Sportas gyvai

Klimato krizės aktyvistai suimti: apipurškė Stounhendžą oranžiniais dažais

Trečiadienį du organizacijos „Just Stop Oil“ protestuotojai apipurškė Stounhendžą Anglijoje oranžiniais milteliniais dažais, pranešė „artnews.com“.
Klimato krizės aktyvistai apipurškė Stounhendžą oranžiniais dažais
Klimato krizės aktyvistai apipurškė Stounhendžą oranžiniais dažais / Stop kadras

Protestuotojai, įvardyti kaip 21 metų Oksfordo studentė Niamh Lynch ir 73 metų Rajanas Naidu, buvo sulaikyti netrukus po akcijos, kai du praeiviai bandė jiems sutrukdyti išpurkšti dažus.

Organizacija savo pareiškime nurodė, kad šia akcija buvo siekiama paraginti būsimą Jungtinės karalystės vyriausybę pasirašyti „teisiškai įpareigojančią sutartį dėl laipsniško iškastinio kuro atsisakymo iki 2030 m.“. Liepos 4 d. Jungtinėje Karalystėje vyks kiti visuotiniai rinkimai.

Kaip trečiadienį pranešė „Associated Press“, ministras pirmininkas Rishi Sunakas pavadino šią akciją „gėdingu vandalizmo aktu“, o Leiboristų partijos vadovas ir pagrindinis R.Sunako varžovas Keiras Starmeris pakomentavo „apgailėtina“.

X paskelbtame pareiškime R.Naidu panašiai ragino sudaryti „iškastinio kuro neplatinimo sutartį“ ir sakė, kad dažai yra „oranžiniai kukurūzų miltai“.

„Arba mes užbaigsime iškastinio kuro erą, arba iškastinio kuro era užbaigs mus, – sakė R.Naidu. – Kaip prieš penkiasdešimt metų, kai pasaulis naudojosi tarptautinėmis sutartimis, kad sumažintų branduolinių ginklų keliamą grėsmę, taip ir šiandien pasauliui reikia „Iškastinio kuro neplatinimo sutarties“, kad palaipsniui būtų atsisakyta iškastinio kuro ir būtų remiama nuo jo priklausoma ekonomika, darbuotojai ir bendruomenės, kad būtų atsisakyta naftos, dujų ir anglies.“

Pareiškime toliau sakoma: „Oranžiniai kukurūzų miltai, kuriuos naudojome akį traukiančiam spektakliui sukurti, netrukus nuplauks kartu su lietumi, tačiau neatidėliotinas poreikis imtis veiksmingų vyriausybės veiksmų, kad būtų sušvelnintos katastrofiškos klimato ir ekologinės krizės pasekmės, nenuslūgs. Pasirašykite sutartį!“

Paminklą administruojanti organizacija „English Heritage“ teigė, kad tiria, ar vietovei gali būti padaryta žala.

Archeologas ir Stounhendžo ekspertas Michaelas Pittsas BBC sakė, kad megalitai „yra jautrūs, juos visiškai dengia priešistoriniai ženklai, kurie dar turi būti iki galo ištirti, o bet kokie akmenų paviršiaus pažeidimai kelia didžiulį susirūpinimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius