė aplinka ir žmogaus psichikos pažeidžiamumo išnaudojimas. Menininkės Ievos Putninos interesų ratas platus – tapyba, kinas, performansas. Vizualiai jos kūriniai dažnai primena senesnes meno tradicijas, tačiau paradoksalūs siužeto posūkiai nukelia į visiškai šiuolaikišką pasaulį.

Karlina Mežecka Latvijos dailės akademijoje baigė keramikos bakalauro studijas, magistro laipsnį įgijo Londono karališkajame meno koledže. Menininkė naudoja įvairias medijas, įskaitant keramiką, stiklą ir metalą, jos debiutinė asmeninė paroda šiais metais įvyko parodų centre „Kim?“ šiuolaikinio meno centre Estijoje. Zylė Ziemelė 2017 metais baigė Latvijos dailės akademijos Tapybos skyrių, kuria naudodama tapybos kiaušinio temperos techniką, jos paveikslai dažniausiai yra nedidelio dydžio, todėl autorė savo veiklos formatą apibrėžia kaip kamerinę tapybą.

Lyga Spundė kuria multimedijos instaliacijas, kuriose asmeniniai pasakojimai glaudžiai persipina su kruopščiai sukonstruotomis fikcijomis. Interpretuodama ir naudodama atpažįstamus personažus, ji pratęsia savo asmeninę patirtį ir kartu remiasi bendromis tiesomis bei priimtinais stereotipais. L. Spundės darbų yra viešose ir privačiose kolekcijose visoje Europoje, o 2022 ir 2020 metais ji buvo nominuota nacionaliniam Latvijos Purvyčio prizui (Purvītis) prizui.

Grupinė latvių menininkų A.Brežės, J.Dzirnieko, K.Mežeckos, I. Putninos ir L.Spundės paroda „Paskutinė pasaka“ Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ veiks nuo gegužės 29 iki birželio 29 dienos. Parodos organizatoriai – galerijos „Meno niša“ ir „LOOK!“. Galerijos „Meno niša“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas