Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Menininko Tomo Daukšos instaliacija „Tegul šviečia“ Vilniaus galerijų savaitgalyje

„The Rooster Gallery“ tradiciškai dalyvauja jau devintą kartą vyksiančiame Vilniaus galerijų savaitgalyje (VGS) ir kviečia rugsėjo 5–8 d. aplankyti menininko Tomo Daukšos instaliaciją „Tegul šviečia“.
„Tegul šviečia“
„Tegul šviečia“ / Organizatorių nuotr.

Šiemet „The Rooster Gallery“ dalyvauja VGS „Įpročių“ kuruotoje programoje, kviečiančioje permąstyti galerijų ir jų lankytojų įpročius ir juos pakeisti, susikeičiant erdvėmis. Tad T.Daukšos instaliaciją VGS lankytojai galės pamatyti vieno kūrinio galerijos „apiece“ erdvėje Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės skvere (M.K.Čiurlionio g., Vilnius).

T.Daukša (g. 1988) baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2019 m. ten pat apsigynė meno daktaro laipsnį. Menininko kūryba eksponuota institucijose Lietuvoje ir užsienyje, pristatyta tarptautinėse šiuolaikinio meno mugėse. T.Daukšos kūrinių yra Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, MO muziejaus rinkiniuose ir privačiose kolekcijose.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Daukša
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Daukša

Pradėjęs kaip tapytojas, dabar T.Daukša plėtoja savo meninius tyrimus įvairiomis raiškos formomis, daugiausiai – skulptūriniais objektais. Kūryboje T.Daukša tyrinėja įvairių sistemų savybes, jų veikimo principus ir transformacijų galimybes. Jo meninėje praktikoje jungiasi šiuolaikinio meno formatai ir įvairių mokslo krypčių tyrimų įžvalgos. Nors menininko kūrybiniai metodai neretai grįsti moksline logika, itin svarbus yra ir kūrinio vizualumas, forma, medžiagiškumas.

„Galerijoje besirangantis objektas yra iš idėjų komposto krūvos išaugusi amalgamacija. Primenanti anksčiau kurtus darbus, tačiau iki galo nė į vieną nepanaši. It šiltnamyje ji šildosi savo pačios skleidžiamoje šviesoje. Šviesa užpildo nedidelę galerijos erdvę ir pro stiklus veržiasi laukan, bet nėra iki galo aišku, ar ji žada saugumą ir šilumą, ar įspėja apie galimą pavojų,“ – apie instaliaciją „Tegul šviečia“ pasakoja menininkas. Kūrinys šių metų žiemą eksponuotas Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Pamario galerijoje Juodkrantėje, projekte „Migruojantis muziejus“.

„The Rooster Gallery“ savo veiklą pradėjo kaip mobili, nuolatinės erdvės neturinti galerija. Ir nors dabar turime erdves parodoms, tačiau vis dar intriguoja galimybė pamatyti galerijos menininkų darbus kitose erdvėse ir naujuose kontekstuose.“ – teigia galerijos vadovė Jurgita Juospaitytė-Bitinienė. „The Rooster Gallery“ erdvėje (Šv. Brunono Bonifaco g. 12, Vilnius) VGS metu vyks „apiece“ galerijos rengiama menininko Artūro Čertovo paroda „Nepastovi prigimtis“.

Tomo Daukšos instaliacija „Tegul šviečia“ „apiece“ galerijoje veiks nuo rugsėjo 5 d., 18 val. Instaliaciją apžiūrėti bus galima iki spalio 6 d. bet kuriuo paros metu.

Rugsėjo 6 d. 18 val. kviečiame į susitikimą su menininku Tomu Daukša prie "apiece" galerijos erdvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas