Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoje MO parodoje „Iš vidaus“ – dėmesys savistabai ir gausus atidarymo MOratonas

Nuo spalio 12 d. MO muziejuje – unikali patirtis lankytojams: atveriama nauja didžioji paroda „Iš vidaus“, didžiausiu iki šiol mastu nagrinėsianti menotyros ir psichologijos santykį. Kuratorių komanda, pristačiusi parodą spaudos konferencijoje, pabrėžė žiūrovus kviečianti į sąmoningą susitikimą su meno kūriniais: tai – tarsi mitinė Herojaus kelionė, kurioje per kūrinius galime tyrinėti savo vidų.
MO paroda „Iš vidaus“
MO paroda „Iš vidaus“ / Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus

Parodos erdvėje – savęs pažinimo kelionė

Paroda „Iš vidaus“ remiasi vieno analitinės psichologijos pradininkų Carlo Gustavo Jungo požiūriu į asmenybę ir kūrybą, o jo idėjas papildo teoretiko Alain de Bottono prieiga, kviečianti meną priimti kaip gydančią galią turintį fenomeną.

Anot „Iš vidaus“ kuratorių – dailės terapeutės, menotyrininkės Aldonos Dapkutės, psichoterapeutės Brigitos Kaleckaitės ir dailėtyrininkės Deimos Žuklytės-Gasperaitienės, – parodą prasmingai patirti galės ne tik lankytojai, norintys pasinaudoti visais meno ir psichologijos jungties teikiamais įrankiais savęs pažinimui, bet ir tie, kuriuos domins išskirtinai vienas ar kitas iš šių dviejų dėmenų.

Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus/MO paroda „Iš vidaus“
Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus/MO paroda „Iš vidaus“

„Mūsų tikslas – atskleisti, kaip menas veikia emocinę sveikatą ir kaip reaguojame, susitikdami su kūriniais. Kuriame parodos visumą taip, kad žiūrovas turėtų galimybę užmegzti asmeninį santykį su pačiu kūriniu, su tuo, apie ką jis byloja, ir pajustų, kaip jį prakalbina forma“, – dalinosi kuratorės.

Lankytojus „Iš vidaus“ pasitiks erdvės struktūra, primenanti mitinę Herojaus kelionę, o parodos skyrių temos naujam gyvenimui prikels kelis C.G.Jungo archetipus – Ego, Personą, Šešėlį bei Savastį. Tuo tarpu parodą lydintys menotyriniai ir psichoterapiniai klausimai lyg Ariadnės siūlas sujungs abi sritis.

Pristato specialiai parodai sukurtas instaliacijas

Parodoje tarp dviejų šimtų Lietuvos menininkų kūrinių – du specialiai šiai parodai sukurti darbai: kino ir tarpdisciplininio meno kūrėjos Elenos Kairytės audiovizualinė instaliacija „Įtampos linija“ bei menininkės, architektės Jurgos Marcinauskytės šviesos instaliacija „Minčių debesis“.

Anot parodos „Iš vidaus“ kūrėjų, plačiame psichologinių temų spektre buvo svarbu apsvarstyti ir situacijas, kai sunkumai palaužia bei kyla minčių apie gyvenimo nutraukimą. Parodos kontekste savižudybės tema subtiliai paliečiama kaip ribinė, kitoje emocinės sveikatos spektro pusėje esanti būsena.

Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus/MO paroda „Iš vidaus“
Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus/MO paroda „Iš vidaus“

Režisierės Elenos Kairytės instaliacija „Įtampos linija“ lankytojus pakvies išbūti ir reflektuoti šį sudėtingą klausimą, padėti geriau suprasti ir pastebėti savižudybės aplinkybes, priežastis, impulsus bei žinoti, kaip atpažinti ženklus, į juos reaguoti, pasijusti suprastiems, ne tokiems vienišiems, nestigmatizuoti savo ir kitų savijautos.

Tuo tarpu paskutinioji parodos stotelė – atsipalaidavimui ir meditacijai skirta J.Marcinauskaitės sukurta erdvė „Minčių debesis“. Iš ekologiškų medžiagų pagaminta šviesos instaliacija lankytojus kvies neskubėti išeiti, patirti pilnatvės, jaukumo ir šilumos jausmus, panirti į savo mintis, po parodos kilusias refleksijas. Instaliaciją ir visą erdvę lydės parodos kompozitorės Karolinos Kapustaitės susitelkimą skatinanti muzika.

Atidarymo MOratone – nerimas, kandi satyra ir saldus Holivudas

Kaip įprasta, MO muziejaus didžiosios parodos atidarymą pažymės MOratonas – spalio 12 d., šeštadienį, vyksianti renginių programa, kurios centre – parodą papildančios emocinės sveikatos temos. Jos skleisis susitikimuose su parodos menininkais, pranešimuose ir pokalbiuose, o vakare įtrauks į performanso bei gyvos muzikos įspūdžius.

13 val. MOratono programą pradės parodos erdvėje vyksiantis kino kritikės Monikos Gimbutaitės pokalbis su specialiai parodai „Iš vidaus“ instaliaciją sukūrusia režisiere Elena Kairyte. Pranešimų ir pokalbių ciklas MO renginių salėje 13 val. 40 min. startuos su menotyrininkės, dailės terapeutės Aldonos Dapkutės pranešimu „Menas – sveiko proto garantija?“, kuris plačiau praskleis meno įtaką žmogaus psichologinei būsenai.

Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus/MO paroda „Iš vidaus“
Ryčio Šeškaičio nuotr. / MO muziejus/MO paroda „Iš vidaus“

Sociologė dr. Milda Pivoriūtė pasidalins įžvalgomis apie neseniai plačiai nuskambėjusį laimingiausio pasaulyje jaunimo titulą Lietuvos jaunimui – pranešime „Laimingiausias pasaulyje jaunimas – ar tikrai?“ ji patyrinės laimės bei laimingumo fenomenus, jų tyrimų spąstus ir apibendrinimų pavojus. Tuo tarpu žurnalistė Urtė Karalaitė su pašnekovais psichologais Aurelija Auškalnyte ir Mykolu Kriščiūnu kalbėsis apie plintančią vienišumo epidemiją ieškodami atsakymo, kaip šiuolaikiniam žmogui elgtis su vienišumo jausmu.

Nerimas dėl ateities – politinės ar ekonominės situacijos, klimato kaitos ir kitų kataklizmų – dar viena šiuolaikinei visuomenei itin aktuali tema, į kurią MOratono metu leisis psichologas Gediminas Tumėnas ir psichoterapeutai Dainius Jakučionis bei Rasa Bieliauskaitė.

Aštrų žvilgsnį į neatsiejamą gyvenimo dalį – socialinius tinklus – pasiūlys juose aktyviai veikiantys Benas Lastauskas ir Rokas Eltermanas, kurie savo personažų lūpomis negaili kritikos nei patiems socialiniams tinklams, nei žmonių elgsenai juose. B. Lastauską ir R. Eltermaną kalbins sociologė dr. Milda Pivoriūtė.

17 val. 20 min. pokalbiai dar kartą persikels į didžiąją MO muziejaus parodų salę – menotyrininkė Monika Krikštopaitytė šnekins menininką Andrių Erminą, o po neilgos pauzės 19 val. 30 min. čia įvyks Nancie Naive (menininkės Emilės Skolevičiūtės) performansas, kviečiantis kiaurai permatyti užburiančią holivudinę superžvaigždės kaukę. Vakaro baigiamasis akordas MO hole – psichodelinio roko grupės „Garbanotas“ koncertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas