Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Judesiui šmaikščią formą suteikę menininkai įvertinti solidžiais piniginiais prizais

10 originalių iliustracijų, 10 menininkų, 10 skirtingų idėjų. Meno kūriniais, kuriuos vienija bendra stilistika ir judėjimo tema, buvo galima gėrėtis nuo liepos mėnesio Islandijos gatvėje vykusioje iliustracijų parodoje „The Art of Walking“. Ketvirtadienį bare „Kerai“ vyko finalinis konkurso renginys – išrinkti didžiausio palaikymo sulaukę menininkai, jie apdovanoti piniginiais prizais.
Johnnie Walker apdovanojimai
Johnnie Walker apdovanojimai / Jurgos Urbonaitės nuotr.
Temos: 1 Menas

„Labai džiaugiamės, kad jaunieji menininkai turėjo galimybę būti labiau matomi. Dar vasaros pradžioje nusprendėme pakviesti grafikos dizainerius, iliustratorius dalyvauti konkurse ir sukurti darbą „The Art of Walking“ tema. Jų darbus nutarėme eksponuoti bendroje trijų barų – „Alchemikas“, „Kerai“ ir „Piano man“ – terasoje. Ši vieta labai populiari tarp vilniečių, norėjome, kad ji taptų ir kultūrine erdve, pritrauktų daugiau jaunų žmonių, įneštų bohemos“, – sako projekto organizatorė, „InSpotlight“ komunikacijos agentūros atstovė Garbrielė Burkovaitė.

Pasak jos, menas eiti, menas judėti gali būti interpretuojamas labai įvairiai. Tą skirtingai galėjo pamatyti ir patys menininkai. Turėdami gaires ir kvadrato formatą jie ėmėsi kūrybos. Vėliau darbai buvo patalpinti internete, kur už juos galėjo balsuoti visi norintys. Galiausiai paaiškėjo nugalėtojai, jai tapo Domantė Čiuplinskaitė, Staselė Jakunskaitė ir Žilvinas Jagėla, iliustratoriams įteikti piniginiai 2000, 1000 ir 500 eurų prizai.

„Kviesdami menininkus konkursui juos atrinkome vadovaudamiesi kriterijumi, kad jie turi būti dar tik pradedantys karjerą, jaunosios kartos atstovai. Džiaugiamės sulaukę daugybės įdomių, savitai originalių darbų“, – kalbėjo G. Burkovaitė.

Didžiausio palaikymo sulaukusi ir pirmąją vietą laimėjusi Domantė Čiuplinskaitė džiaugėsi – dalyvavimas konkurse jai suteikė ir pasitikėjimo, ir motyvacijos judėti į priekį. „Labai smagu, kad mano darbas sulaukė išskirtinio dėmesio. Save laikau pradedančia menininke, todėl nugalėtoja nesijaučiu, nesijaučiu niekuo geresnė už kitus. Dalyvavimas konkurse man pirmiausia yra garbė būti jo dalimi. O šįkart... man tiesiog labiau nei kitiems pasisekė“, – 15min sakė D. Čiuplinskaitė.

Jurgos Urbonaitės nuotr./Johnnie Walker apdovanojimai
Jurgos Urbonaitės nuotr./Johnnie Walker apdovanojimai

Pasak iliustratorės, „Nuolatinė eisena“ – tai vaikščiojimas peilių ašmenimis, o tai nėra nei stabilu, nei tvirta. Galiausiai, praradus pusiausvyrą, kyla rizika susižeisti. Žinutė apie drąsą ir gebėjimą balansuoti nepargriūnant atspindi ir jos pačios vidinę būseną – kurdama šį darbą autorė rėmėsi asmeniniais išgyvenimais.

„Neslėpsiu, būna, kad ir pačiai tenka vaikščioti ašmenimis. Kiekvienam mūsų retsykiais reikia prisiversti išlipti iš komforto zonos ir tai tampa savotišku žaidimu, žaidimu laviruojant tarp pirštų – kartais pasiseka, o kartais ne“, – pasakoja D. Čiuplinskaitė.

Konkurso laimėtoja tikisi, kad kiekvienas, žvelgdamas į jos darbą, atras savų įžvalgų. Kaip pati tikina, „jai, kaip menininkei, nesinori, kad kūriniai taptų atsakymais. Daug smagiau, kai jie virsta klausimais“.

Panašaus požiūrio laikosi ir kiti du konkurso laureatai. Antros vietos nugalėtoja, iliustratorė Staselė Jakunskaitė išsiskyrė savo darbu „Walker“ kuriame vaizduoja kojomis varomą dviratį. Pasak jos, žaidimas ne tik vaizdais, bet ir prasmėmis, sukuria neįprastą, stebinantį rezultatą.

Jurgos Urbonaitės nuotr./Johnnie Walker apdovanojimai
Jurgos Urbonaitės nuotr./Johnnie Walker apdovanojimai

„Ėjimo tema man pasirodė labai įdomi, ją supratau labai simboliškai. Stovėjimas vietoje – ne man, todėl judėjimas į priekį tapo daugiaskluosne žinute“, – sako S. Jakunskaitė.

Darbu „Walker“ iliustratorė tęsia kūrybinį darbų ciklą SWAP, kai įprastose situacijose ir vaizduose kai kurios dalys apkeičiamos vietomis, joms suteikia nauja prasmė, neįprastas rezultatas. „Šįkart rėmiausi tuo pačiu principu. Galvojant apie konkurso temą svarsčiau apie perdėtą šiuolaikinio žmogaus skubėjimą – jį atvaizdavau ir iliustracijoje“, – komentuoja S. Jakunskaitė.

Judėjimo temą savaip išpildė ir iliustratorius Žilvinas Jagėla, tapęs konkurso trečiosios vietos prizininku.

Jurgos Urbonaitės nuotr./Johnnie Walker apdovanojimai
Jurgos Urbonaitės nuotr./Johnnie Walker apdovanojimai

„Mėgstu piešti animacinius personažus, todėl išgirdęs konkurso temą nusprendžiau – nenutolsiu nuo komikso ir visi mano personažai eis. Eis į vieną ir tą pačią pusę. Piešdamas stengiausi susikoncentruoti tik į ėjimą, kuris neturi nei pradžios, nei pabaigos“, – 15min pasakoja Ž. Jagėla.

Pasak jo, „Pachodkėmis“ pavadintas darbas atspindi daug skirtingų eisenų, daug skirtingų charakterių, tačiau kiekvienas personažas čia – kitoks, savitas: vieni skuba, kiti ramiai vaikštinėja, kas nuo ko sprunka, kas ką vejasi.

„Bandžiau pritaikyti savo mėgstamą stilių prie temos, kuri man taip pat pasirodė labai įdomi. Džiaugiuosi, kad darbas patiko, kad esu vienas iš laimėtojų. Labai smagu“, – sako Ž. Jagėla.

Sostinės Islandijos gatvėje po atviru dangumi eksponuojama paroda „The Art Of Walking“ veiks iki prasidės lietingi, žiemiški orai. Vėliau svarstoma parodą perkelti į kitas erdves, dalis kūrinių jau atrado naujus namus prieš apdovanojimų renginį organizuotame internetiniame aukcione. Jie bus atspausdinti, įrėminti ir pasieks savo pirkėjus jau netrukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas