Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš skulptorių sutramdyto dolomito karjeruose gimsta pasakojimai apie Pakruojį

Dolomitas – įnoringas akmuo: trapus, nenuspėjamas. „Bet įdomus: skulptoriai jį ir keikia, ir juo džiaugiasi“, – sako Aušra Jasiukevičiūtė, Pakruojyje vykstančio skulptorių plenero „Akmens dialogai“ kuratorė.
Akmens dialogai
Akmens dialogai / Vidmanto Pėželio nuotr.
Temos: 2 Kultūra Menas

Pakruojo rajone susirinkę skulptoriai jau trečią kartą leidžiasi į dialogus su nepaklusniuoju dolomitu, o neįprastoje vietoje – Petrašiūnų karjere – rengiamas jų pleneras šiemet tapo tarptautiniu: kartu su Lietuvos menininkais Arvydu Ališanka, Stasiu Juraška, Jonu Gencevičiumi, Valiumi Remeika jame dalyvauja ir Alina Petkune, Dmitrijus Volkovas bei Rūta Patmalniece iš Latvijos.

Antrus metus plenerą kuruojanti skulptorė A.Jasiukevičiūtė pastebi, kad plenero dalyvių pasirinkimai – kasmet vis drąsesni, akmenys vis didėja, o skulptūros orientuotos į efektingus sprendimus, leidžiančius plačiai išpildyti šių metų plenero temą „Pasakojimai apie Pakruojį“.

Vidmanto Pėželio nuotr./Akmens dialogai
Vidmanto Pėželio nuotr./Akmens dialogai

Į ją telpa A.Ališankos „Asilabramblis“, skirtas Pakruojyje gimusio dailininko, animacijos ir lėlių teatro pradininko Stasio Ušinsko, norėjusio sukurti tokią lėlę, atminimui, J.Gencevičiaus pakruojiškasis dekalogas, S.Juraškos ąžuolo lapų fosilija, V.Remeikos Pakruojo ženklas, R.Patmalniece dialogas, simbolizuojantis tiltą tarp Latvijos ir Lietuvos ir A.Petkunės bei D.Volkovo erotinės skulptūros.

Tam įtakos turi ir aplinka, kurioje vyksta pleneras – „Kokie tai plotai, kokios spalvos“, – neatsistebi jo kuratorė. Ir konkreti, užtikrinta Petrašiūnų karjerus eksploatuojančios AB „Dolomitas“ pagalba, kai užtenka pasakyti, kad reikia krano ar buldozerio akmeniui apversti ar pastatyti, ir viskas būna padaryta. Ir Pakruojo rajono savivaldybės menininkams organizuojama pažintis su šio krašto istorija ir dabarties žmonėmis.

„Buvome Pakruojo dvare, Pakruojo mieste, kartu kepėme šakotį, mėgavomės Pamūšio kvapais, aplankėme taip pat „akmenlige sergantį“ ūkininką Gediminą Ališauską“, – vardijo Pakruojo rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Renata Budrienė. Ir nusijuokusi patikslino: ta „akmenligė“ – tai iš laukų suvežti akmenys, iš kurių ūkininko sukurtos kompozicijos nustebino net profesionalius skulptorius.

O besidomintys profesionalų darbu, kaip ir kasmet, galėjo aplankyti dolomito karjeruose kuriančius skulptorius, stebėti kūrybos procesą, bendrauti. Būtent bendravimas su kūrėjais, įsiklausymas į jų filosofiją daugeliu tampa labiausiai apsilankyti jų dirbtuvėse traukiančiu momentu.

Vidmanto Pėželio nuotr./Akmens dialogai
Vidmanto Pėželio nuotr./Akmens dialogai

Plenero dalyvių sukurtos skulptūros bus pristatytos rugpjūčio 23 dieną vyksiančios Pakruojo šventės „Marso kanjonai“ metu. Šventė vyksta specialiai jai išsprogdintoje karjerų vietoje. Organizatoriai pasirūpina čia ne tik visų plenero metu sukurtų skulptūrų atgabenimu, bet ir įspūdingu jų apšvietimu.

Šventės dalyviams tai tampa ne tik unikalia galimybe pirmiesiems išskirtinėje šviesoje pamatyti naujausius skulptorių darbus, bet ir vėl gi pabendrauti su kūrėjais, išgirsti jų pasakojimus apie kiekvienos skulptūros idėją ir jos išpildymo procesą.

Akmens skulptūrų plenerai Pakruojyje pradėti rengti prieš trejus metus, Pakruojo rajono savivaldybės atstovams kartu su meno bei kultūros žmonėmis ieškant galimybių atskleisti krašto unikalumą. Taip gimė idėja įveiklinti dolomito karjerus, surengiant juose miesto šventę. Netrukus ji pasipildė sumanymu rengti karjeruose skulptorių plenerus.

Vidmanto Pėželio nuotr./Akmens dialogai
Vidmanto Pėželio nuotr./Akmens dialogai

Bet ir tuo pakruojiečiai neapsiriboja – jie jau kuria „Akmentakių maršrutą“, kuriuo keliaujant bus galima apžiūrėti visas plenerų metu sukurtas skulptūras. Pirmieji maršruto objektai bus pristatyti jau šį savaitgalį vyksiančios šventės metu, o ilgainiui jo takai, tikėtina, nusidrieks ir už Pakruojo miesto ribų.

„Tikiuosi, kad pakruojiečiai gerbs ir mylės tą rezultatą, kurį skulptoriai čia kuria“, – viliasi skulptorių plenero „Akmens dialogai“, finansuojamo Lietuvos kultūros tarybos, kuratorė A.Jasiukevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai