Paroda „Svetur. II“: kartotės metodas ir ritualinis šnabždesys

Antradienį 17.30 val. sostinės „Prospekto“ fotografijos galerijoje bus atidaryta kolektyvinė paroda „Svetur. II“. Parodoje bus eksponuojami Sigito Baltramaičio, Vytenio Jankūno ir Dariaus Kuzmicko darbai.
Vytenis Jankunas. J2M
Vytenis Jankunas. J2M
Temos: 2 Paroda Fotografija

„Parodos bendru vardikliu galėtų būti kartotės metodas, atvaizdų multiplikavimas ar ritualinis šnabždesys.

S.Baltramaitį tikriausiai daugelis fotografijos gerbėjų prisimena iš jo ciklo „Vilniaus senamiestis“, kuriame autorius savo objektyvą nukreipdavo į „nereikšmingus“ kasdienybės įvykius.

Sigitas Baltramaitis. Žingsniai
Sigitas Baltramaitis. Žingsniai

Naujausiame cikle autorius dėmesį sukoncentruoja į rutinišką kasdienybės veiksmą – žingsniavimą, bet neatskleidžia nei kelionės tikslo, nei priežasties. Tiesiog tarsi kartodamas mantrą registruoja kiekvieno žingsnio koordinates to įvaizdinimui pasirinkdamas senus traukinio pabėgius“, – taip parodą pristato jos organizatoriai.

„V.Jankūnas tuo tarpu nurodo savo kelionių trajektoriją – kasdieniu Niujorko metro maršrutu. Kadaise pats autorius dalyvavęs „inscenizuotose paveiksluose“ šiandien tas inscenizacijas aptinka savo atsitiktinių pakeleivių mikrojudesiuose, užsitesusio ritualo neišvengiamume. Kiekvienas baigtinis atspaudas sugėręs į save daugiasluoksnę kelionės patirtį pakartoja tai kas įvyko vakar ir kas bet kokiu atveju įvyks rytoj“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Parodos rengėjų teigimu, fotografas D.Kuzmickas du dešimtmečius esploatuodamas pinhole techniką nekeliauja niekur, bet stebi tą vieną iš pažiūros statišką ir monumentalų scenovaizdį: „Ties kiek kitaip nei įprasta tokioje fotografijoje. Autorius pasitelkdamas kelias ekspozicijas priverčia tuos statiškus vaizdus ritmiškai save reprodukuoti, o kartu ir žiūrovus suabejoti šių objektų monumentalumu.“

Darius Kuzmickas. pinhole 1177
Darius Kuzmickas. pinhole 1177

Parodų cikle „Svetur“ pristatomi Lietuvos menininkai, savo kūrybinę veiklą vystantys už Lietuvos ribų. Pirmojoje ciklo parodoje savo kūrinius pristatė jaunesnės kartos autoriai, o antrojoje – kiek vyresnės kartos meninininkai, išvykę iš Lietuvos dešimtajame XX a. dešimtmetyje ir jau tuomet Lietuvoje pradėję savo kūrybinį kelią.

„Parodoje galime pastebėti autorių kismą perkėlus savo veiklą už Lietuvos ribų, naujų išraiškos priemonių ir motyvų paiešką. Siekį adaptuotis bei atrasti savo vietą naujoje aplinkoje. Gebėjimą konstruoti vizualų pranešimą, atskleidžiantį tiek labai asmeniškus, tiek globalius naratyvus“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Paroda „Svetur. II“ veiks iki lapkričio 17 dienos. Galerijos darbo laikas: II–V 12–18 val., VI 12–18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas