Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas architektūros festivalis kvies prakalbinti Panevėžio pastatus

Ar kada svarstėte, kas slepiasi už Panevėžio miesto savivaldybės, Apylinkės teismo rūmų ar Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolyno durų? Sukote galvą, kaip atrodo Juozo Miltinio dramos teatro ar Panevėžio bendruomenių rūmų užkulisiai? Su šiais išskirtinės architektūros pastatais susipažinti iš arčiau bus galima rugsėjo 12–13 dienomis, kai startuos naujas organizacijos „Architektūros fondas“ ir strateginio partnerio – Lietuvos kultūros tarybos – projektas „Pastatai kalba“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Juozo Miltinio dramos teatras
Juozo Miltinio dramos teatras / N.Tukaj nuotr.

Tai – pirmą kartą organizuojami atviros architektūros savaitgaliai mažesniuose Lietuvos miestuose. Pirmojo projekte dalyvaujančio miesto – Panevėžio – gyventojai ir miesto svečiai bus kviečiami į nemokamas, savanorių-gidų vedamas ekskursijas. 15-os žinomų ir dar neatrastų miesto pastatų programa siūlys ne tik įkelti koją ten, kur lankytis dažniausiai draudžiama, bet ir sužinoti daugiau apie savo miesto pastatus, jų specifiką ir sukūrimo istorijas, susipažinti su pastatų architektais.

„Panevėžio architektūra įdomi būtent todėl, nes nėra „atrasta“, – teigia vienas iš projekto organizatorių, architektūrologas Evaldas Vilkončius. „Tai ne Kaunas su savo modernizmu, ne Klaipėda su vokiška architektūra ar Vilnius su baroku. Panevėžyje nėra ryškaus architektūrinio identiteto. Jį sudaro skirtingų laikotarpių ir stilių pastatai, kurie, nors ir neformuoja aiškios vienumos, žavi ir traukia savo skirtingumu“.

Į Panevėžį pažvelgti kitu kampu kvies Panevėžio apylinkės teismo rūmai, Gamtos mokykla, kultūros centras „Panevėžio bendruomenių rūmai“, „Aukštaitijos“ sporto centras, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Santuokų rūmai, Muzikinis teatras bei kiti pastatai.

„Architektūra formuodama erdvę nulemia žmogaus santykį su miestu. Koks šiandien yra Panevėžys geriausiai atspindi jame stovintys pastatai. Net jei dabartinė miesto struktūra ir centrinė dalis suformuotos sovietmečiu, tai dar nereiškia, kad tuo jo istorija ir baigiasi. Kokia ji šiandien? Koks joje miestiečių vaidmuo? „Pastatai kalba. Panevėžys“ programoje pristatomus objektus gerai pažįstame iš išorės, bet turbūt ne visais atvejais žinome, kokia architektūrinė istorija slypi jų viduje. Ekskursijų metu kviesime išgirsti atsakymus ir atrasti savo santykį su miestu iš naujo“, – teigia architektė ir projekto turinio kuratorė Julija Musteikytė-Mora

Festivalio metu taip pat vyks ir kiti kultūriniai renginiai: Marijos Drėmaitės ir Vaido Petrulio paskaitos apie sovietmečio architektūrą, meninių pasakojimų pasirodymai ir koncertai. Visos ekskursijos ir renginiai – nemokami, vedami savanorių-gidų ar pačių pastatų autorių.

Išgirsti miestą ir prakalbinti mus supančias Panevėžio erdves „Pastatai kalba. Panevėžys“ šiemet kvies rugsėjo 12–13 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas