Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyvybės ratas A.Macijausko fotografijų parodoje „Gyventi“

Nuo penktadienio Kauno fotografijos galerijoje veiks vieno svarbiausių Lietuvos fotografijos mokyklos atstovų Aleksandro Macijausko paroda „Gyventi“. Joje užfiksuotos akimirkos iš veterinarijos klinikų prieš maždaug pusę amžiaus.
Aleksandro Macijausko nuotrauka
Aleksandro Macijausko nuotrauka / Aleksandro Macijausko nuotr.

A.Macijauskas gimė 1938 m. Kaune, jo kūryba giliai įsišaknijusi miesto istorijoje ir kultūroje. Jo ankstyvoji patirtis tiek konfliktiškoje miesto, tiek šiurkščioje kaimo aplinkoje padarė didelę įtaką jo įvairiapusiškai kūrybai. Aleksandras Macijauskas ilgus metus (iki 2009m.) vadovavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriui ir įkūrė Kauno fotografijos mokyklą, formuodamas būsimas fotografų kartas.

Unikalus A.Macijausko stilius, pasižymintis dinamiškomis kompozicijomis ir modernia estetika, pelnė jam tarptautinį pripažinimą. Jo darbai buvo eksponuojami kartu su pasaulinėmis fotografijos legendomis Briuselyje, Venecijoje, San Francisko modernaus meno muziejuje ir kituose svarbiausiuose pasaulio muziejuose bei festivaliuose.

Aleksandro Macijausko nuotr./Aleksandro Macijausko nuotrauka
Aleksandro Macijausko nuotr./Aleksandro Macijausko nuotrauka

Savo pripažinimą pelniusioje serijose „Kaimo turgūs”, „Veterinarijos klinikos“ Macijauskas perteikia Lietuvos kultūros esmę, modernumą derindamas su tradicijomis ir suteikdamas savo objektams dramatiškumo, macijauskiško teatrališkumo.

Pasak dr.Tomo Pabedinsko A.Macijauskas Lietuvos humanistiniam pasaulėvaizdžiui suteikė šiurkštumo, įtampos, konflikto, atviros ironijos, apmąstytos prasmės. Iš A.Macijausko fotografijų dvilypumo gimsta dramatiškumas.

Geriausiuose autoriaus darbuose fotografijų formos ypatumai tikrovę paverčia neįprastu reginiu, leidžia fotografui sukurti meninį vaizdą, kurio prasmė atsiveria anapus vizualaus tikrovės dokumento ir akivaizdaus turinio. A.Macijauskas ne tik perteikia užfiksuotos akimirkos įtampą, bet ir visą mūsų gyvenimą parodo kaip groteskišką, gyvenimo ratui besisukant nuolat pasikartojančią dramą.

Aleksandro Macijausko nuotr./Aleksandro Macijausko nuotrauka
Aleksandro Macijausko nuotr./Aleksandro Macijausko nuotrauka

Jo indėlis į fotografiją pabrėžia meno galią peržengti kultūrines ir politines ribas, taip patvirtindamas pasaulinę Lietuvos fotografijos tradicijos reikšmę. A.Macijauskas išlieka svarbia fotografijos pasaulio figūra, garsėjančia dėl novatoriško požiūrio ir atsidavimo žmogaus būsenos ir santykių dokumentavimui.

Aleksandro Macijausko parodoje „Gyventi“ eksponuojami kūriniai iš ciklo „Veterinarijos klinikos“ (1977-1984). Paroda veiks iki gegužės 5d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas