Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mugė „Art Compensa“ pristato edukacijų programą „Šiuolaikinio ir tradicinio meno jungtys“

III tarptautinė meno mugė „Art Compensa“ vykdo edukacinį meno projektą Šiuolaikinio ir tradicinio meno jungtys – kviečia lankytojus į edukacines keliones – susitikimus su menininkais. Slapti kadrai iš autorių kūrybinių dirbtuvių, keramikos, tekstilės, paveikslo restauracijos kūrybinės dirbtuvės, virtualios realybės filmai, konkursai – tik dalis lankytojų lauksiančių interaktyvių pramogų.
Ugnė Bunevičiūtė. Autoportretas. 2023. Skaitmeninis žakardas
Ugnė Bunevičiūtė. Autoportretas. 2023. Skaitmeninis žakardas / Inetos Armanavičiūtės nuotr.

Susitikimai su menininkais

Art Compensa meno mugė – unikali Lietuvos menininkų susitikimų su publika platforma. Išskirtinis mugės bruožas – menininkus ne kaip įprasta pristato galerijos, bet menininkai patys kuria meno dirbtuvių atmosferą ir žiūrovams pristato savo kūrybą. Jūsų dėmesiui virš pusšimčio Lietuvos menininkų kūrybos apžvalga, kelionė per meno istoriją, stilius, ieškojimus, menininkų iššūkius ir atradimus.

VIDEO: MENO MUGĖ ART COMPENSA 2024

Virtualios realybės filmai

Kokia istorija slypi kitapus paveikslo? Perženkite realybės ribas ir atsidurkite menininko Algio Kriščiūno sukurtame fantazijos pasaulyje. Filme „Žaisti gyvenimą“ keliausite per 2 dešimtis virtualioje realybėje atgyjančių Algio Kriščiūno paveikslų.

VIDEO: Algis Kriščiūnas. Art Compensa Meno Mugė

Performansai

Performanso menas – nebe naujiena, tačiau žinomas tik nedidelei menu besidominčiai grupei. Šios meno srities darbus bus galima pamatyti Art Compensa Meno mugės metu. Profesionali aktorė, viena garsiausių Lietuvos šiuolaikinio performanso kūrėjų ir atlikėjų, jungianti savo pačios kurtas skulptūras/ instaliacijas su savo tekstais, veikianti žiūrovą savo įtaiga - balsu,kūnu, judesiu.

Inetos Armanavičiūtės nuotr./Jolanta Sendaitė. Panirimai. 2023. Tapiserija, linas, vilna
Inetos Armanavičiūtės nuotr./Jolanta Sendaitė. Panirimai. 2023. Tapiserija, linas, vilna

Tarpdisciplininė menininkė mugės metu pristatys net 2 performansus: Demo Versio – įspūdingas Kristinos Švenčionytės performansas, vyksiantis kabančio kubo viduje, kalbant autorės žodžiais, kviečia „į mūsų pasaulio demo versiją“. Performansas – instaliacija ,,Išvirkščias profilis“ – tai kūrinys, kalbantis apie išvirkščią, paslėptą, nematomą žmogaus pusę, demaskuojantis parodomąsias, dirbtines, tačiau dažnai dėvimas fasadines kaukes. (Penktadienis 15.00 val., 17.00 val. Išvirkščias profilis; Šeštadienis 13.00 val., 17.00 val. Išvirkščias profilis; Sekmadienis 13.00 val. Demo Versio)

Keramika

VDA keramikos dėstytojai kartu su studentais pristatys 3D keramikos spausdintuvu sukurtus keramikos gaminius. Lankytojai turės galimybę iš arčiau susipažinti su 3D spausdintuvo galimybėmis ir keramikos spausdintuvo būdais. Edukacijoje dalyviai mokysis molio žiedimo subtilybių. Molio spausdintuvai – viena iš keramikos technologijų, kai modeliavimas vyksta ne rankomis, o kompiuterio ekrane. Taigi autoriaus kūrinio rezultatas – sukurtas roboto, o ne paties žmogaus.

VIDEO: VDA Keramikos katedra. Art Compensa Meno Mugė

Tekstilė

Kur prasideda ir baigiasi tekstilės ribos? Šiandien jas sunku apibrėžti, nes tekstilė turi daug žavesio ir įtraukia plačiomis galimybėmis. Šiandien tekstilė yra labai kintanti ir dinamiška sritis, kuri atveria galimybę ne tik būti šiuolaikinio meno procesų dalimi, bet ir sėkmingai įsitraukti į kitas industrijas bei kurti sprendimus, kurie bus aktualūs ateityje.

Inetos Armanavičiūtės nuotr./Dijuota Žilytė, 2021
Inetos Armanavičiūtės nuotr./Dijuota Žilytė, 2021

Mugėje Art Compensa VDA Tekstilės meno ir dizaino katedra pristato jaunų menininkų kūrinius, atliktus šiuolaikinėmis skaitmeninio žakardo, kompiuterinio siuvinėjimo technikomis, o taip pat ir klasikinės rankų darbo (tapiserijos) šedevrus sukurtus: Jolantos Sendaitės-Paulauskienės, Ugnės Bunevičiūtės, Lukos Žiauberytės, Deimenos Rastenytės, Rugilės Šeštokaitės. Mugės metu, bus galima pamatyti ir išbandyti skaitmeninio siuvinėjimo procesą, kurį demonstruos tekstilės studentai.

Tapyba

Bus galima stebėti LDS veikiančios Slaptosios piešiančiųjų draugijos piešimo seansus – greitojo, žaibiško, natūros studijos ir portreto piešinio.

Už molberto pasislėpęs dailininkas, taikliais štrichais bandantis eskizuoti pozuojantį nuogą modelį – dažno romantinio ar klasikinio kino filmo epizodas. Nuogas žmogaus kūnas – visų laikų didžiausia paslaptis, kurią siekia įminti ne vienas menininkas. Vilniuje dvidešimtmetį egzistuojančios „Slaptosios piešiančiųjų draugijos“ nariai – ne išimtis. Susibūrę draugėn bando suapvalinti kūniškumo tematikos nusistovėjusius aštrius kampus.

Inetos Armanavičiūtės nuotr./Ugnė Bunevičiūtė. Autoportretas. 2023. Skaitmeninis žakardas
Inetos Armanavičiūtės nuotr./Ugnė Bunevičiūtė. Autoportretas. 2023. Skaitmeninis žakardas

Nors, kaip sako kūrėjai, šiame amžiuje jie jau turėtų būti pakankamai nugludinti, visgi, kad ir keista – dar yra ką veikti. Darbai ir šiandien priimami kaip skandalingi. Mugės metu vyks piešimo seansai (Penktadienį 15.00 – 19.00 val. Ilgasis piešimas; šeštadienį 12.00-15.00 val. Portretas; sekmadienį 12.00 - 15.00 val. Trumpasis piešimas)

Mugės metu bus galima ne tik stebėti, bet ir patiems patirti tapybos teikiamus džiaugsmus ir spalvinius atradimus Art Inn tapybos pamokėlių metu su Ansiu Burke.

Paveikslo restauracija

Susipažinti su restauracijos subtilybėmis ir stebėti procesą kvies VDA Restauravimo katedra.

Grafika

Grafikas Evaldas Mikalauskis kvies įsitraukti į grafikos kūrimo procesą ir būti apdovanotam riboto tiražo grafikos antspaudu nuo kviestinių dailininkų grafikos rinkinio originalių klišių.

Šaržai

Mugės metu nuotaikingais suvenyrais džiugins Gintaras Jocius ir Donatas Bilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas