Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paroda Kaune: smetoninė Lietuva Juliaus Miežlaiškio fotografijose

Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune (Vilniaus g. 33) vasario 8 d. atidaryta Juliaus Miežlaiškio (1908–1982) fotoparoda „Vyčiai“. Šalia fotografijų parodos metu rodomos ištraukos iš autoriaus dokumentinių kino kronikų.
J. Miežlaiškis. Lietuvos kariuomenė įžengia į sugrąžintą Vilnių. 1939 m. (V. Juraičio archyvas)
J. Miežlaiškis. Lietuvos kariuomenė įžengia į sugrąžintą Vilnių. 1939 m. (V. Juraičio archyvas) / V.Juraičio archyvo nuotr.

Julius Miežlaiškis – vienas produktyviausių tarpukario fotografų, kino operatorius. Fotografu tapo tarnaudamas Nepriklausomos Lietuvos kariuomenėje, buvo aviacijos puskarininkis, pilotas, aktyvus „Kario“ žurnalo bendradarbis.

...Prieškario Kaunas. Gal 1938-ieji metai. Prezidentas Antanas Smetona sako kalbą iš balkono, o minia tvarkingai išsirikiavusi klauso tautos vado. Tokių vaizdų Julius Miežlaiškis yra užfiksavęs daugybę.

Jaunasis fotografas net nesvajojo, kad po keliasdešimties metų jo darbų paroda bus eksponuojama laikinojoje prezidentūroje, A.Smetonos apartamentuose.

J.Miežlaiškis buvo romantikas ir padykęs aviatorius. Kai jis skrisdavo su užduotimi, pasukdavo pro gimtąją Marijampolę, numesdavo laiškelį su kaspinėliu, skirtą savo merginai Marijonai Mažeikaitei, vėliau tapusiai jo žmona. Laiškelis nuskrisdavo tiesiai į Kvietiškio žemės mokyklos kiemą. Visiems būdavo džiaugsmo ir nustebimo.

Kartais pats parskrisdavo namo ir lėktuvu nusileisdavo tėviškės ganykloje. Kiek vaikų subėgdavo šunis lodydami: „Atskrido, atskrido!“.

Žinoma, karinė vadovybė, sužinojusi apie tokius išdykavimus, nepagirdavo.

Parodoje eksponuojamos fotografijos

V.Juraičio archyvo nuotr./Smetoninė Lietuva J.Miežlaiškio fotografijose
V.Juraičio archyvo nuotr./Smetoninė Lietuva J.Miežlaiškio fotografijose

LIETUVOS AVIACIJOS GIMIMAS. Autorius yra fotografavęs ANBO (Antanas Nori Būti Ore) ir jo konstruktorių lakūną Antaną Gustaitį. Taip pat yra įamžinęs aviatorių šventes, lėktuvų avarijas ir lakūnų žūtis.

ŽYMŪS PRIEŠKARIO ŽMONĖS. Prezidentas Antanas Smetona ir jo žmona Sofija, generolas Stasys Raštikis, ministras Juozas Urbšys ir Kauno gyventojai gatvėse.

VILNIAUS GRĄŽINIMO LIETUVAI 1939 m. AKIMIRKOS. Kariuomenės vadovybės nurodymu 1939 m. jis filmavo ir fotografavo Lietuvos kariuomenės žygiavimą iš Kauno į Vilnių. Matome miestiečių sutikimo akimirkas ir trispalvės iškėlimą Gedimino kalne Vilniuje. Tas žygis buvo liūdnas: trumpam atgavę Vilnių, lietuviai prarado nepriklausomybę.

Ekspozicijoje – apie 70 Juliaus Miežlaiškio fotografijų, iš Vytauto Didžiojo karo, Lietuvos aviacijos muziejų, Lietuvos centrinio valstybinio archyvo fondų, asmeninių archyvų.

J.Miežlaiškis visų pirma yra Kauno prieškario fotografas, fiksavęs laikinosios sostinės gyvenimą. Jis – Lietuvos fotografijos mėgėjų draugijos ilgametis iždininkas, rengęs kolektyvines parodas ir jose dalyvavęs. Šalia fotografų V.Augustino, B.Buračo, Iz.Girčio, S.Kolupailos, M.Truso, P.Babicko darbų jo įnašas į dokumentinės fotografijos ir į fotožurnalistikos plėtotę yra svarus. Yra išlikę per 500 šio autoriaus fotografijų.

„Vertinant J.Miežlaiškio kūrybą, pirmiausia į akis krenta svarbios prieškario lietuviškos ikonos, užfiksuotos viešajame gyvenime. Tai „Gedimino stulpai“, „Algirdaičių dvigubi kryžiai“, „Vyčiai“ ant lėktuvų sparnų ir automobilių. Šių simbolių rodymas fotografijose ir publikavimas spaudoje prisidėjo prie jų dievinimo viešajame gyvenime. Įtaigios fotografijos su tautiniais simboliais išryškino Lietuvos tapatumą“, – sako parodos kuratorius, fotografijos žurnalo „Vyzdys“ redaktorius Valentinas Juraitis.

Tarptautinės aviacijos fotografijos parodoje Italijoje jis yra laimėjęs sidabro medalį, tačiau šiandien svarbios ne anuomet apdovanotos fotografijos. Dabar reikšmingos jo kitos fotografijos, jos ypač vertingos dokumentiškai, perteikiančios laikotarpio dvasią.

Smetoniškos Lietuvos autoritarizmo požymiai, plakatų fasadiškumas ir paradai, mitingų vaizdai, bylojantys apie artėjančio II pasaulinio karo audrą, yra gausiai užfiskuoti fotografijose. Pažymint Lietuvos atkūrimo 100-metį gerokai pamiršta J.Miežlaiškio kūryba deramai užpildys spragas mūsų kultūros istorijoje.

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant