Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pristatoma grupinė paroda „Kitas filmas“: kiekvienas kūrinys – kaip kito filmo peržiūra

Rugpjūčio 13 d., 19 val., Vilniaus meno erdvė „GODÒ galerija“ pristato grupinę parodą „KITAS FILMAS“, kurioje lankytojai atras Aušros Niauronytės tapybą, Rolando Pociaus fotografiją, Gedimino Endriekaus videomeną ir tapybą, Eglės Pakšytės skulptūrą ir tapybą, Vitos Lemežienės skulptūrą.
Gedimino Endriekaus darbo fragmentas
Gedimino Endriekaus darbo fragmentas / Organizatorių nuotr.
Temos: 3 Paroda Menas Kultūra

Autorių kūryba ir išraiškos priemonės labai skirtingos, todėl pavadinimas neatsitiktinis – einant per ekspoziciją, matomas vis „kitas filmas“ – nuo klasikinės skulptūros iki abstrakčios tapybos, nuo juvelyrinio figūratyvo iki psichodelinių foto ir video kadrų, nuo akmens masės iki pikselių. Visus šiuos skirtingus „filmus“, kita vertus, jungia giliomis metaforomis ir simbolika įkrauti siužetai, žiūrovams paliekantys mistinį pojūtį.

Menininkė ir parodos kuratorė E.Pakšytė pasakoja, kad jos kūriniai gimsta iš neišsenkančių mitologijos ir archetipų šaltinių, kurie yra amžini – gyvi ir svarbūs ne tik žmonijos priešaušryje, bet ir mūsų šiuolaikiniame pasaulyje.

„Mane įkvepia senųjų pasaulio kultūrų mitai, tautosaka, antikinės Graikijos, senovės Egipto, etruskų ir gotikos epochos skulptūra ir architektūra, meistriškumas ir vizualiniai sprendimai. Pasitelkdama tai siekiu atspindėti pagarbą Gamtai ir gyvoms būtybėms. Remiuosi C.G.Jungo idėjomis – nuo kolektyvinės pasąmonės iki individualumo. Archetipiniai vaizdiniai skatina kelti klausimus SAU“, – sako ji.

Skulptorė ir juvelyrė V.Lemežienė, kurdama skulptūras ir juvelyrikos objektus iš bronzos, sidabro, brangakmenių ir lauko akmenų, savo darbais kuria pasakas apie amžinas proto ir jausmų šnekas, apie sustingusias akimirkas ir džiovintus norus.

Tuo tarpu fotografas R.Pocius pasakoja, kad gyvenant Jungtinėje Karalystėje, 2016 metais, atrado trūkumų ir nebaigtumo grožį, tuo metu jo meninė vizija pakito. „Kūrybai naudoju atsitiktinius paprastus DIY metodus, sąmoningai nevengiu klaidų. Komunikuoju per vizualias metaforas, kviesdamas žiūrovą atrasti savo prasmę ir emocijas. Tyrinėjau įvairius fotografijos žanrus, tobulinau savo įgūdžius dirbdamas spaudoje, mados industrijoje bei laisvai samdomu fotografu“, – sako autorius.

Menininkei A.Niauronytei kūryboje svarbi emocija, nuotaika, nesvetima ekspresija, abstrakcija ir simbolika. „Paveikslas – tai tam tikra vykstanti simbiozė tarp autoriaus ir žiūrovo: žmogus, visuomenė, aplinka veikia autorių, jo vidinę būseną, o šis savo potyrius išlieja kūryboje, kuri toliau veikia žiūrovą... Tarsi nesibaigiantis ratas“, – pastebi ji.

Menininkas G.Endriekus parodoje pristato tapybą ir trumpus video kūrinius; nors pagrindinė autoriaus kūrybos kryptis yra skulptūra, tačiau pastaruoju metu menininkas išreiškia save ir šiose kūrybinėse srityse. Kaip ir skulptūroje, autoriaus tapybos ir video meno darbuose galima jausti egzistancializmo – žmogaus būties ir prigimties – temas.

Paroda vyks iki rugpjūčio 31 d.; parodos lankymas nemokamas.

Vita Lemežienė 1996-2000 m. Telšių aukštesniojoje taikomosios dailės mokykloje įgijo juvelyrės specialybę, 2000-2004 m. baigė skulptūros bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje.

Aušra Niauronytė 2003-2009 m. Vilniaus dailės akademijoje studijavo Sieninės tapybos restauravimo specialybę ir įgijo bakalauro laipsnį, o taip pat Monumentaliosios dailės (freskos-mozaikos) specialybę bei įgijo menų magistro laipsnį. Nuo 1999 m. dalyvauja personalinėse ir grupinėse parodose, meniniuose projektuose, kūrybinėse dirbtuvėse, renginiuose, konkursuose. Nuo 2011 m. dirba kino meno srityje.

Eglė Pakšytė gimė 1981 m. Vilniuje. 2000-2006 m. VDA studijavo keramikos specialybę, įgytas menų magistro laipsnis (bakalauro ir magistro laipsnių baigiamųjų darbų vadovas prof. Juozas Adomonis). Nuo 2000 m. dalyvauja individualiuose ir kolektyviniuose, kūrybiniuose ir gamybiniuose projektuose, rengia personalines ir dalyvauja grupinėse parodose. 2012-2015 m. atmosferinių keramikos degimų technologė tarptautiniame keramikos tyrimų centre Danijoje (International Ceramic Research Center Guldagergaard, Skaelskor, Dk). Nuo 2020 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2016-2022 m. studijavo Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Veterinarijos Akademijoje, įgytas veterinarinės medicinos magistro laipsnis.

Rolandas Pocius gimė 1982 m., 2004 m. buvo pašalintas iš Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos, kas pastūmėjo į savarankišką meninį augimą ir tyrinėjimą.

Gediminas Endriekus gimė 1982 m., 2001-2005 m. Vilniaus dailės akademijos Telšių dizaino fakultete studijavo skulptūros specialybę, įgytas bakalauro laipsnis. Nuo 2016 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 2019-2023 m. Užupio meno inkubatoriaus rezidentas. Nuo 2007 m. gyvena ir kuria Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas