Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai apie paveldo apsaugą Lietuvoje: „Instituciškai toleruojama savivalė“

Lietuvos nacionalinis ICOMOS komitetas (Tarptautinė paminklų ir vietovių taryba), susipažinęs su viešinama medžiaga, viešai kreipėsi į kultūros ministrą, Vilniaus miesto merą, Kultūros paveldo departamentą bei UAB „Dobilo daigas“, dėl Vilniaus Basanavičiaus gatvės skvere planuojamų iškirsti senų medžių.
Basanavičiaus gatvės skvero vaizdas ir numatomo projekto vizualizacija
Basanavičiaus gatvės skvero vaizdas ir numatomo projekto vizualizacija / 15min koliažas

Kaip jau anksčiau rašė 15min, šalia rašytojui Romainui Gary skirto paminklo, bendrovė „Dobilo daigas“ planuoja praplėsti kavinę ir rūsyje įsirengti stoglangius. Pagal projektą terasoje šalia „Lietuvos geležinkelių“ pastatų komplekso numatyta iškirsti devynis medžius.

Garsūs kultūros žmonės viešai reiškia nepritarimą šiam sumanymui ir liepos 19 d. kviečia dalyvauti viešame šio projekto pristatyme.

Kaip teigiama paveldo ekspertų išplatintame pranešime, „Jono Basanavičiaus gatvė (buv. Pohulanka) ir jos prieigos nuo seno pasižymėjo santykinai didele želdynų ir želdinių (sodų, alėjų ir pan.) gausa, tai istorinio Vingrių priemiesčio būdingas bruožas, formavęs ir tebeformuojantis jo savitumą“.

XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje šios teritorijos gatvės ir atviros erdvės apsodinamos medžiais, planingai formuojant žaliąsias erdves.

„Kaip ir daugelis kitų panašių vietų, ši Basanavičiaus gatvėje esanti valstybės saugoma terasa buvo projektuota kaip erdvė su apželdinimo galimybe (1912 m. vizualizacijoje terasa matoma apželdinta; tai charakteringas šio laikotarpio miesto skverelio pavyzdys) ir iki šiol ji funkcionuoja kaip žalioji salelė. Šis kompaktiškas želdynas yra svarbus vietos kraštovaizdžio elementas, vertintinas kaip neatsiejama valstybės saugomo Geležinkelio valdybos pastatų komplekso dalis“, – teigiama ekspertų pranešime.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas

Anot ICOMOS Lietuvoje komiteto, želdyno pašalinimas tokioje vietoje reikštų akivaizdžiai reikšmingas pasekmes aplinkai, įskaitant poveikį UNESCO pasaulio paveldo vietovei Vilniaus istoriniam centrui, nacionalinės reikšmės kultūros vertybėms Vilniaus senamiesčiui, miesto daliai, vadinamai Naujamiesčiu, valstybės saugomam Geležinkelio valdybos pastatų kompleksui, valstybės saugomai terasai ir jos aplinkai.

„Lajų masės praradimas būtų negrįžtamas, to atlyginti nei teritorijoje, nei šalia jos nenumatoma ir vargiai įmanoma, nes gretimybėje nepakanka vietos fiziškai kompensuoti prarandamų medžių vertę naujais želdiniais“, – teigia ekspertai, pažymėdami, kad tai jau yra kelinta iš eilės žalioji erdvė, ketinama panaikinti J.Basanavičiaus gatvėje, kuri visa patenka į saugomas teritorijas.

Basanavičiaus 14 A projekto vizualizacija
Basanavičiaus 14 A projekto vizualizacija

Reaguodami į teritorijos vystytojų siekį išpjauti medžius motyvuojant tuo, kad „nepašalinus medžių, būtų neįmanoma atlikti rekonstrukcijos, be to, jie ardo pastatus, atraminę sieną“, ICOMOS ekspertai pažymi, kad statytojų viešinama medžiaga nerodo akivaizdaus neigiamo medžių poveikio statiniams, todėl susidaro įspūdis, jog „medžiai kertami tik tam, kad apačioje, po terasa atsirastų kuo daugiau vietos išplėsti kavinei, o terasos lygyje – įrengti laiptus į pirmąjį aukštą, dengtus virš žemės lygio iškilusiu stogu“, – rašoma viešame kreipimesi.

„Visa tai, – savo išvadose pabrėžia paveldo ekspertai, – rodo, kad statytojas gali laisvai pasirinkti ekspertus, formuoti jiems užduotis savo nuožiūra, interpretuoti faktus savo naudai, tuo tarpu valstybės ir savivaldybės institucija netikrina nei tyrimų pobūdžio, nei jų išsamumo, nei sąsajos su planuojama veikla, privalomas nepriklausomas tyrimų recenzavimas iki šiol neįvestas.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas

Maža to, „šis atvejis taip pat iliustruoja kai kurių pastaraisiais metais priimtų teisės aktų (visų pirma, naujos redakcijos LR Želdynų įstatymo ir poįstatyminių aktų) normų ydingumą bei atsakingų už kultūros paveldo apsaugą pareigūnų ir institucijų negebėjimą užtikrinti kultūros vertybių apsaugą, netgi tokių, kurias įsipareigota saugoti valstybiniu ir tarptautiniu lygiu. Instituciškai toleruojama savivalė stebima daugelyje valstybės saugomų nekilnojamojo kultūros paveldo objektų“, – teigiama ekspertų pareiškime.

Tarp jų rekomendacijų statytojams – apsvarstyti projekto alternatyvas, kurios leistų išsaugoti šios J.Basanavičiaus terasos vertes, neužstatyti jų svetimkūniais. Taip pat atlikti ir šio projektų poveikį pasaulio paveldui, vadovaujantis tokiam vertinimui privaloma, UNESCO patvirtinta metodika.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas

Tuo tarpu atsakingoms institucijoms ICOMOS nacionalinis komitetas siūlo laikinai sustabdyti visus išduotus leidimus planuojamai veiklai valstybės saugomos terasos sklype, kol bus pateiktos vertinimų išvados ir patikslintos objekto vertingosios savybės.

„Taip pat siūlome nedelsiant imtis teisinių priemonių spręsti sisteminei problemai: suburti darbo grupę, kuri per nustatytą terminą parengtų teisės aktų būtinų pataisų paketą, kurie padėtų išvengti analogiškų situacijų ir grėsmių paveldui“, – teigiama ICOMOS pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas