Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Grigiškėse ant daugiabučių sienų – neofreskos apie miesto istoriją

Pirmadienio vakarą Vilniuje, Grigiškėse, atidaroma unikali ekspozicija – keturios didelio formato neofreskos ant daugiabučių namų sienų, vaizduojančios tikras šio miesto istorijas.
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Kaip pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, kiekvienas meno kūrinys įamžina svarbiausias vietovės akimirkas: nuo vietos gyventojų kasdienybės iki reikšmingų miesto simbolių, tokių kaip garsusis ir vienintelis Rytų Europoje esantis Grigiškių akvedukas.

„Meno galerija po atviru dangumi – tai ne tik estetiškai patraukli miesto erdvė, bet ir kultūros šaltinis, įtraukiantis vietinius gyventojus ir miesto svečius į istorinį Grigiškių pasakojimą“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Vienas iš išskirtinių projekto elementų – interaktyvūs QR kodai, įmontuoti į kiekvieną meno kūrinį. Lankytojai galės nuskenuoti kodus ir savarankiškai leistis į virtualią ekskursiją, išsamesnę pažintį su miesto istorija.

„Tikima, kad neofreskos taps nauja Grigiškių identiteto pradžia, simbolizuojančia miesto tapatybės atgimimą“, – teigė Grigiškių seniūnė Donata Lukašenkovienė.

„Meno galerija po atviru dangumi, tikėtina, taps svarbia Grigiškių vizitine kortele, pritraukiančia kultūros entuziastus ir suteikiančia miestui naują veidą“, – tvirtino ji.

Meno galerijos po atviru dangumi idėjos autorius ir kūrinių menininkas – Linas Kaziulionis.

Šiuo projektu jis siekia atskleisti Grigiškių, kurios neretai laikomos priemiesčiu, unikalų identitetą ir kultūrinį paveldą.

Grigiškės yra Vilniaus miesto dalis abipus Vokės upės ir Vilniaus-Klaipėdos automobilių magistralės. Tai atskiras miestas Vilniaus miesto savivaldybėje seniūnijos teisėmis. Toks administracinis miesto mieste statusas Lietuvoje yra vienintelis.

Prieškariu šioje vietoje buvo Afindevičių, Salų, Kunigiškių ir Kauno Vokės kaimai, o Grigiškėmis vadintas tik popieriaus fabrikas, pastatytas 1923 metais. Įmonei plečiantis, pokariu išaugo fabriko darbininkų gyvenvietė. Šiuo metu čia gyvena apie 11 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas