Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą istorijoje Luvrui vadovaus moteris

Trečiadienį pranešta, kad Laurence des Cars nuo rugsėjo 1 dienos pradės vadovauti vienam žymiausių pasaulio muziejų Luvrui. Nuo Prancūzijos revoliucijos laikų, kada ir buvo įsteigtas Luvras, muziejui dar niekada nėra vadovavusi moteris, praneša „The Art Newspaper“.
Laurence des Cars
Laurence des Cars / AFP/„Scanpix“ nuotr.

L.des Cars (54) šiuo metu yra „d’Orsay“ bei „de l’Orangerie“ muziejų prezidentė. Vadovauti Luvrui trečiadienį ją paskyrė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Muziejininkė yra XIX a. tapybos specialistė bei iškilių prancūzų rašytojų šeimos palikuonė. Savo karjerą 1994 metais ji pradėjo kaip „d’Orsay“ muziejaus kuratorė.

2017 metais tapusi „d’Orsay“ direktore, ji išryškino socialinį muziejaus vaidmenį. Taip 2019 metais įvyko ir pripažinimą pelniusi paroda, išryškinusi juodaodžių moterų vaidmenį XIX a. Vakarų tapybos kontekste. Be to, visai neseniai „d’Orsay“ vėl ėmė eksponuoti parodą, kurioje atskleidžiama darvinizmo įtaka mene.

Kovą „d’Orsay“ tapo pirmasis Prancūzijos muziejus, kuris savanoriškai sugrąžino Gustavo Klimto paveikslą „Rosiers sous les arbres“ buvusiai savininkei iš Vienos Norai Stiasny, kuri anuomet jį pardavė dėl nacių sukelto spaudimo.

L.des Cars keičia aštuonerius metus Luvre dirbusį Jeaną-Lucą Martinezą, kuris taip pat siekė ir trečiosios kadencijos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Luvro muziejaus generalinis direktorius Jean-Luc Martinez
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Luvro muziejaus generalinis direktorius Jean-Luc Martinez

L.des Cars, kaip ir planavo J-L.Martinezas, prailgins muziejaus darbo valandas, siekdama pritraukti daugiau jaunųjų lankytojų.

Kaip teigė Prancūzijos Kultūros ministerija, tarp naujosios direktorės prioritetų – dialogo tarp senovės ir šių dienų puoselėjimas.

Pasak E.Macrono, L.des Cars buvo geriausia kandidatė į šią poziciją. Be to, jam buvo aišku, kad muziejui turi vadovauti moteris.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Informacija parengta pagal „The Art Newspaper“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas