Sportas gyvai

Kauniečiai organizuoja paminklo apie paminklą A.M.Brazauskui konkursą

Nepriklausomo pilietinio judėjimo Kaune platforma „Mes nepavargsim“ skelbia naują akciją: paminklo apie paminklą Algirdui Mykolui Brazauskui konkursą, rašoma organizacijos pranešime spaudai.
Algirdas M.Brazauskas
Algirdas M.Brazauskas / Organizatorių nuotr.

„Jei meras už Kauną nusprendė, kad miestui reikia Brazausko paminko, tai miestas bent jau turi teisę pasirinkti, koks tas paminklas bus! Kviečiame Kauno menininkus, bendruomenes ir šiaip kūrybingus kauniečius kurti savo skulptūrą Brazauskui bei šiai autokratinei situacijai apskritai“, – rašoma platformos sukurtame renginyje „Paminklo AMB‘alui konkursas“.

Organizatoriai pabrėžia, kad skulptūrą – paminklą kurti drąsinami ne tik profesionalūs menininkai, bet ir mėgėjai, bendruomenės, kiekvienas kaunietis, o jos išraiška gali būti labai įvairi.

„Skulptūra gali būti ir laikinojo meno kūrinys: pavyzdžiui, iš daktariškų dešrų, senų lėlių, manekenų, pavogto Landsbergio šiferio, Kristinos prijuosčių, plūgų, na, o jūs taip pat galite tapti performatyvia gyvąja skulptūra“ , – sako viena iš akcijos organizatorių Rūta Vyžintaitė-Lajienė.

Jos teigimu, Kauno mero iškelta idėja statyti paminklą A.M.Brazauskui iš pradžių nuskambėjo taip neįtikėtinai, jog daugelis kauniečių pagalvojo, kad tai pokštas.

„Ši idėja apverčia visą Kauno kaip miesto legendą aukštyn kojomis. Juk būtent Kaunas vienintelis 1993 m. rinkimuose prezidentu išrinko S.Lozoraitį, o ne A.M Brazauską. Taigi, tai turėtų būti paskutinis svarstytinas miestas, kur toks paminklas galėtų atsidurti, jeigu kažkada kažkam labai norėtųsi jį statyti. Jau net nekalbu apie Kalantą ir kitas kaunietiškas istorijas – čia žmonės dėl galimybės iškelti trispalvę susidegindavo, tuo tarpu visi pamename liūdnąją A.M.Brazausko citatą „kol kabės šitas skuduras, aš nekalbėsiu“, – sako akcijos iniciatorė.

Ją papildo taip pat akcijos organizatorius R.Povilius. „Kažkas sakys, kad kabinėjimasis prie paminklo – tai psichozė dėl nieko, kai yra daug svarbesnių klausimų. Kažkas sakys, kad radom eilinę progą „prisiknisti“ prie mero. Tačiau tokie paminklai Kaune būtent ir yra paskutinius kelis metus vis labiau įsigalinčios autokratijos simbolis, kai nereikia argumentų, nereikia kontekstų, nereikia ekspertų. Užtenka cariško „aš gerbiu“ arba „man smirda“, – dėl Kaune susiklosčiusios situacijos apgailestauja R.Povilius.

Norintys sukurti savo paminklą kviečiami registruotis „Mes nepavargsim“ puslapyje asmenine žinute iki liepos 1 d. Skulptūrų laukiama iki liepos 12 d. Atsižvelgus į jų skaičių, akcijos organizatoriai parinks ir masinę atidengimo vietą bei datą.

„Norime kūrybiškai ir drąsiai parodyti miestiečių nuomonę apie šią idėją. Būtent toks Kaunas ir yra: kūrybiška ir drąsus. Taip pat pabrėžiame, kad mūsų tikslas nėra pasityčioti iš A.M.Brazausko. Mes šiepiame situaciją“, – sako iniciatyvos autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius