Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Politologas apie iškilsiantį obeliską policijai: „Nenustebsiu, jeigu Kaune atsiras Camino de Matijošaitis“

Kauno miesto savivaldybei pranešus apie Lietuvos policijos šimtmečio proga Laisvės alėjoje, Kaune, iškilsiantį obeliską „Paminklas Lietuvos policijai – GINTI. SAUGOTI. PADĖTI.“, į naujieną reagavo politologas Ainius Lašas. Jis situaciją įvertino kaip keistą: „Pamėginkime įsivaizduoti obeliską Valstybinei mokesčių inspekcijai, Aplinkosaugos ministerijai arba Specialiųjų tyrimų tarnybai“.
Obeliskas ir Ainius Lašas
Obeliskas ir Ainius Lašas / MB „Archplius“ vizualizacija / 15min nuotr.

15min jis teigė, kad idėja atrodo keistai, ir prieš komentuodamas pažymėjo: „Esu politologas, bet ne kultūros ekspertas, todėl išreikšiu tik savo, kaip kauniečio, nuomonę.“

„Visgi obeliskas atrodo kaip dar vienas šablonas, nelabai ką reiškiantis simbolis. Lygiai toks pats kaip neseniai Kaune iškilęs jautis ir Vytis. Mano požiūriu, šis obeliskas dar gali turėti savotišką propagandinę funkciją, bet ne meninę ar kultūrinę vertę“, – komentavo pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ainius Lašas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ainius Lašas

Naujosios miesto puošmenos idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos Policijos departamento generalinis komisaras-generolas Petras Liubertas bei Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis, kuris yra ir Kauno miesto tarybos narys, valdančiojo „Vieningo Kauno“ atstovas.

„J.Audėjaitis dirba kartu su Visvaldo Matijošaičio vadovaujamu partiniu judėjimu. Negana to, pats V.Matijošaitis yra buvęs policininkas, tai niekaip nėra paslaptis. Todėl natūraliai kyla visokių klausimų – jeigu meninė vertė yra abejotina, ten turi būti užkoduota politinė vertė.

Susidaro įspūdis arba regimybė, kad norima skirti dėmesio esamo mero simpatijai, kažkokiai institucijai. Bet tada kyla klausimas, kodėl būtent šiai, o ne kitai? Nenustebsiu, jeigu Kaune atsiras Camino de Matijošaitis... Žinoma, ironizuoju, bet situacija yra keista. Pamėginkime įsivaizduoti obeliską Valstybinei mokesčių inspekcijai, Aplinkosaugos ministerijai arba Specialiųjų tyrimų tarnybai“, – samprotavo A.Lašas ir pridūrė, kad pastarieji projektai atspindi paties mero kultūrinį skonį.

Kaip anksčiau rašė 15min, beveik 8 metrų aukščio obeliske bus įkomponuoti policijos ženklo motyvai, Jogailaičių dvigubas kryžius ir Lietuvos policijos šūkis. Projektas gyventojams bus pristatytas birželio 27 d., jį atidengti planuojama šių metų spalio 2-ąją, per Angelų sargų dieną.

MB „Archplius“ paruoštus projektinius pasiūlymus kauniečiai jau gali pamatyti būsimoje skulptūros vietoje – Laisvės alėjoje esančiuose informaciniuose stenduose (atkarpoje tarp Vytauto pr. ir Trakų g.) bei svetainėje kaunas.lt.

Projektą finansuos savivaldybė, jo įgyvendinimui lėšas planuoja rinkti ir Lietuvos policijos veteranų asociacija, Lietuvos policijos pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas