Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Meno mūzų pašaukti ir trumpam sugrįžę į namus – Žemaitiją: per 80 menininkų Plungėje kuria išskirtinę parodą

Pasaulio žemaičių dailės paroda – vienas ryškiausių Lietuvos dailės įvykių, kas ketveri metai Plungę paverčiantis pasaulio žemaičių kultūros sostine. Iš Lietuvos, Europos ir kitų tolimųjų kraštų čia savo kūrybą pristatyti atvyksta visi iš šio krašto kilę ar jame gyvenantys, arba savitą – žemaitišką – tapatybę bei mąstymą „išpažįstantys“ kūrėjai, rašoma pranešime spaudai.
Parodos akimirka
Parodos akimirka / Sauliaus Narkaus nuotr.

Jau devintąjį kartą rengiama paroda birželio 22 d. pristato per 80-ies menininkų iš Lietuvos ir užsienio kūrybą.

„Norinčiųjų patekti į Pasaulio žemaičių dailės parodą kiekvieną kartą būna kelis kartus daugiau nei atrenkama. Šiemet atsisakėme tradiciškai formuluotos parodos temos ir susikoncentravome į turtingą žemaičių dailininkų raiškos žanrinę skalę, – pasakoja parodos kuratorė Goda Giedraitytė. – Ieškojome vientiso pasakojimo rakto, diskutavome su parodos organizatorių komanda ir pasirinkome ekspozicinę sąrangą iš kelių segmentų, įprasminančių parodos koncepciją“.

Plungės Žemaičių dailės muziejuje atidaroma paroda lankytojus kviečia užeiti ne tik į istorinius Mykolo Oginskio rūmus – ekspozicijos pasklido po visą dvaro kompleksą: Oficiną, Žirgyną, Laikrodinę ir patį parką.

Viena didžiausių parodos ekspozicijų „Pašaukimai“ – viešo konkurso būdu atrinktų autorių darbai. Ekspozicijoje – tapybos, grafikos, mažosios skulptūrinės formos, fotografijos, video kūrinių ir tarpdisciplininio meno įvairovė. Ekspoziciją savotiškai atidaro ir/ar uždaro Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto buvusių bei esamų dėstytojų ir absolventų darbų instaliacija „Archyvas“.

Už Lietuvos ribų kuriančių kviestinių autorių kūryba pristatoma ekspozicijoje „Sugrįžimai“. Čia išvysime menininkų, kuriuos gerai pažįsta Lietuvos ir pasaulio galerijų kuratoriai, kūrinius. Žilvinas Kempinas specialiai Žirgyno erdvei pritaikė instaliaciją „Tūba“, čia išvysime ir daugiau jo darbų. Pasaulio žemaičių dailės paroda susidomėjo ir į Plungę savo kūrybą atvežė menininkai Rūta Jusionytė, Edvardas Racevičius, Indrė Šerpytytė. Mokslą ir meną kūryboje jungiantis Audrius Plioplys ar vienas žymiausių lietuvių dailininkų JAV Kęstutis Zapkus – taip pat ekspozicijos „Sugrįžimai“ autoriai.

Muziejaus parke įvietintos lauko skulptūros, kurias sukūrė žinomi Lietuvos menininkai-žemaičiai (Donatas Jankauskas (Duonis), Mindaugas Jankauskas, Andrius Janulis, Albinas Jukumas, Rimantas Milkintas, Donatas Repeika). Ypatinga vieta rūmuose tenka skulptoriaus Rimanto Dauginčio In memoriam ekspozicijai „Giedantis paukštis“, skirtai pagerbti vieno pirmųjų parodos organizatorių atminimą. Konceptualiosios grafikos kūrėjas Evaldas Mikalauskis kūriniams eksponuoti pasirinko Plungės M.Oginskio dvaro neogotikinę Laikrodinę.

„Rūmų rūsys ir oficina šiemet tapo jaunųjų kūrėjų erdvėmis. Labai įdomu stebėti jaunuosius talentus, jų drąsūs kūrybiniai sprendimai apima šiuolaikinio dizaino, instaliacijų, tapybos, grafikos, iliustracijų ar net gatvės meno išraiškas“, – sako kita parodos kuratorė Neringa Poškutė-Jukumienė.

„Džiaugiamės šiemet subūrę tiek išskirtinių menininkų į vieną vietą. Kiekvienas jų yra vertas atskiros didelės parodos, – sako Žemaičių dailės muziejaus vadovas Alvidas Bakanauskas. – Esame dėkingi rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai ir Plungės rajono savivaldybei. Palaikymas ir parama padėjo sukurti parodą, kuri, tikiu, vienas svarbiausių metų meno reiškinių Vakarų Lietuvoje.“

Pasaulio žemaičių dailės parodos, nors rengiamos tik kas ketverius metus, yra tapusios visos Žemaitijos kultūrinio gyvenimo ašimi, aplink kurią buriasi ne tik žemaičiai, bet ir kelios kartos Lietuvos, pasaulio kūrėjų. Tai – bendruomenė, menininkų sambūris, mokslinės minties židinys, edukacinis ir muziejinis centras. Parodos globėju sutiko tapti kultūros ministras Simonas Kairys.

Šiųmetinis įvykis sutampa ir su Žemaičių dailės muziejaus – vieno svarbiausių Žemaitijos kultūros ir mokslo centrų – 30-ojo jubiliejaus minėjimu. Ta proga itin atidžiai parengta parodą lydinti kultūrinių renginių programa. Lankytojų laukia susitikimai su menininkais, filmų peržiūros, edukacijos. Rudenį vyks tarptautinė mokslinė konferencija, kurioje bus diskutuojama apie Žemaitijos fenomeną.

Parodos kuratorės: Goda Giedraitytė, Neringa Poškutė-Jukumienė. Architektai: Vladas Balsys, Antanas Gerlikas. Tarp parodos organizatorių yra ir istorikas dr. Dangiras Mačiulis, dailėtyrininkas dr. Viktoras Liutkus, Žemaičių dailės muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas, muziejininkė dr. Jolanta Skurdauskienė, dailėtyrininkė dr. Skirmantė Smilingytė-Žeimienė.

Parodos atidarymas – birželio 22 d. 13.00 val. Paroda rūmuose, laikrodinėje ir žirgyne veiks iki 2024 m. gruodžio 31 dienos, oficina bus atvira iki rugsėjo 30 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius