Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Garsus dailininkas P.Doigas teisme turės įrodyti, jog nenutapė paveikslo

Neseniai meno pasaulį šokiravo žinia – visame pasaulyje pripažintas dailininkas Peteris Doigas paduotas į teismą dėl to, kad atsisako autorystės į paveikslą, kurio pats neprisimena nutapęs, praneša „The New York Times“.
Pete Doige 76
Peter Doige 76

Paveikslo savininkas, buvęs pataisos kolonijos pareigūnas Robertas Fletcheris teigia, kad tapytojas sukūrė šį darbą jaunystėje kalėdamas kolonijoje. Vyras tikina paveikslą nusipirkęs iš Pete‘o Doigo už 100 dolerių, ir tvirtina, jog populiarus dailininkas P.Doigas yra arba sutrikęs, arba meluoja. Tačiau tai sugriovė Fletcherio planą parduoti šį darbą už milijonus dolerių.

Ši byla yra apgavystė ir aš esu priverstas verstis kūliais, kad įrodyčiau, kur buvau daugiau nei prieš 40 metų, – sakė P.Doigas.

Jaunuolis, kurį pažinojo R.Fletcheris, lankė tapybą Lakeheado universitete. Jis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl LSD vartojimo, vėliau įkalintas izoliatoriuje, kur dirbo R.Fletcheris. Šis matė jaunuolį akrilu tapantį paveikslą – kalnuotos dykumos peizažą be pavadinimo, pažymėtą „Pete Doige 76“. Vyras teigia įsigijęs paveikslą, nes bijojo, kad jaunuolis gali vėl grįžti į narkotikų platinimo verslą.

Tačiau garsus menininkas P.Doigas turi įtikinamų įrodymų, kad niekada net nebuvo arti Tander Bėjaus pataisos centro izoliatoriaus, esančio apie 15 valandų į šiaurę nuo Toronto.

„Ši byla yra apgavystė ir aš esu priverstas verstis kūliais, kad įrodyčiau, kur buvau daugiau nei prieš 40 metų“, – sakė jis.

Vida Press nuotr./Peter Doig
Vida Press nuotr./Peteris Doigas

Maždaug prieš penkerius metus į paveikslą dėmesį atkreipė R.Fletcherio draugas, patikinęs, kad tai žymaus menininko darbas. R.Fletcheris perdavė paveikslą galerijai Čikagoje. Galerija, priklausanti Peteriui Bartlowui, susisiekė su aukcionu.

Nors P.Bartlowas ir R.Fletcheris teigia, kad paveikslas turi daugybę panašumų su P.Doigo kūryba, pats menininkas tvirtina, jog ši istorija – tik bandymas pasinaudoti dviejų žmonių vardų panašumu tam, kad būtų pasipelnyta.

P.Doigas ir jo teisininkai tvirtina radę tikrąjį paveikslo autorių – Peterį Edwardą Doige‘ą, mirusį 2012 m. Jo sesuo teigia, kad P.E.Doige'as baigė Lakeheado universitetą, buvo kalintas Tander Bėjaus pataisos namuose ir tapė.

Kad R.Fletcheris laimėtų, jis ir jo patarėjai turės įtikinti teisėją, kad paveikslas yra tikras. Tačiau net jei teismo sprendimas bus palankus R.Fletcheriui, tai gali būti tuščia pergalė – kadangi pats menininkas ir jam atstovaujantis pardavėjas teigia, kad tai ne P.Doigo darbas, tad vargu ar bus nustatyta didelė jo kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas