Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kirdiejų rūmuose planuojama įkurti Vilniaus muziejų: pristato, kaip pastatai atrodys ateity

Sostinės centre prie Bernardinų sodo esantys nenaudojami Kirdiejų rūmų pastatai bus atnaujinami ir juose įsikurs Vilniaus muziejus, pirmadienį pranešė Vilniaus savivaldybė. Ir paragino pasidairyti, kaip tie rūmai atrodys po atnaujinimo.
Kirdiejų rūmai
Kirdiejų rūmai / 2XJ architects vizualizacijos

Anot jos, rekonstruojant pastatus bus siekiama išlaikyti kuo daugiau autentiškumo, atskleisti ir parodyti įvairius istorinius statinių sluoksnius, o komplekso aplinką paversti patrauklia gyventojų poilsio ir žinių erdve.

Rūmų komplekso sutvarkymo ir įveiklinimo idėjos autoriai kviečia gyventojus susipažinti su projektiniais pasiūlymais, kurie bus pristatyti spalio 1 d. 17 val. Stiklių g. 4.

Kirdiejų rūmų komplekso ir aplinkos sutvarkymo bei pritaikymo Vilniaus miesto muziejui idėjos atvirą architektūrinio projekto konkursą laimėjo ir techninį projektą rengia MB „Dukart jot“.

„Kirdiejų rūmų atgimimas bei pritaikymas Vilniaus muziejaus reikmėms yra istorinio paveldo išsaugojimo ir miesto erdvių pritaikymo miestiečiams pavyzdys. Vilniečiai galės ne tik grožėtis sutvarkytais rūmais, bet ir mėgautis naujomis kultūros, poilsio ir renginių erdvėmis“, – pranešime sakė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Architektai, anot savivaldybės, siūlo rūmų komplekso pagrindiniame pastate, vakariniame ir šiauriniame fasaduose atkurti buvusias arkadų angas, nugriauti avarinės būklės esamą mūrinę tvorą šiaurinėje komplekso dalyje ir vietoje jos pastatyti ažūrišką metalo tvorą, kuri atvers vaizdą į vidinį rūmų komplekso kiemą.

Barboros Radvilaitės gatvėje stovintys pastatai yra XVII amžiaus pradžios didikų žiemos rezidencijos ansamblis, vėliau tapęs Vilniaus universiteto Botanikos sodo dalimi.

2004 metais Vilniaus savivaldybė pastatus išnuomojo verslininkams. 2005 metais rūmai įtraukti į valstybės saugomų objektų sąrašą, kartu su jais tarp saugomų objektų pateko rūmų oficina ir vežiminė.

Tais pačiais metais parengtas rūmų rekonstrukcijos projektas, jo pagrindu praplėstas rūsys, išlietos gelžbetoninės perdangos, atlikti kiti darbai, tačiau dėl dokumentų trūkumo panaikintas leidimas statybai ir darbai buvo sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas