Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininkai Kaune pristatė bendrus kūrinius palikimo ir likimo temomis

Kauno galerijoje „Meno parkas“ atidaryta projekto X: PA/LIKIMAS paroda. Tai – tęstinis projektas, kviečiantis skirtingų sričių menininkus dirbti poromis prie vieno bendro kūrinio, tokiu būdu ieškant naujos meninės raiškos ir patirties kūryboje.
Galerijoje „Meno parkas“ atidaryta projekto X: PA/LIKIMAS paroda
Galerijoje „Meno parkas“ atidaryta projekto X: PA/LIKIMAS paroda / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Per meninę raiškos formą kūrėjams buvo siūloma pažvelgti į Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio istoriją, jos raidą, kertinius šio laikotarpio momentus, identifikuoti ir išryškinti tuos istoriškai susiklosčiusius Lietuvos, kaip valstybės, istorinius įvykius, datas ir pasiekimus, kurie yra kaip palikimas mums ir savo reikšme šiandien nulemia ir mūsų pačių likimą – būti laisviems ir nepriklausomiems.

Šiemet projekte dalyvauja aštuoniolika žymių menininkų duetų iš Panevėžio ir kitų Lietuvos miestų.

Šįkart visi kūrėjai – tapytojai, grafikai, fotografai, keramikai, skulptoriai, metalo plastikos ir stiklo menininkai dirba poromis.

Kaip 15min sakė parodos kuratorius Albinas Vološkevičius, dviejų menininkų bendra kūryba atranda kitas formas ir mintis, o kūrybinis procesas truko maždaug metus.

“Visiškai kitaip pamatai kūrinius, jie atskirai išpildyti ir pateikti. Kai dirba vienas ir kitas tapytojas, gali pasikeisti jų braižas.

Šiame projekte mane domina ėjimas į priekį – per kūrybinę prize. Ėjimą į priekį galima sugeneruoti tada, kai gauni postūmį.

Pasakysiu pagal Rytų filosofiją: jei mūsų stiklinė pilna, niekas į ją nebetelpa. Todėl aš kviečiu nupilti kūrybinę stiklinę ir kiek įmanoma daugiau įsileisti kito suvokimo, matymo, žinojimo, pasidalinti tuo. Tai yra gilus dalinimasis – kai reikia atrasti sprendimą dviems.

Kalbant apie temą, ji – labai gili. Žodyje „palikimas„ telpa ir žodis likimas. Apibendrinant galima pasakyti, kad tai, gyvenime sukuriame, ką patiriame, tokį palikimą ir paliekame. Palikimas gali nulemti ir kažkieno likimą“, – sakė parodos kuratorius.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Albinas Vološkevičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Albinas Vološkevičius

Siūlydami šią temą, organizatoriai kvietė menininkus pažvelgti į šių dienų palikimo aktualijas – sovietinės santvarkos palikimą, jaunų žmonių pasirenkamą šalies palikimą ir emigraciją, šalies kultūrinį, meninį, kūrybinį palikimą. Tačiau kūrėjams buvo suteikta visiška laisvė temos interpretacijoms.

Savo darbus pristato Algimantas Aleksandravičius ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė, Mindaugas Juodis ir Skaidrius Mockus, Eugenijus Marcinkevičius ir Akvilė Kauneckė, Vytautas Tallat-Kelpša ir Ramūnas Grikevičius, Valentinas Pečininas ir Stasys Mostauskis, Linas Liandzbergis ir Arturas Valiauga, Diana Rudokienė ir Tomas Rudokas, Egidijus Radvenskas ir Evaldas Ivanauskas, Jolanta Rudokienė ir Girmantas Rudokas, Sigitas Laurinavičius ir Artūras Stančikas, Elena Balsiukaitė – Brazdžiūnienė ir Arvydas Brazdžiūnas, Andrius Repšys ir Rūta Povilaitytė, Saulius Saladūnas ir Osvaldas Juška, Povilas Ramanauskas ir Giedrius Zaura, Irena Breivienė ir Mindaugas Breiva, Jonas Jurcikas ir Konstantinas Gaitanži, Saulius Dastikas ir Kristina Sereikaitė, Remigijus Kriukas ir Algimantas Aleksandravičius.

Projekto X: PA/LIKIMAS metu sukurti darbai bus dovanojami Panevėžio miestui, papildant jau pradėtą formuoti meno kūrinių kolekciją naujai kuriamam Menų centrui.

Pirmasis projektas X: KRITINĖ RIBA, įvykęs 2016 metais, buvo skirtas Černobylio tragedijos 30-mečiui paminėti.

Ateityje projektas taip pat tęsis. Jau numatyta, kad jame dalyvaus 25 kūrėjų poros.

Projekto X: PA/LIKIMAS paroda Kaune veiks iki gruodžio 15 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas