Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mados, eksperimentai ir alaus parodos: ar alus dar gali nustebinti?

Jeigu paklaustum praeivio gatvėje, koks yra tradicinis lietuviškas gėrimas, turbūt kas antras užklaustas drąsiai atsakytų – alus. Tiesa, turim girą, midų, bet dabar ne apie juos. Lietuviai nuo seno mėgsta alų. Anksčiau net mažiausias Lietuvos kaimelis turėdavo savo aludarį, o dabar viskas persikėlė į barus ir prekybos centrų lentynas, kurios lūžta nuo skirtingų vietinių ir užsienio bravorų pasiūlos, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Alus
Alus / Organizatorių nuotr.

Atrodo, kad geriau ir būti negali, bet rimčiau įsižiūrėjus paaiškės, kad visi Lietuvoje randami alūs ganėtinai panašūs, primenantys vienas kitą. Tuo pačiu ir skirtingo stiliaus alaus pasirinkimo dažniausiai nėra itin daug. Baruose tenka rinktis iš jau mintinai žinomų pavadinimų, o apsilankymas parduotuvėje ir paieškos visada užtrunka per ilgai. O juk alaus pasaulis toks spalvingas ir kupinas nepažintų skonių.

Visi esame pripratę apibūdinti ragaujamą alų kaip kartų, saldų ar rūgštų. Tai supaprastinta pasirinkimą, nes visiškai aišku kuris skonis dominuoja. Tačiau lygiai taip pat kaip galima džiaugtis paprastumu, taip pat galima ir žavėtis kompleksišku skoniu. Aludarių vaizduotė ir ištobulintos technologijos leidžia įgyvendinti receptus, kurie nepriekaištingai supina skirtingus skonius tarpusavyje. Tiesą sakant, šiuolaikiniai aludariai – tikri kulinarai.

Alaus receptuose naudojami įvairūs priedai, kurie alui suteikia netikėto charakterio. Agurkai? Zefyrai? O gal lazdyno riešutai? Skamba neįtikėtinai, bet pasiryžusiems ieškoti, visada atsiras kelias atrasti. Tačiau ieškant alų pagamintų panaudojant unikalius, su alumi nebūtinai siejamus ingredientus, taip galima pamatyti ir kitą alaus receptų kūrimo tendenciją. Čia aludariai pasitelkia keturis mums gerai pažįstamas sudedamąsias dalis – mieles, vandenį, salyklą ir apynius. Tačiau šiomis dedamosiomis virtuoziškai manipuliuojama.

Naudojami milžiniški kiekiai apynių sukuria tokį kvapų ir skonių paveikslą, kad galima pagalvoti, jog alus pagamintas iš tropinių ar citrusinių vaisių. Panaudojami skirtingi salyklai mus įtikina jog stiklinėje iš tiesų šviežiai kepti sausainiai su pusryčių kava. Įvairios mielių rūšys taip fermentuoja alų, jog jis įgauna vyno ar net balzaminio acto natų. Variacijų alaus skoniuose naudojant šiuos kertinius alaus ingredientus suskaičiuoti turbūt neįmanoma.

Dar viena iš technikų, taikoma siekiant sukurti įspūdingų egzempliorių – alaus brandinimas statinėse, kuriose anksčiau buvo laikomi kiti stiprieji gėrimai. Įprastai tam naudojamos burbono statinės, tačiau vis dažniau pasitaiko ir alaus, kuris subrendo pernaudotoje vyno ar net tekilos statinėje. Šių statinių mediena prisirpusi anksčiau joje laikyto gėrimo bruožų perduoda papildomas natas alui.

Toks alaus gamybos procesas itin brangus ir reiklus laikui, tačiau galutinis rezultatas visada nustebina savo išraiškingu ir sodriu skoniu. Tiesa, šie alūs ne kiekvienam, tačiau visada atsiras prisiekusių gerbėjų, kurie prireikus galės atsakyti koks ąžuolas, prancūziškas ar amerikietiškas, buvo panaudotas statinei, kurioje brendo alus. Aludariai visame pasaulyje susiduria su žvėriška konkurencija rinkoje, tad nuolat stengiasi pasiūlyti ne tik kokybiškesnių, bet tuo pačiu įdomesnių produktų.

Nebeužtenka savo alų tiesiog padėti prekybos centro lentynoje ar atiduoti į barą tikintis gerų rezultatų. Atsiranda poreikis surasti artimesnį ryšį su klientu, papasakoti apie save, o gal net įrodyti, kad nesame dar vienas nuobodus prekės ženklas, kuris neturi kuo sudominti. Tokiems aludarių tikslams įgyvendinti puikiai tinka dalyvavimas alaus parodose. O šių parodų lankytojams tai puiki proga praplėsti savo alaus horizontus ir paragauti atsiminimų verto alaus.

Renginio akimirka. Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka. Organizatorių nuotr.

Džiugu, jog ir Lietuva nelieka pamiršta šioje srityje. Šiemet, antrus metus iš eilės, Vilniuje vyks Putoja alaus paroda, kurioje bus galima paragauti alaus iš viso pasaulio. Jungtinė karalystė, Vokietija, Danija ar Belgija – tai tik nedidelė dalis šalių, kurių atstovų sulauksime šių metų parodoje. Vilniuje viešės ir šūsnis bravorų iš JAV, kuriuos retai pas mus galima sutikti. Iš viso Putoja sulauksime daugiau nei trisdešimt skirtingų bravorų.

Paroda vyks Dūmų fabrike šių metų rugsėjo 22 – 23 dienomis. Lankytojai gali įsigyti bilietus vienos arba dviejų dienų parodos aplankymui. Kaip ir įprasta, lankytojai gaus firminę degustacinę taurę, kuri juos lydės parodos metu. Per dvi dienas aludariai pasiūlys net 120 skirtingų alaus rūšių. Visi parodos lankytojai, tiek alaus žinovai, tiek norintys su juo susipažinti iš naujo ras sau kažką įdomaus – nuo alų su neįtikėtinais ingredientais iki alų pabuvojusių prabangiose statinėse.

Daugiau informacijos apie parodą - https://putoja.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus