Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Luvre tortu ištepliotas Monos Lizos paveikslą saugantis stiklas

Luvro muziejuje šį savaitgalį vyras su moterišku peruku, pašokęs iš invalido vežimėlio, bandė išdaužti Monos Lizos paveikslą saugantį stiklą ir galiausiai ištepliojo jį tortu, pareiškęs, kad menininkai turėtų daugiau dėmesio skirti planetai.

Paryžiuje esančio Luvro pareigūnai pirmadienį atsisakė komentuoti šį keistą incidentą, iš dalies nufilmuotą keliais mobiliaisiais telefonais ir sekmadienį paviešintą socialiniuose tinkluose.

Neįkainojamas Leonardo da Vinci darbas, į kurį vandalai yra taikęsi ir praeityje, yra apsauginiame neperšaunamo stiklo dėkle ir todėl nenukentėjo.

„Lukeee“ pasivadinęs „Twitter“ vartotojas paskelbė vaizdo įrašą, kaip muziejaus darbuotojas valo nuo stiklo tortą. Kitame įraše matyti apsaugininkų išvedamas baltai vilkintis vyras.

„Pagyvenusia ponia persirengęs vyras pašoko iš invalido vežimėlio ir pabandė sudaužyti neperšaunamą Monos Lizos stiklą. Tada išteplioja stiklą tortu ir visur mėto rožes, o paskui [jį] sutramdo apsaugininkai“, – rašė „Lukeee“.

Minimas vyras prancūziškai sako: „Yra žmonių, naikinančių Žemę... Visi menininkai, galvokite apie Žemę. Štai kodėl taip padariau. Galvokite apie planetą.“

Įrašų, kuriuose būtų matyti, kaip vyras puola paveikslą, nepasirodė.

Portretas už stiklo laikomas nuo 1956 metų gruodžio, kai vienas žmogus iš Bolivijos metė į jį akmenį ir apgadino pavaizduotos moters kairiosios alkūnės sritį. 2005-aisiais paveikslas buvo įdėtas į neperšaunamo stiklo dėklą, kuriame taip pat kontroliuojama temperatūra ir oro drėgmė.

2009-aisiais viena rusė į paveikslą sviedė tuščią arbatos puodelį, šiek tiek apibraižiusį stiklą.

Luvras yra didžiausias muziejus pasaulyje; jame saugoma šimtai tūkstančių kūrinių, prieš COVID-19 pandemiją pritraukdavusių į muziejų apie 10 mln. lankytojų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas