Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Pirmą kartą žiūrovams pristatoma išskirtinė Rūtos Meilutytės fotografija

Šį šeštadienį, birželio 1 d., Antazavės dvare atidaroma fotografijų paroda, kurioje pirmą kartą bus pristatyta išskirtinė žinomiausios Lietuvos plaukikės Rūtos Meilutytės portretinė fotografija. Tai fotomenininkės Ritos Stankevičiūtės ciklo „Aqueous“ naujoji fotografija, sukurta vos prieš kelias savaites Vilniuje, Lazdynų baseine, rašoma pranešime spaudai.
Rūta Meilutytė, „Inner Dreamy“
Rūta Meilutytė, „Inner Dreamy“ / R.Stankevičiūtės nuotr.

Fotografijos ciklas „Aqueous“, tai unikali žinomų Lietuvos plaukimo čempionų povandeninių portretų fotografijų paroda. Fotografijomis atskleidžiamas žmogaus ir vandens santykis. „Vandens šviesa“ jungia kūną, judesį, pirmojo prisilietimo emociją, kuri jausminiais grafiniais vaizdais perteikiama žiūrovu. Vandens motyvas, kaip formos laidininkas, autorės darbuose buvo ilgai ieškota forma. Tai fotografinė raiška, perteikianti žmogaus, vandens ir šviesos transcendenciją.

Fotomenininkė Rita Stankevičiūtė unikaliu rakursu, nuo baseino dugno, fiksavo panyrančius Liną Kačiušytę, Giedrių Titenį, Robertą Žulpą ir kitus žinomus šalies plaukikus. Ši paroda, tai plaukimo skatinimo aktualiją ir meninę fotografiją apjungianti idėja. Kartu tai ir techniškai bei fiziškai sudėtinga užduotis, dėl kurios fotografė net baigė nardymo kursus.

Pirmą kartą serija „Aqueous“ buvo eksponuota 2017 metais, parodos globėjas Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, tačiau tik dabar ji pasipildė Rūtos Meilutytės portretu. Pastarajam sukurti vykusią fotosesiją finansavo „Mantingos labdaros ir paramos fondo“ įkūrėjas ir savininkas Klemencas Agentas. Šis portretas buvo kuriamas būtent parodos Antazavėje atidarymui.

Tuo pačiu metu Antazavės dvare bus atidaryta ir nacionalinės premijos laureato Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Degantis žmogus“, kuri sukurta dalyvaujant alternatyvaus meno festivalyje Burning Man (JAV). Šį socio-kultūrinį fenomeną, kasmet vykstantį Nevados Juodosios Uolos dykumoje, menininkas fiksuoja nuo 2008 m., o šiai parodai atrinko labiausiai dulkėmis „apdovanotus" festivalio personažus, kuriuos užfiksavo su testuojamais Sony fotoaparatais

Šioje jungtinėje ambivalentiškų paradoksų žavesiu patraukiančioje parodoje susitinka Nacionalinės premijos laureatas, viena svarbiausių Lietuvos fotografijos figūrų, Romualdas Požerskis ir Rita Stankevičiūtė, meninės fotografijos ir performansų kūrėja. Tai dviejų savitų autorių pokalbis, kurio centre vandens ir žemės substancijas tyrinėjantis žmogus: drąsiai peržengiantis ribas, kuriantis ir laisvas. Jungtinė fotografijų paroda „Dulkės ir Vanduo“ eksponuojama Antazavės dvare, Zarasų rajone iki liepos 7 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius