Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 20

Painiava muziejuose – ar menininkas rusas, ar ukrainietis?

Praėjusį penktadienį Niujorko Metropoliteno meno muziejus pakeitė vieno Edgaro Degas paveikslo pavadinimą iš „Rusės šokėjos“ į „Šokėjos ukrainietiškais drabužiais“ – šis E.Dega kūrinys jau antrasis, kurį nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą muziejus pervadina.
E.Degas kūrinys muziejuje
E.Degas kūrinys muziejuje / „The New York Times“/JEENAH MOON nuotr.

Nacionalinė Londono galerija praėjusiais metais vieną iš savo turimų E.Degas pastelių „Rusės šokėjos“ pervadino į „Ukrainietės šokėjos“.

O J.Paulo Getty muziejus Los Andžele atnaujino seną įrašą savo svetainėje ir pažymėjo, kad E.Degas atvaizduotos šokėjos buvo ukrainietės, o ne rusės.

Tokios korekcijos iliustruoja šiuo metu viso pasaulio muziejus apėmusį sambrūzdį, kurį paskatino Rusijos invazija į Ukrainą.

Daugelis meno įstaigų iš naujo nagrinėja ir vis dažniau kitai kategorijai priskiria meno kūrinius ir menininkus iš buvusios Rusijos imperijos ir buvusios Sovietų Sąjungos, kad geriau atspindėtų jų ukrainietišką kilmę.

„Mąstymas sparčiai keičiasi, – pranešime teigė Metropoliteno meno muziejus direktorius Maxas Holleinas. – Dėl nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metais išaugusio dėmesio Ukrainos kultūrai ir istorijai bei geresnio jų supratimo.“

Tačiau šis procesas ne visada yra paprastas, ypač kai muziejai stengiasi atspindėti menininkų tautybę, o ne tik vietą, kur jie gimė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas