Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įkurta Ukrainos muziejų asociacija: tarp narių – ir karo metu sunaikinti šalies muziejai

Lietuvos muziejų asociaciją (LMA) šią savaitę pasiekė džiugios žinios, jog veiklą pradeda prieš mėnesį Ukrainoje įkurta šalies muziejus vienijanti asociacija (UMA). LMA jau kurį laiką buvo aktyviai įsijungusi į šį procesą, o dabar sulaukė kreipimosi dėl tolesnio abiejų organizacijų bendradarbiavimo.
Kultūros namai Irpinėje
Kultūros namai Irpinėje / Yuliia Mashuta nuotr.

Jame teigiama, jog naujai įkurta asociacija suvienijo daugiau nei 40 muziejinių institucijų, įskaitant iš okupuotų teritorijų perkeltus bei karo metu sunaikintus muziejus. Jų atkūrimas bus vienas svarbiausių asociacijos tikslų.

Kreipimesi UMA vadovė Milena Chorna teigia, jog sukurti tokią organizaciją buvo šalies muziejų bendruomenės garbės reikalas: „Dėl susiklosčiusių nelaimingų aplinkybių to jau seniai reikėjo – buvome priversti spręsti neatidėliotinus iššūkius, o efektyviai tai darydami su savo tarptautinių draugų, kolegų ir partnerių pagalba, įrodėme sau ir, tikėkimės, pasaulio muziejų ekspertams, kad esame vieninga ir patikima bendruomenė“.

LMA valdybos pirmininkas, Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis pripažįsta, jog tai reikšmingas įvykis ne tik Ukrainos kultūros sektoriui, bet ir visai tarptautinei muziejų bendruomenei.

„Ši iniciatyva yra didžiulis žingsnis ne tik Ukrainos kultūros paveldo apsaugos link. Tai vienybės bei atsparumo simbolis šaliai, kurioje muziejai ir toliau išlieka gyvybiškai svarbia kultūrinės tapatybės dalimi, nepaisant visų iššūkių“, - teigia M.Pečiulis

LMA ne tik tampa svarbiu naujos kolegas iš Ukrainos muziejų vienijančios asociacijos partneriu, bet ir aktyviai prisidėjo prie sklandaus jos įkūrimo, teikė metodinę konsultacinę pagalbą. Artimų ryšių palaikymas bei tolesnis konsultacijų teikimas numatomas ir ateityje.

„Mūsų bendradarbiavimas remiasi bendromis vertybėmis ir tikėjimu, kad kultūra yra stiprus jungiamasis elementas, padedantis kurti taikų ir saugų pasaulį. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie Ukrainos kultūros paveldo apsaugos ir tikimės, kad tai taps tvirtu pagrindu ilgalaikiam tarptautiniam bendradarbiavimui. Tai bus dviejų lygiaverčių partnerių bendradarbiavimas, nes Ukrainos muziejų šiuo metu jau sukauptos patirties karo situacijose perdavimas yra svarbus ir mums patiems“, – teigė M.Pečiulis.

Didelė dalis pirmųjų Ukrainos muziejų asociacijos narių yra iš okupuotų teritorijų perkelti muziejai.

Didelė dalis pirmųjų Ukrainos muziejų asociacijos narių yra iš okupuotų teritorijų perkelti muziejai. Tai du kartus perkeltas Luhansko srities muziejus, Donecko ir Melitopolio kraštotyros muziejai, taip pat nacionalinio lygio įstaigos: Nacionalinis draustinis „Kijevo Pečorų laura“, Nacionalinis architektūros-istorinis draustinis ir Nacionalinis Černobylio muziejus. Prie asociacijos prisijungė ir karo metu sunaikinti muziejai, tokie kaip Okhtyrkos kraštotyros muziejus.

Akcentuojama, jog sunaikintų institucijų atkūrimas ir jų kolekcijų atnaujinimas bus vienas svarbiausių Ukrainos muziejų asociacijos veiklos prioritetų. Naujai įsikūrusi Ukrainos muziejų asociacija taip pat sieks užtikrinti šalies muziejų ir kultūros paveldo apsaugą bei atkūrimą, palaikyti tarptautinį bendradarbiavimą ir stiprinti muziejų vaidmenį visuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi