Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvių menininkei L.Guokei – tarptautinis kino kritikų apdovanojimas „Boccalino d'Oro“

Šiųmečiame 74-ajame tarptautiniame Lokarno kino festivalyje Laura Guokė, pristačiusi naujausius savo tapybos darbus ir video instaliaciją „Trys Pasauliai“ (The Three Worlds), už pastarąjį kūrinį buvo įvertinta tarptautine nepriklausomų kino kritikų specialiąja premija „Boccalino d'Oro 2021“ (Premio Boccalino d'Oro 2021 Locarno). Ji šiame kūrinyje analizuoja moterų teisių temą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Laura Guokė
Laura Guokė / Christian Rghinetti nuotr.

Pasitelkdama asmenines patirtis ir įžvalgas, menininkė aprėpia žymiai platesnį moterims aktualių temų lauką, gilinasi ne tik į probleminius aspektus, bet ir į moters pasaulėvokos, savivokos, savirealizacijos klausimus, aptardama tokią daugialypę temą kaip moterų teisės, kuri labai dažnai tampa pačių įvairiausių manipuliacijų objektu.

Šiųmečiame, 74-ajame tarptautiniame Lokarno kino festivalyje be kitų renginių, vyko ir „Lietuvos dienos 2021“, skirtos Lietuvos ir Šveicarijos diplomatinių santykių užmezgimo 100-mečiui ir jų atkūrimo 30-mečiui paminėti, o taip pat Šveicarijos moterų balsavimo teisės įtvirtinimo 50-mečiui. Ta proga, „Il Rivellino LDV“ meno galerija (Leonardo Da Vinci Art Gallery) kartu su „The Rooster Gallery“, Lietuvos Respublikos ambasada Čekijos Respublikoje ir Šveicarijos Konfederacijai organizavo šiuolaikinės dailės parodą „Coherencies“, kurioje dalyvavo trylika lietuvių menininkų: Raminta Blaževičiūtė, Kazimieras Brazdžiūnas, Tomas Daukša, Laura Guokė, Eglė Karpavičiūtė, Vytautas Kumža, Irma Leščinskaitė, Alina Melnikova, Auksė Miliukaitė, Eglė Norkutė, Vita Opolskytė, Zita Tallat-Kelpšaitė ir Andrius Zakarauskas.

„Boccalino d'Oro“ premijos skiriamos jau 21-erius metus iš eilės, nuo 2000 metų. Apdovanojimo idėja gimė žurnalistui ir kino kritikui Ugo Brusaporco, šiandiena pirmininkaujančiam šiam festivaliui, susitikus su Locanda Locarnese vadybininku Aldo Belloli ir tuometiniu Lokarno kino festivalio direktoriumi Marco Müller. Nepriklausomų kino kritikų žiuri apdovanojimas kasmet įteikiamas penkiose kategorijose. Tarp premijuotų kūrėjų yra Júlio Bressane, Shinji Aoyama, Kseniya Rappoport, Nikita Mikhalkov ir kiti.

Lietuvos menininkai jau ne kartą buvo pastebėti ir įvertinti Šveicarijos tarptautiniuose meno festivaliuose. 2018 m. tarptautinė nepriklausomų kino kritikų specialioji premija „Boccalino d'Oro 2018“ (Premio Boccalino d'Oro 2018 Locarno) buvo įteikta fotomenininkui Antanui Sutkui (už viso gyvenimo kūrybinius nuopelnus). 2020 m. klaipėdietėms menininkėms Zitai Tallat-Kelpšaitei ir Irmai Leščinskaitei įteiktas tarptautinio poezijos ir meno festivalio „POESTATE“ prizas už projektą „Metų laikai“.

Asmeninio archyvo nuotr./Lauros Guokės instaliacija „Trys Pasauliai“
Asmeninio archyvo nuotr./Lauros Guokės instaliacija „Trys Pasauliai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas