Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros nakties projektas „On Northern Routes“ ieško naujo žmogaus santykio su gamta

Tarptautinis Baltijos-Šiaurės šalių menininkų projektas „On Northern Routes“ (liet. „Šiaurės maršrutais“) gimė iš noro atrasti naują, šiuolaikiniam žmogui aktualų, santykį su gamta ir senosiomis tradicijomis. Šeši menininkai iš Danijos, Suomijos, Švedijos, Latvijos bei Lietuvos leidosi į tyrimines keliones, ieškančias vis dar gyvų senųjų mitų bei papročių likučių, praktikuojamų Šiaurės Europos pakraščiuose.
Egle Plytnikaitė Dzūkijoje
Egle Plytnikaitė Dzūkijoje / Projekto partnerio nuotr.

Kelionių metu surinkta medžiaga tapo šiuolaikinio meno kūrinių pagrindu ir ieško atsakymo į tai, kaip šiuolaikinio žmogaus poreikiai bei vertybės gali derėti su gamtos ritmu ir jos taisyklėmis. Sostinės „Kultūros nakties“ festivalio metu bus pirmą kartą pristatyti keturių „On Northern Routes“ grupės menininkų darbai.

Projekto partnerio nuotr./Sofie Husum Johannesen Islandijoje
Projekto partnerio nuotr./Sofie Husum Johannesen Islandijoje

Danijos menininkų duetas Sofie Husum Johannesen bei Jonny Rottman savo kelionės kryptimi pasirinko unikaliais kraštovaizdžiais garsėjančią Islandiją. Ieškodami medžiagos savo kūriniui, menininkai keliavo po atokiausias šios šalies vietoves, kuriose vietiniai gyventojais vis dar tiki elfų bei kitų antgamtiškų būtybių egzistavimu ir prieš priimdami svarbius gyvenimo sprendimus, pirmiausia pasitaria su gamtos jėgomis. Šios kelionės metu surinkta medžiaga virto sensorine video bei garso instaliacija, pakviesiančia žiūrovą žvilgtelėti į stulbinantį, atšiaurių ir akis atveriantį žmogaus ir gamtos ryšį, laiko nepaliestuose Islandijos pakraščiuose.

Latvijoje gyvenanti vokiečių kilmės menininkė Hanuka Lohrengel savo kelionės kryptimi pasirinko rečiausiai apgyvendintą šiaurės rytų Latvijoje esantį Vidžemės regioną, kurio dar nespėjo pasiekti turizmas bei didžiosios kompanijos. Tyrinėdama vietinį folklorą, menininkė susižavėjo atsikartojančiu ciklinio laiko motyvu ir sujungusį jį su surinktomis vietinių istorijomis sukūrė trumpametražį dioramos filmą „Šiauriečiai“ bei kinetinę skulptūrą „Verpimo Ratelis“, pakviesiančią žiūrovą kitaip pažvelgti į laiko tėkmę ir tapus kūrinio dalimi ir išjudinti skulptūroje esančias figūras.

Projekto partnerio nuotr./Hanuka Lohrengel Latvijoje
Projekto partnerio nuotr./Hanuka Lohrengel Latvijoje
Projekto partnerio nuotr./Jonny Rottman Islandijoje
Projekto partnerio nuotr./Jonny Rottman Islandijoje

Lietuvių menininkė Eglė Plytnikaitė savo kelionės kryptimi pasirinko gimtąjį Dzūkijos regioną, kur nesibaigiančiuose miškų masyvuose vis dar gyvena savo papročių bei dainų nepamiršę „šiliniai“ dzūkai. Bendraudama su senaisiais kaimo žmonėmis, menininkė mėgino suprasti, kaip kasmetinis saulės kelias keičia vietinių žmonių gyvenimo ritmą ir surinktų dainų bei pasakojimų pagrindu sukūrė dvi šviesos, garso bei kvapų instaliacijas. Kurdama instaliacijos kvapus, menininkė bendrarbiavo su žymiausia Lietuvos kvapų meistre Laime Kiškūne bei jauna, talentinga kvapų kūrėja Viktorija Lukševičiūte ir nekantrauja pristatyti kartu pasiektą rezultatą.

Projektą remia „Nordic Culture Point“, „Nordic Council of Ministers“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas