Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką veikia menininkai karantino metu?

Daugeliui mūsų ištuštėjusios miestų gatvės atrodo niūriai ir nejaukiai, tačiau dažnam vizualaus meno kūrėjui karantinas – visiškai natūrali būsena, kuri ne tik neslegia, bet ir leidžia kurti grožį. Dažnas jums pasakys, kad ir taip didelę gyvenimo dalį gyvena „karantine“, nes geri, rimti darbai gimsta būtent užsidarius dirbtuvėse, atsiskyrus nuo pasaulio, ir jų niekaip nepaskubinsi, todėl žmonėms, pratusiems „eiti į darbą“, menininkai gali būti tikras įkvėpimas šį laiką išnaudoti produktyviai.
Menininkai karantine
Menininkai karantine / Asmeninio arch. nuotr.

Lietuviškos meno platformos www.paveikslai.lt inicijuotas projektas #mano_studija suteikia ne tik retą progą žvilgtelėti į dailininkų dirbtuves ir pamatyti, kur gimsta daugybę žmonių džiuginantys meno kūriniai, bet ir išgirsti labai skirtingas jų karantino istorijas.

KONSTANTINAS ŽARDALEVIČIUS

Asmeninio arch. nuotr./Konstantinas Žardelevičius
Asmeninio arch. nuotr./Konstantinas Žardelevičius

Gerai Lietuvoje žinomas tapytojas Konstantinas Žardalevičius dėl suvaržymų per daug nesijaudina: „Pastaruosius keliolika metų mano gyvenimas yra kaip karantinas. Tiesiog tapau dirbtuvėse bei turiu daug laiko nagrinėti man įdomius dalykus. Pradžioje buvo gaila, kad neatvažiuoja draugai, bet ir iš to yra privalumų: niekas neišblaško, yra daugiau laiko pasidomėti kitomis, neįprastomis temomis. Gyvą bendravimą puikiai pakeičia internetinis ryšys, o ir parodų ruošti nereikia. Daug pliusų.“

MIGLĖ KOSINSKAITĖ IR PEETER KROSMANN

Asmeninio arch. nuotr./Miglė Kosinskaitė
Asmeninio arch. nuotr./Miglė Kosinskaitė

Atostogauti išvykę žinomi tapytojai Miglė Kosinskaitė ir Peeter Krosmann įsisiūbavus pandemijai įstrigo Graikijoje: „Iš pradžių buvo apėmęs nerimas, kas bus, kiek čia teks sėdėti, kada viskas baigsis ir t.t. Bet ilgainiui nutarėme atsipalaiduoti ir priimti tai kaip gyvenimo dovaną – juk niekada sau neleidžiame taip ilgai atostogauti. Tas ilgas buvimas turi savo šarmo ir dabartiniame etape man daug labiau priimtinas negu greitas lakstymas po įsimintinas vietas, po kurio, bent jau aš, vis tiek nieko neprisimenu... Gera jaustis tokiu beveik vietiniu, kai žinai, kas, kur, kada, o dienos bėga ramioje rutinoje ožkų ir kačių apsuptyje.“– pasakoja dailininkė.

Asmeninio arch. nuotr./Peeter Krosmann
Asmeninio arch. nuotr./Peeter Krosmann

Tiesa, be darbo dailininkai nesėdi. Iš pradžių sunerimę, kad per karantiną negalės nusipirkti priemonių (išvažiuodami atostogauti jų beveik nepasiėmė), vėliau visko atsisiuntė iš Lietuvos. Sako, bent jau sąžinė rami, kad ne visai dykai leidžia laiką.

EGLĖ PETKEVIČIŪTĖ

Asmeninio arch. nuotr./Eglė Petkevičiūtė
Asmeninio arch. nuotr./Eglė Petkevičiūtė

Pietų Prancūzijoje atostogavusi ir pradžioje neskubėjusi grįžti, o galiausiai dėl karantino ilgam strigusi Eglė Petkevičiūtė nusiteikusi pozityviai: „Šiuo metu, kai žinai, kad visas pasaulis sulėtėjęs, ir pats nurimsti, susitelki, nesiblaškai. Kūryba tampa labiau išjausta ir nuoširdesnė. Tą ir išnaudoju".

EGIDIJUS GODLIAUSKAS

Asmeninio arch. nuotr./Egidijus Godliauskas
Asmeninio arch. nuotr./Egidijus Godliauskas

Tapytojas Egidijus Godliauskas karantino įtakos asmeninei kūrybai nelabai jaučia – viskas tas pats, tik nebegali mokyti kitų – anksčiau autorius vesdavo individualias pamokas, dabar jų tenka nebedaryti, nes per „Zoom“ arba „Skype“ mokyti tapybos, švelniai tariant, sudėtinga.

LINA VAI

Asmeninio arch. nuotr./Lina Vai
Asmeninio arch. nuotr./Lina Vai

Nors atrodytų, kad likusiems namuose lengviau nei įstrigusiems svečiose šalyse, dailininkė Lina Vai pasakoja, kad nuo ryto iki vakaro bruzdant gausiai šeimynai, reikalaujančiai „įvairiausio plauko“ dėmesio, kurti gana sudėtinga. „Man kūryba ir yra „karantinas“ – kai gali izoliuotis nuo aplinkos, jei ne kūnu, tai mintimis, o šiuo metu galimybių izoliuotis tapybai gerokai mažiau,“ – pasakoja tapytoja, tačiau patikina, kad noro kurti tai jokiu būdu nesumažina, o tik dar labiau pakursto.

DAIVA STAŠKEVIČIENĖ

Asmeninio arch. nuotr./Daiva Štaškevičienė
Asmeninio arch. nuotr./Daiva Štaškevičienė

Ne visiems menininkams kurti lengva: „Iš dalies liūdna, nes sumažėjo pardavimų, darbas nestoja, tačiau gyvenant laukimo nuotaikomis sunkiau kurti. Neramu, nes nėra aiškumo dėl ateities.“ – pasakoja grafikė Daiva Staškevičienė.

VYTAUTAS POŠKA

Asmeninio arch. nuotr./Vytautas Poška
Asmeninio arch. nuotr./Vytautas Poška

Vytautas Poška prasidėjus karantinui pabėgo į mamos sodybą už miesto, kur gali būti be kaukės ir laisviau jaustis, nes aplink nėra žmonių.

„Nuotaikos geros, gyvenimas juk vyksta toliau, galiausiai prisitaikėm, aš pats muzikos pamokas internetu vedu. Net idėjų naujovėms, sakyčiau, atsiranda, aš pats anksčiau su savo tapybos darbų printais puošdavau marškinėlius, o dabar dar ir kaukes,“ – džiaugiasi menininkas.

KAMILĖ LUKRECIJA LUKOŠIŪTĖ

Asmeninio arch. nuotr./Kamilė Lukrecija Lukošiūtė
Asmeninio arch. nuotr./Kamilė Lukrecija Lukošiūtė

Skandalinga jaunosios kartos tapytoja, žinoma slapyvardžiu KLL dėl šio laikotarpio visai nesijaudina. „Karantinas man patinka, nes iš įvykių gali pasisemti idėjų kūrybai, o čia tai tikrai „ĮVYKIS“. Priimu, tai kaip naują patirtį ir semiuosi idėjų. Mano nuotaikos netgi labai geros, man šis laikas patinka, nes kuriu dar daugiau nei įprastai,“ – džiaugiasi Kamilė Lukrecija Lukošiūtė.

ONUTĖ JUŠKIENĖ

Asmeninio arch. nuotr./Onutė Juškienė
Asmeninio arch. nuotr./Onutė Juškienė

Žinoma peizažistė Onutė Juškienė karantiną leidžia kaime, kur jaučiasi susiliejusi su gamta ir turi galimybę visiškai pasinerti į kūrybą. Paklausta, kokios nuotaikos vyrauja pastaruoju metu, sako, kad jaučiasi puikiai, dėl nieko nesibaimina ir tiki, kad viskas bus gerai.

SIMONAS GUTAUSKAS

Asmeninio arch. nuotr./Simonas Gutauskas
Asmeninio arch. nuotr./Simonas Gutauskas

Dailininkas Simonas Gutauskas paklaustas, kaip teka gyvenimas karantine, pasakoja, kad vengdamas kontakto su aplinkiniais stengiasi kuo rečiau važiuoti į miestą, daugiau būti kaime ir vaikščioti gamtoje. Dėl ekonominės krizės įtakos meno rinkai autorius nesijaudina: „Iš patirties žinau, kad tie žmonės, kurie menu domėjosi ir jį pirko, domėsis ir pirks ir toliau, o tiems, kam nereikėjo, dabar neprireiks. Aš pragyvenau dvi krizes ir nė vienos nepajutau.“

LEONARDAS ČERNIAUSKAS

Asmeninio arch. nuotr./Leonardas Černiauskas
Asmeninio arch. nuotr./Leonardas Černiauskas

Kaime gyvenantis žinomas Žemaitijos dailininkas Leonardas Černiauskas tikina, kad jokios panikos nejaučia: „Čia kaime gyvenam kaip gyvenom, kaip kokioje saloje, o aš darbingas, tapyba į visas puses liejasi! Įkvėpimo netrūksta, tapau toliau.“

JONAS KUNICKAS

Asmeninio arch. nuotr./Jonas Kunickas
Asmeninio arch. nuotr./Jonas Kunickas

Provokuojančius aktus tapantis Jonas Kunickas per pastaruosius mėnesius suprato, kad ir taip visą gyvenimą gyveno karantine: „Man visada taip buvo – keturios sienos ir paveikslai. Jie gimsta bet kokiomis sąlygomis.“ Vienintelis dailininko rūpestis – modeliai, kurių pritrūktų užsitęsus karantinui.

EGLĖ LIPINSKAITĖ

Asmeninio arch. nuotr./Eglė Lipinskaitė
Asmeninio arch. nuotr./Eglė Lipinskaitė

Akvarelistė Eglė Lipinskaitė stengiasi pasimėgauti šiuo ypatingu laikotarpiu ir džiaugiasi turėdama daugiau laiko tapybai. Bundantis pavasaris gamtos motyvus mėgstančiai dailininkei suteikia daug įkvėpimo. Tapytoja ir kitiems linki karantiną išnaudoti prasmingai, skirti laiko pažinti save ir savo jausmus.

INGA DAMBRAUSKIENĖ

Asmeninio arch. nuotr./Inga Dambrauskienė savo studijoje
Asmeninio arch. nuotr./Inga Dambrauskienė savo studijoje

Tapytoja Inga Dambrauskienė prisipažįsta karantino metu visai netikėtai suvokusi, kad paskutinieji paveikslai apie begalybę, apie mikro pasaulio grožį buvo tarsi prisėlinusi NUOJAUTA, minčių labirintais atėjusi ŽINIA, kad kiekvienas užsidarysime savo burbule... Ir vis labiau skamba maestro Valentino Masalskio kažkada pasakyti žodžiai: „Menininkas yra sinoptikas“.

GRAŽVYDA ANDRIJAUSKAITĖ

Asmeninio arch. nuotr./Gražvyda Andrijauskaitė
Asmeninio arch. nuotr./Gražvyda Andrijauskaitė

Meno gerbėjams Gražvyda Andrijauskaitė žinoma kaip talentinga grafikė, tačiau paprastai ji darbuojasi ne tik savo studijoje, bet ir mokykloje, kur dirba dailės mokytoja, o karantinas dailės ugdymo nesustabdė, tik pakeitė jo formą. Menininkė pasakoja, kad ir toliau virtualiomis priemonėmis skatina vaikus užsiimti kūryba ir dalintis ja su kitais. Nepaisant visų karantino iššūkių, Gražvyda džiaugiasi, kad sunkumai menininkus suvienijo ir paskatino virtualiam bendravimui: „Kūrybinių minčių ir inspiracijų srautas anaiptol nesustojo. Džiugu, kad menininkai aktyviai komunikuoja ir dalijasi savo kūryba. Man pačiai tai padėjo atrasti daugybę įdomių kūrėjų. Ši energija mane įkvepia kurti ir dalintis savo darbais.“

LUKAS ŠIUPŠINSKAS

Asmeninio arch. nuotr./Lukas Šiupšinskas
Asmeninio arch. nuotr./Lukas Šiupšinskas

Anot žinomo Kauno skulptoriaus Luko Šiupinsko, papuošusio miestą ne viena unikalia skulptūra, skulptorių karantinas beveik nepaveikė: „Visi, kaip dirbome savo dirbtuvėse, taip ir dirbam, pjaunam, virinam ir kitaip keliam dulkes. Žinoma, sumažėjo aplinkinio triukšmo, bereikalingo blaškymosi ir lakstymo, tad daugiau laiko skiriu naujų projektų kūrimui, eskizavimui.“ Karantino metu menininkas kuria skaitmeninius eskizus ir spausdina juos 3D spausdintuvu. Tai padeda įvertinti, kurios idėjos vertos tvarios medžiagos, o kurioms lemta likti tik smagia idėja.

NERINGA ZAKŠAUSKAITĖ

Asmeninio arch. nuotr./Neringa Zakšauskaitė
Asmeninio arch. nuotr./Neringa Zakšauskaitė


Perspektyvi jaunosios dailininkų kartos atstovė Neringa Zakšauskaitė trykšta optimizmu. Anot jos, reikalavimas likti namuose suvaržė tik iš pradžių, nors ir tai nesutrukdė tapyti mažesnių darbelių, nereikalaujančių daug erdvės. Be to, atsirado paskata labiau pasigilinti į skaitmeninį meną.

„Į dirbtuves grįžtu su malonumu, net nemaniau, kad taip pasiilgau! Atidarai duris ir šypsena pati atsiranda veide. Dažai kvepia, spalvos džiugina. Manau, kad toks visuotinis gyvenimo sulėtėjimas tik į naudą. Išgyvenus visas baimės, pasimetimo ir neaiškaus rytojaus fazes, laukia didžiulis potencialas naujoms idėjoms ir darbams,“ – džiaugiasi Neringa.

DAINIUS ŠČIUKA

Asmeninio arch. nuotr./Dainius Ščiuka
Asmeninio arch. nuotr./Dainius Ščiuka


Vienas talentingiausių ir garsiausių jaunųjų lietuvių fotografų Dainius Ščiuka paskelbus karantiną nepasimetė ir greitai suvokė, kad prie naujos situacijos reikia prisitaikyti. Pirmiausiai ėmėsi tvarkyti archyvus. Nors darbas atrodytų nuobodus, netrukus kilo mintis vieną archyvą publikuoti – jis virto atvirukų rinkiniais.

Kad karantinas neprailgtų, fotografas ėmėsi nuotolinių peržiūrų – tobulėti norintiems kolegoms peržiūri jų darbus ir pateikia konstruktyvios kritikos, tačiau ir tai dar ne viskas. Pasirodo, įmanomos ir nuotolinės fotosesijos. Dainius per „Skype“ skambina modeliui, sako, kaip pakreipti kompiuterį, kaip pozuoti ir taip gimsta nauji darbai. „Įdomu, jog taip galima atlikti fotosesiją su modeliu iš bet kurio pasaulio kampelio, kuriame veikia internetas,“ – džiaugiasi fotografas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas