Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Istorinis įvykis Panevėžyje – atidarytas ilgai lauktas „Stasys Museum“

Ketvirtadienį Panevėžyje atidarytas ilgai lauktas „Stasys Museum“, kurį lankytojai galės apžiūrėti jau gegužės 31 d. Atidarymo išvakarėse 15min kalbino muziejaus direktorę Vaidą Andrijauskaitę, kuri tikino, kad šiandien – ypatinga diena: „Emocijos labai geros, išdidžios, džiugios.“

„Mūsų tikslas yra tapti Panevėžio simboliu, plakančia miesto širdimi, bet orientuojantis į pasaulio ir Europos muziejus, – sakė direktorė. – norime kurti kokybišką turinį, parodyti modernaus ir šiuolaikinio meno kolekcijas, parodas. Pristatyti patį Stasį Eidrigevičių ir dar begalę kitų dalykų.“

Pasak jos, muziejus kuria labai didelę vertę Panevėžiui – dirbti čia sugrįžo užsienyje bei kituose Lietuvos miestuose gyvenę žmonės. Naujai įsikūrusioje įstaigoje dirbs virš 20 specialistų ir šis skaičius, V.Andrijauskaitės žodžiais, tik augs.

„Stasys Museum“ atsidaro su paroda „ICON–O–STASYS“. Ji apims daugiau nei 1000 kv. m plotą, įskaitant tris muziejaus aukštus bei instaliaciją lauke. Parodos kuratoriai – Lina Albrikienė ir S.Eidrigevičiaus sūnus, Ignacy Eidrigevičius.

„Siekiame ir patį muziejų pristatyti kaip ikoną“, – teigė V.Andrijauskaitė.

„Toliau seks mūsų muziejaus pristatymas Prancūzijoje Lietuvos sezono metu. Į jį išvežame architektūriškai įdomią S.Eidrigevičiaus darbų parodą. Be kita ko, lapkričio mėnesį planuojame atvežti Lietuvoje dar nematyto menininko Hermanno Nitschės parodą“, – tęsė pašnekovė.

Kitais metais „Stasys museum“ žada tęsti savo parodos „Keliaujanti vaizduotė“ rodymus Lietuvos miestuose.

Tiesa, kelias iki muziejaus atidarymo ne visada buvo sklandus. „Stasys museum“ pastatytas nugriauto kino centro „Garsas“ teritorijoje. Dėl to 2020-ųjų rugsėjį buvo organizuojamas piketas prie Kultūros ministerijos. Be to, tų pačių metų rugpjūtį LRT pasirodžiusioje publikacijoje pats S.Eidrigevičius paskelbė nesutinkantis, kad centras būtų pavadintas jo vardu. Visgi 2021 metais menininkas patvirtino įteiksiantis savo kūrinių kolekciją muziejui.

2023 metais ankstesnis pavadinimas „Stasio Eidrigevičiaus menų centras“ pakeistas į „Stasys Museum“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius