Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Rupert“ meno centro jubiliejus: vienos dienos paroda, performansai ir muzikinis pasakojimas lauke

Šįmet sukanka 10 metų, prie pat Neries, laukų ir miško apsuptyje, įsikūrusiam meno, edukacijos ir rezidencijų centrui „Rupert“. Praėjusį savaitgalį, rugpjūčio 20 dieną centras minėjo 10 metų jubiliejų ir kvietė meno bendruomenę bei Vilniaus miesto gyventojus ir svečius į šventinį renginį „Laimės ratas“. Jame savo kūrinius, koncertus, performansus pristatė buvę „Rupert“ rezidentai, programų dalyviai ir kviestiniai šiuolaikinio meno kūrėjai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Rupert“ meno centro jubiliejinio renginio „Laimės ratas“ renginio akimirkos
„Rupert“ meno centro jubiliejinio renginio „Laimės ratas“ renginio akimirkos / Bon Alog ir Monikos Jagusinskytės nuotr.

Vienos dienos ir vakaro programoje svečiai išvydo Ievos Rojūtės specialiai šiai progai sukurtą renginio scenografiją, Mako Ishizuka vardo suteikimo altorių, vienos dienos parodą, kurią sudarė Monikos Radžiūnaitės tapybos kūriniai, Delphine Lejeune skulptūra, Simonos Žemaitytės videoinstaliacija ir Philipo Coyne piešiniai. Galerijos salėje vyko skirtingi garso ir muzikiniai performansai, kuriuos pristatė Andrius Arutiunian, Eye Gymnastics, Gediminas Žygus ir Holly Childs kartu su Antanu Lučiūnu, bei Essi Kausalainen. Pastarąjį pievoje po medžiu atliko operos dainininkai Renata Dubinskaitė ir Nerijus Masevičius.

Šventės pradžioje ir pabaigoje grojo Dodomundo – dienai prasidėjus ji kurė muzikinį pasakojimą lauke, o baigiantis vakarui kvietė visus energingai pašokti. Miškelyje šalia „Rupert“ centro visą dieną ir naktį čiurleno Tomo Daukšos fontanai, o renginio kulminacijoje buvo uždegtos Vlado Suncovo konstruotos medinės krosnelės-raketos.

Jubiliejiniame centro renginyje „Laimės ratas“ buvo siekiama apsvarstyti „Rupert“, kaip daugialypės iniciatyvos, susijusios su įvairių jį kūrusių ir vysčiusių žmonių indėliu, praeitis ir ateitis.

„Rupert“ yra nepriklausomas, ne pelno siekiantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras, veikiantis Vilniuje nuo 2012 metų. 2013 metais centras įsikūrė išskirtiniame architekto Audriaus Ambraso suprojektuotame „Tech Arts“ pastate.

2015 metais „Rupert“ lankėsi ir kūrė Prancūzijai Venecijos bienalėje atstovavusi menininkė Laure Prouvost, 2017 metais pirmąją savo solo parodą „Piruetas“ surengė kūrėja Lina Lapelytė, 2019 metais centre vyko Jono Meko kūrybos retrospektyvos paroda „Leiskite man svajoti utopijas“. „Rupert“ veiklos buvo pristatytos ir kitose Vilniaus miesto erdvėse: 2021 metais prisidėta prie atlikėjo Tylerio Matthew Oyerio albumo pristatymo-performanso „VENUS“ įgyvendinimo „Lukiškės 2.0“.

Šiemet buvusiame siuvimo fabrike „Lelija“ surengta prancūzų menininkės Biancos Bondi paroda „Lilith“. „Rupert“ meno centras pristatė parodas įvairiuose meno renginiuose užsienyje: 2021 metais Venecijos architektūros bienalėje atstovavo Lietuvai su Julijono Urbono projektu „Planeta iš žmonių“ (angl. Planet of People), 2021 metais „PODIUM Oslo“ – su alternatyvios edukacijos programos dalyvių paroda „Sunkus centras“ (angl. Heavy Centre), 2022 metais „EXPO Chicago“ – su paroda „Aš sėdžiu kambaryje“ (angl. I Am Sitting in a Room) ir kt.

Šiuo metu „Rupert“ veikla sudaryta iš trijų – rezidencijų, alternatyvios edukacijos ir viešosios – programų. Centro vardas ne kartą minėtas tarptautinėse meno platformose, tokiose kaip „e-flux“, „ArtDaily“, „Arterritory“, „aqnb“ bei daugelyje kitų. Į „Rupert“ rezidencijų programą kasmet aplikuoja per 500 kūrėjų iš viso pasaulio, pusmetį vykstančioje alternatyvios edukacijos programoje kasmet dalyvauja apie 10 jaunųjų menininkų iš skirtingų pasaulio šalių. Centras taip pat rengia nemokamas viešas paskaitas, parodas, performansus, kuriuose su šiuolaikinio meno idėjomis turi galimybę susipažinti ir šiuolaikinio meno bendruomenė, ir plačioji visuomenė.

Renginį ir „Rupert“ veiklas remia Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, „Nordic Culture Point“ ir „Tech Zity“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas