Sportas gyvai

Menininkei Daliai Truskaitei – Tojamos tarptautinės stiklo trienalės aukso premija

Prestižinėje Tojamos tarptautinėje stiklo trienalėje (Japonija) menininkė Dalia Truskaitė už kūrinį „Neprisimenu“ (2023, matinis stiklas, popierius) pelnė aukso premiją, rašoma pranešime spaudai.
Dalios Truskaitės darbas
Dalios Truskaitės darbas / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Menas

„Kūrinys susideda iš dviejų dalių – popierinių lankstinių (laivelio, lėktuvėlio, vėduoklės, „diena-naktis“ ir pakelio saldumynams – paprastų šiaurietiškų origami), kuriuos vaikystėje lankstydavome savo vaikiškiems žaidimams, bei stiklo lakštų – savotiškų tų pačių popierinių lankstinių išklotinių. Tai – darbas apie vaikystę, apie paprastą realybę ir dideles svajones. Tai – tarsi grįžimas atgal, į laiką, kai viskas dar tik turėjo įvykti, kai ateitis atrodė šviesi ir viliojanti“, – pasakoja menininkė.

Nuo 2018 m. rengiamoje Tojamos tarptautinėje stiklo trienalėje pristatomi atviru konkursu atrenkami išskirtiniai šiuolaikinio stiklo meno kūriniai iš viso pasaulio. Trienalė siekia atverti naujas stiklo, kaip neribotos meninės raiškos formos, perspektyvas ir įtvirtinti Tojamos miestą kaip pasaulinį stiklo meno centrą.

Šių metų Tojamos tarptautinei stiklo parodai pateikti 785 menininkų iš 50-ties pasaulio šalių kūriniai. Parodai atrinkta 60 darbų, iš kurių buvo išrinkti premijuoti kūriniai: grand prix, viena aukso premija, dvi sidabro premijos ir penkios žiuri narių premijos.

Tarptautinę žiuri komisiją sudarė Amy Schwartz (Corning‘o stiklo muziejaus studijos direktorė, JAV), Uta Klotz (žurnalo „NEUES GLAS – NEW GLASS: art & architecture“ vyriausioji redaktorė, Vokietija), Lin Zhang (Šanchajaus stiklo muziejaus steigėjas, direktorius, Kinija), Atsuhiko Shima (Osakos nacionalinio meno muziejaus direktorius, Japonija) ir Ruriko Tsuchida (Tojamos stiklo meno muziejaus direktorė, Japonija).

III Tojamos tarptautinė stiklo paroda bus eksponuojama liepos 13–spalio 14 d. Tojamos stiklo muziejuje.

Lietuvos dailininkų sąjungos narė, kuratorė, meno pedagogė D. Truskaitė yra nacionalinių ir tarptautinių parodų dalyvė, figūrinių kompozicijų ir vitražų viešose erdvėse ir privačiuose interjeruose autorė. D. Truskaitė kuria konceptualius, minimalistinės raiškos, įvietinto meno kūrinius. Menininkės darbai priskirtini postminimalizmo krypčiai. D. Truskaitė jau ne pirmą kartą pristato savo kūrinius Japonijoje – 2019 m. kūrėja dalyvavo Nishi Aizu tarptautinėje meno rezidencijoje, kur surengė parodą „To Touch“, 2020 m. atrinkta dalyvauti parodoje „World Art Tokyo 2020“, kuri dėl pandemijos įvyko virtualiu formatu, 2021 m. dalyvavo II Tojamos tarptautinėje stiklo parodoje. D. Truskaitės kūrinių pristatymą šiemetėje parodoje iš dalies remia Lietuvos kultūros institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius