Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rudens lygiadienis kitaip: šviesų menininkas A.Buinauskas „nuspalvino“ Kernavės piliakalnius

„Lygiadienių šventimo tradicija Lietuvoje – išskirtinė. Norėjau sustiprinti šio pereinamojo metų tarpsnio magiją ir sukurti atmosferą, kur šiandienos žmogus vėl galėtų pajusti lygiadienio sakralumą“, – sako šviesų menininkas Arvydas Buinauskas, šiemet papuošęs Kernavės piliakalnius įspūdingais šviesos paveikslais, kurie žiūrovams atėmė žadą, rašoma menininko pranešime spaudai.
Kernavės piliaklaniai
Kernavės piliaklaniai / Ryčio Šeškaičio nuotr

Nors pavasario ir rudens lygiadienių proga šią istorinę vietovę menininkas magiška vieta kasmet paverčia jau penkerius metus, šiemet specialiai sukurta iki šiol didžiausia ir įspūdingiausia meninė šviesų instaliacija, skirta UNESCO Pasaulio vertybės statuso suteikimo 20-čiui paminėti. Šis reginys atskleidė turtingą Lietuvos kultūros paveldo objektą per kvapą gniaužiančią meno, istorijos ir technologijų sintezę, paversdamas apsilankymą archeologinėje vietovėje ypatinga patirtimi.

„Kurti specialias instaliacijas šioje gamtos vietoje man visuomet yra daugiau nei tik šviesos šventė. Rudens lygiadienis, kai diena ir naktis yra tobuloje pusiausvyroje, yra idealus metas iškelti šiuos piliakalnius į naują šviesą, kviečiant iš naujo susimąstyti apie laiką, gamtą ir paveldą“, – apie savo viziją pasakoja A.Buinauskas.

Šiemet parodytose šviesos instaliacijose akcentuoti natūralūs piliakalnių kontūrai, naudoti dinamiški šviesos raštai, atspindintys ciklišką gamtos ritmą. Visi penki piliakalniai, slepiantys vis dar neįmintas praeities istorijas, nusidažė skirtingomis šviesų kompozicijomis, simbolizuojančiomis kultūrinius pasakojimus.

Luko Griciaus nuotr./Arvydas Buinauskas
Luko Griciaus nuotr./Arvydas Buinauskas

Žėrinčiais takais vaikščioję rudens lygiadienio šventės dalyviai galėjo tyrinėti šviesos įkvėptas skulptoriaus Henriko Orakausko skulptūras ir stebėti, kaip istorija bei gamta susilieja su moderniomis priemonėmis kuriamu menu.

Scenografiją ir šviesų dailę garsių muzikos atlikėjų pasirodymams, teatro bei baleto spektakliams Lietuvoje ir užsienyje kuriantis šviesų dailininkas A.Buinauskas meniniais apšvietimais apgaubia ir architektūrą bei gamtos objektus.

Ne vieną Lietuvos bažnyčią, dvarą, pilį ir piliakalnį šviesos raštais papuošęs kūrėjas sako, kad kraštovaizdžio apšvietimas reikalauja specifinių žinių ir patirties, siekiant sukurti įspūdingą reginį. Vešlūs miškai, didelės žole apaugusios lygumos, kalnuotos vietovės diktuoja ir skirtingus techninius sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas